NIEUWS
Stedin neemt nieuw elektriciteitsstation Dordrecht Oranjelaan in gebruik

18-04-2016
Dordrecht, 18 april 2016 – Stedin heeft vandaag het volledig nieuwe hoofdverdeelstation Dordrecht Oranjelaan aan het elektriciteitsnet toegevoegd. Stedin’s Koen Verbogt en wethouder Rinette Reynvaan van de gemeente Dordrecht namen het station op 18 april officieel in gebruik. Met het nieuwe elektriciteitsstation vergroot Stedin de betrouwbaarheid van het energienet in de regio. Daarnaast is er meer capaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar als klanten in toenemende mate elektriciteit gaan terugleveren. Het station Oranjelaan is onderdeel van een investering van 31 miljoen euro in de modernisering van het elektriciteitsnet van Dordrecht en Zwijndrecht.


Wethouder Rinette Reynvaan (Dordrecht) en Stedin's Koen Verbogt (links) openen officieel het
nieuwe verdeelstation van Stedin aan de Oranjelaan. (FOTO: © Sicco van Grieken / Stedin)


,,Dordrecht is de bakermat van het Nederlandse elektriciteitsnet’’, zegt Stedin’s directeur Aanleg en Vervanging Koen Verbogt. ,,Ooit startte in deze regio in Kinderdijk het eerste bedrijfje met een elektriciteitsnetwerk. Dat betekent dat van oudsher Dordrecht een zeer belangrijk knooppunt is voor energietransport. Energie waar vandaag de dag steeds meer vraag naar is. Bovendien produceren steeds meer klanten door middel van zonnepanelen zelf energie. Die moeten zij terug kunnen leveren aan het netwerk.’’ 

Om dit in goede banen te leiden investeert Stedin fors in haar netten in Dordrecht en Zwijndrecht. Met het nieuwe 50.000/13.000 Volt elektriciteitsstation Oranjelaan zet de netbeheerder weer een belangrijke stap voor een betrouwbaar energieknooppunt. Wethouder Rinette Reynvaan (Stadsbeheer) blikt tevreden terug op de bouw van het elektriciteitsstation: ,,De werkzaamheden hebben een flinke impact op de omgeving, maar door goed overleg tussen bewoners, ondernemers, Stedin en de gemeente is het een succesvol project geworden. Daarnaast past het nieuwe elektriciteitsstation erg mooi in de omgeving van de Oranjelaan; een gebied dat volop in ontwikkeling is.''

Nieuwe bestemming voor monumentale panden Oranjelaan

Het gloednieuwe elektriciteitsstation Oranjelaan is gebouwd op het bestaande terrein van Steden, bij de kruising Noordendijk – Oranjelaan. Het station is voorzien van de allernieuwste technieken en is hierdoor compacter geworden. Hierdoor worden de drie oudere en oerdegelijke stations langs de Oranjelaan in een keer vervangen. Het oudste station dateert uit 1942. Na tientallen jaren van trouwe dienst verlaten Stedin en TenneT in 2018 de markante panden. Alle drie de gebouwen staan op de gemeentelijke monumentenlijst en blijven behouden voor de toekomst. In overleg met de gemeente Dordrecht, de omwonenden en ondernemers uit de omgeving wordt gezocht naar een passende bestemming.

Spectaculaire boring onder de Merwede

Het elektriciteitsstation Oranjelaan is onderdeel van een driejarig project voor de modernisering van het elektriciteitsnet in Dordrecht en Zwijndrecht. In het najaar van 2016 legt Stedin twee nieuwe kabels onder de Merwede aan. Hierbij worden met een boring kabels onder de rivier de Merwede doorgetrokken; de drukst bevaren binnenwaterroute van de wereld. Met de kabels onder de Merwede ontstaat een nieuwe verbinding tussen Dordrecht Merwedehaven en het hoogspanningsstation Zwijndrecht in de wijk Walburg. 

Stedin verwacht dat alle werkzaamheden aan het elektriciteitsnet in de Drechtsteden eind 2017 gereed zijn. Aannemer Joulz Energy Solutions voert het project samen met de Gorinchemse aannemers Van Vulpen en BVR Bouw uit. Het vernieuwen van het elektriciteitsnet is niet het enige project dat Stedin in Dordrecht uitvoert. Zo worden onder andere in 2016 gasleidingen in de wijk De Staart vervangen. Daarnaast vervangt de netbeheerder tot eind 2017 bij bijna 50.000 huishoudens en kleinzakelijke klanten de traditionele energiemeters door slimme meters.

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 3.100 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.

Deel dit artikel