Stedin investeert in 2016 half miljard in duurzame en betrouwbare netten

Onbekend, 24 februari 2016

Rotterdam, 24 februari 2016 – Stedin investeert in 2016 bijna een half miljard euro voor het aanleggen, onderhouden en verduurzamen van energienetten. Meer en meer zijn deze investeringen gericht op de energievraag vanuit klanten en het slimmer, duurzamer maken van netten. Zo faciliteert Stedin de energietransitie. Twee miljoen klanten kunnen zo altijd gebruik maken van energie, licht, warmte én er is voldoende flexibiliteit om zelf opgewekte energie terug te leveren. 

,,Wat kan Stedin doen om de toename van duurzaam opgewekte stroom uit zon en wind door huishoudens en bedrijven in goede banen te leiden? Hoe houden we onze netten stabiel en betrouwbaar ondanks de onvoorspelbare productie van elektriciteit? Wat is de toekomstige infrastructuur om huizen te verwarmen? Zomaar drie cruciale onderwerpen die ons dagelijks bezig houden’’, zegt Stedin’s algemeen directeur Pieter Trienekens.


Reportage NOS Journaal over de opgave van Stedin voor de toekomst.

,,We vervangen niet zomaar meer kilometers gasleiding of elektriciteitskabels. Stedin bekijkt eerst wat er de komende decennia per gebied op ons afkomt, nu de energietransitie in volle gang is. Deze investeringen passen bij onze strategie waarbij wij werken aan een goed inzicht in de snelheid van verduurzaming en het effect daarvan op onze netten. Wij stimuleren nieuwe ontwikkelingen en toepassingen. Samenwerkingen tussen overheden, klanten en energiepartijen staat hierin centraal’’, aldus Trienekens.

Stedin initieert of participeert in diverse lokale projecten als het opslaan van duurzaam opgewekte stroom via slimme laadpalen in elektrische auto’s (Vehicle-to-Grid provincie Utrecht), een all electric woonwijk (Hoog Dalem, Gorinchem) en samenwerkingsinitiatieven als Hier Opgewekt, Fair Meter, Fair Infra en Universal Smart Energy Framework (USEF). 

Investeringen in overleg én samen met klanten

Steeds vaker sluit Stedin convenanten af met overheden zoals gemeenten, waterschappen en andere netbeheerders om gelijktijdig in de grond te werken. Zo blijft de overlast voor omwonenden beperkt. Ook vervangt Stedin steeds vaker tegelijkertijd netten en aansluitingen in combinatie met de grootschalige aanbieding van slimme meters. Tot 2020 krijgen alle klanten in Stedin-gebied op afstand uitleesbare energiemeters aangeboden. Stedin is gestart in gemeenten als Amersfoort, Capelle aan den IJssel, Delft, Dordrecht en Rotterdam. Inmiddels is bij 500.000 klanten de slimme meter aangeboden. 


Item Nieuws & Co (NPO Radio 1) over Stedin en Vehicle-to-Grid Utrecht.

Vernieuwen en verduurzamen elektriciteits- en gasnetten

Natuurlijk bewaakt Stedin ook in 2016 de continuïteit van de stroomvoorziening. Ongeveer €110 miljoen wordt geïnvesteerd in regulier onderhoud. Ook zet Stedin dit jaar ongeveer €400 miljoen in voor het aanbieden van de slimme meter en projecten op het gebied van aanleg, vervanging en vernieuwing in onder andere de gemeenten: Capelle aan den IJssel, Cromstrijen, Den Haag, De Ronde Venen, Dordrecht, Goeree-Overflakkee, Maassluis, Nissewaard, Rotterdam, Utrecht, Woerden, Zuidplas en Zwijndrecht. 

Op diverse plaatsen in genoemde gemeenten vervangt Stedin kabels, moderniseert (hoofd)verdeelstations voor elektriciteit of maakt de huidige netten robuuster. In Dordrecht en Zwijndrecht wordt dit jaar gestart met de aanleg van drie nieuwe hoogspanningsverbindingen, waarvan er één wordt aangelegd door een boring onder de rivier Merwede.

Stedin vervangt in haar hele verzorgingsgebied oudere gasleidingen. Veiligheid en continuïteit staan centraal bij de investeringen in het gasnetwerk. De grootste vervangingsprojecten zijn dit jaar in Den Haag, Dordrecht, Gouda, Heemstede, Pijnacker-Nootdorp en Rotterdam. Onder andere in delen van Gouda, Nieuwegein, Noordoost Friesland en Zoetermeer vervangt Stedin ook huisaansluitingen en bieden we tegelijkertijd de slimme meter aan.

Bekijk de belangrijkste investeringen van Stedin voor 2016 in deze presentatie.

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 3.100 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.