NIEUWS
Stedin realiseert eerste snellaadstation voor elektrische auto's op snelweg A2

10-10-2013

Stichtse Vecht, 10 oktober 2013 – Op donderdag 10 oktober nemen Stedindirecteur Nancy Kabalt-Groot,  MisterGreen, gedeputeerde Ralph de Vries (provincie Utrecht), wethouder Pieter de Groene (gemeente Stichtse Vecht) en Jan-Reint Vink (Travelcard) het eerste snellaadstation voor elektrische auto’s op een Nederlandse snelweg feestelijk in gebruik. In opdracht van het bedrijf MisterGreen Electric Lease realiseerde netbeheerder Stedin deze aansluiting voor elektrische auto’s bij het Shellstation Haarrijn op de A2 bij Breukelen.
 
Nederland is koploper in de wereld als het gaat om de adoptie van de elektrische auto. Inmiddels rijden er bijna 3.000 volledig elektrische auto’s in Nederland. Dit snellaadstation is de eerste van twintig stuks die op initiatief van MisterGreen langs snelwegen in de Randstad worden geplaatst. Automobilisten die op de A2 van Amsterdam naar Utrecht rijden kunnen als eerste van deze mogelijkheid gebruik maken.

,,Stedin wil met haar energienetten de ontwikkeling van elektrische auto’s zo goed mogelijk faciliteren’’, zegt Nancy Kabalt directeur van Stedin. ,,Duurzaamheid vraagt echter wel om flinke aanpassingen van het energienet. De komende jaren staat Stedin dan ook voor de uitdaging het huidige energienet in Nederland klaar te maken voor de energiebehoefte van de toekomst. Dat betekent dus ook voldoende ruimte beschikbaar maken op ons net voor het (snel)laden van elektrische auto’s.’’

Uitdaging

Met (snel)laadpalen nabij bedrijfswagenparken in of nabij de bebouwde kom heeft Stedin al de nodige ervaring. De snellaadstations naast de snelweg van MisterGreen zijn de grootste in hun soort en vragen extra capaciteit van het elektriciteitsnet. Waar de een gewone laadpaal af kan met een ‘eenvoudige’ laagspanningsaansluiting, wordt aan deze snellaadstations een krachtsstroomaansluiting gekoppeld. Stedin heeft voor deze aansluiting een verzwaarde kabel aangelegd.

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 1.200 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.

Bron: Stedin / Provincie Utrecht

Deel dit artikel