NIEUWS
Stedin tekent mee aan nieuwe Green Deal tijdens innovatie estafette

13-11-2013

Amsterdam, 13 november 2013 – Stedin heeft dinsdag 12 november in Amsterdam één van de zeven nieuwe ‘Green Deals’ met de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur & Milieu ondertekend. De netbeheerder gaat meedoen aan de ontwikkeling en introductie van de zogenoemde ‘Fair Meter’. Dit is een slimme energiemeter die op maatschappelijk verantwoorde wijze uit 'eerlijke materialen' wordt geproduceerd.
 
De Green Deal is gesloten tijdens de Innovatie Estafette in de Amsterdam RAI. Naast beide ministeries en Stedin tekenden ook colleganetbeheerders Alliander en Cogas. In 2020 maakt tachtig procent van de Nederlandse huishoudens gebruik van een slimme energiemeter. De netbeheerders gaan deze digitale, op afstand uitleesbare meter de komende jaren grootschalig plaatsen.
 
Het samenvoegen van materiaal, design en gebruik voert in deze Green Deal de boventoon. Het plan is om de meter te vervaardigen uit opnieuw gebruikte en recyclebare materialen. De Fair Meter maakt zo min mogelijk gebruik van nieuw gewonnen grondstoffen. Daarnaast krijgt de meter vanaf 2015 een grondstoffenlabel. Dit is een etiket met daarop vermeld welke materialen gebruikt zijn. Zo kunnen deze in de toekomst mogelijk opnieuw hergebruikt worden. 

Doel in 2020

Het doel is dat in 2020 elke uitgeleverde meter voor meer dan 98% bestaat uit gebruikte grondstoffen en materialen en hergebruikt kan worden. De Green Deal start met een gecontroleerd experiment van ten minste duizend Fair Meters. De initiatiefnemers gaan met elkaar in overleg om te bepalen waar dit gaat plaatsvinden. 

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 1.200 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.

Bron: Stedin / Agentschap NL

Deel dit artikel