NIEUWS
Stedin pleit voor energietransitie bij gemeenteraadsverkiezingen 2018

18-05-2017
Rotterdam, 18 mei 2017 - Stedin wil dat de lokale politiek zich nadrukkelijker uitspreekt over de energietransitie. Daarom benadert de netbeheerder de komende tijd alle politieke partijen in haar verzorgingsgebied met enkele suggesties op het gebied van energie die de politiek op kan pakken. Door inzichten en ideeën te delen neemt Stedin alvast een voorschot op de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. 

De gemeenteraadsverkiezingen lijken nog ver weg, maar de komende maanden buigen de verschillende politieke partijen zich al over hun verkiezingsprogramma. Stedin wil dat de energietransitie daar een duidelijke plek in krijgt, omdat vooral lokale overheden ermee te maken krijgen. Joep Weerts, directeur Klant en Markt bij Stedin: “Sommige gemeenten willen van het aardgas af of zien graag meer eigen energieopwek door zonnepanelen. Andere gemeenten willen weer elektrisch rijden in hun stad stimuleren. Burgers krijgen steeds meer mogelijkheden en keuzes en de politiek zal zich daar steeds meer over uit moeten spreken. Dan moet je ervoor zorgen dat ze over de juiste informatie beschikken om beslissingen te kunnen nemen.”

De verkiezingsprogramma’s spelen een belangrijke rol op weg naar een duurzamere stad.
Joep Weerts, directeur Klant en Markt bij Stedin


Handreiking

In de brief die Stedin verstuurt, komen twee zaken naar voren. Allereerst wil de netbeheerder benadrukken dat de energievisie van de gemeente een gezamenlijke visie is, waarvoor de gemeente, haar burgers, organisaties en bedrijven samen de handen ineen moeten slaan. Ten tweede doet Stedin een beroep op politieke partijen om woningen in de toekomst niet meer op aardgas aan te sluiten en te kijken hoe bestaande bouw aardgasvrij kan worden gemaakt.

Stedin als gesprekspartner
Stedin denkt met lokale politieke partijen graag mee over hun energieplannen

Stedins doel is dat de suggesties hun weg vinden in het uiteindelijke programma van lokale politieke partijen en op de onderhandelingstafel komen van de nieuwe colleges van b en w. Weerts: “Deze brief is een handreiking van ons aan lokale politici en bestuurders. We zeggen: laat ons meedenken met de energieplannen van uw stad. Want de verkiezingsprogramma’s spelen een belangrijke rol op weg naar een duurzamere stad.”

Over Stedin

Duurzame energie voor iedereen. Daar werkt Stedin elke dag aan. Zodat onze ruim twee miljoen klanten kunnen wonen, werken en leven in de meest stedelijke en industriële regio van Nederland: de provincie Utrecht en het grootste deel van Zuid-Holland. Want juist in ons verzorgingsgebied is de energie-infrastructuur complex en de afhankelijkheid van energie groot. Met zo’n 3000 medewerkers werken we aan een duurzaam energiesysteem waarin steeds meer lokaal wordt opgewekt. Een systeem dat ook in de toekomst betrouwbaar en betaalbaar is. En dat we kunnen doorgeven van generatie op generatie.

Deel dit artikel