NIEUWS
Stedin rondt vervangen gasnet en aanbieden slimme meters in Lekkerkerk af

02-12-2015
Krimpenerwaard, 2 december 2015 – Stedin heeft deze maand haar grootschalige werkzaamheden aan het gasnet in Lekkerkerk, gemeente Krimpenerwaard afgerond. Alle inwoners van Lekkerkerk kregen bovendien een gratis, slimme energiemeter aangeboden door de netbeheerder. Stedin heeft ruim achttien kilometer gasleiding succesvol vervangen om een continue energielevering te garanderen.


Koen Verbogt (rechts), directeur Aanleg & Vervanging Stedin en Ria Boere
(wethouder gemeente Krimpenerwaard) sluiten het project af met medewerkers
van Stedin, aannemers en gemeente. (FOTO: Stedin)


Naast de gasleidingen heeft Stedin 2.265 aansluitingen van klanten op het gasnet in Lekkerkerk vervangen en op 2.861 adressen slimme energiemeters aangeboden. Ook werden op de Tiendweg-West verbeteringen aan het elektriciteitsnet doorgevoerd door het bouwen van een extra elektriciteitsstation, een zogenoemde middenspanningsruimte en het aanpassen van diverse lokale knooppunten en kabels. Voor het vervangingswerk dat in de zomer van 2014 startte, tekenden de gemeente Krimpenerwaard en Stedin een convenant.

Aanleiding voor het grootschalige werk was een gasleiding van Stedin die op de Tiendweg in Lekkerkerk defect raakte. Door kortsluiting was een elektriciteitskabel verhit en is vervolgens een nabijgelegen gasleiding beschadigd. Onafhankelijk onderzoek door KIWA Gas Technology heeft uitgewezen dat er destijds geen gevaar voor de omgeving is geweest. De kans op herhaling is minimaal. Eind december wordt het bouwterrein van Stedin en haar aannemers weer leeggemaakt. 

‘Lekkerkerk heeft nu een robuust energienet’

Wethouder Ria Boere, gemeente Krimpenerwaard: ,,Er ligt nu een robuust energienet dat klaar voor de toekomst is. Ook hebben de inwoners van Lekkerkerk als één van de eerste Nederlanders meteen een slimme energiemeter aangeboden gekregen. Door de samenwerking te verstevigen in een convenant hebben gemeentebestuur én Stedin zo optimaal mogelijk gewerkt, steeds in samenspraak met onze inwoners.’’

Ook Koen Verbogt, Stedin’s directeur Aanleg & Vervanging is tevreden met de resultaten van de werkzaamheden. ,,We zijn blij dat de vervanging in Lekkerkerk voorspoedig is gegaan in goede harmonie met de bewoners en gemeente. Door de combinatie met het plaatsen van slimme energiemeters hebben klanten direct ook inzicht in hun energieverbruik: goed voor het besparen van energie én geld. Ook hebben ze een aansluiting op een robuust en veilig energienetwerk.’’

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 3.100 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.

Deel dit artikel