NIEUWS
Stedin start met aanbieden van slimme meters in de gemeente Utrecht

28-04-2016
Utrecht, 28 april 2016 - Netbeheerder Stedin is gestart met het grootschalig aanbieden van slimme energiemeters in de gemeente Utrecht. De slimme meter is de nieuwe generatie energiemeter en biedt Nederlanders de mogelijkheid om zelf nauwkeurig het energieverbruik te volgen. Hierdoor is het makkelijker om energie te besparen. Huishoudens en kleinzakelijke klanten in Leidsche Rijn hebben de primeur, zij zijn de eerste Utrechters die de slimme meter krijgen aangeboden.

Tot en met 2019 vervangt Stedin bij ruim 110.000 huishoudens en kleinzakelijke klanten in Utrecht de traditionele meters door slimme energiemeters. Stedin start in de wijk Leidsche Rijn in de postcodegebieden 3541, 3542 en 3543. Ruim 2.800 huishoudens hebben hier de primeur. Vervolgens gaat de netbeheerder verder bij klanten in Vleuten-De Meern. 

Stedin | Slimme Meter
Slimme meter van Stedin (Foto: Stedin / Sicco Pictures)

Slimme meter helpt bij energiebesparen 

Klanten van Stedin zijn intensiever dan ooit tevoren met energie bezig. Met beter zicht op het energieverbruik door de slimme meter, zonnepanelen op het huis, een HRe ketel en een elektrische auto, kiezen zij bewust voor milieu en hun portemonnee.

,,Minder uitstoot van CO2 is een prominent thema in de energiewereld. De slimme meter helpt hierbij. Eerder onderzoek dat Stedin liet uitvoeren, toonde aan dat klanten gemiddeld ruim zes procent op hun energierekening kunnen besparen door de slimme meter te koppelen aan een display of app en hun verbruik actief te monitoren. Zo helpt de slimme meter bij het verminderen van de uitstoot en het energiebewustzijn van de klant’’, aldus Judith Koole, directeur klant & markt van Stedin.

Utrecht gaat voor klimaatneutraal

Utrecht heeft de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Dat levert de stad geld, banen én een gezonde toekomst op. Utrechters wekken steeds meer zelf energie op en besparen slim. Utrecht is vandaag al druk bezig met de energie van morgen. De komst van de slimme meter is een mooie volgende stap. Wethouder Duurzaamheid Lot van Hooijdonk is enthousiast over de mogelijkheden: ,,Door de slimme meter is het energieverbruik veel beter te volgen. Hierdoor wordt het voor bewoners nog makkelijker om te besparen op hun energierekening.’’

Op dinsdag 17 mei van 17.00 tot 21.00 organiseert de gemeente Utrecht in Castellum Hoge Woerd een wijkbijeenkomst over energie. Stedin is hier met een workshop en stand over de slimme meter vertegenwoordigd.

De slimme meter

Europese regelgeving heeft bepaald dat in 2020 op alle adressen in Nederland een slimme meter aangeboden moet zijn. De slimme meter wordt de komende jaren in heel Nederland aangeboden. Stedin is daarom in 2015 gestart met de grootschalige plaatsing van digitale gas- en elektriciteitsmeters bij haar klanten in de provincies Zuid-Holland en Utrecht. Netbeheerders investeren in hun netwerken om mee te gaan met de huidige technologische toepassingen en voorbereid te zijn op nieuwe ontwikkelingen in de energiewereld. De slimme meter heeft de mogelijkheden die aansluiten bij de huidige en toekomstige eisen aan de energievoorziening. Slimme meters geven iedere twee maanden automatisch meterstanden door aan de netbeheerder. Meer informatie is te lezen op www.stedin.net/slimmemeter. 

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 3.100 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.


Deel dit artikel