NIEUWS
Stedin verwacht in 2016 verdubbeling van oneigenlijke precariobelasting

14-01-2016
Rotterdam, 14 januari 2016 – Gemeenten hebben Stedin in 2015 voor 31 miljoen euro aan precariobelasting opgelegd. Een stijging van meer dan elf procent ten opzichte van 2014. Elke klant betaalt daardoor onnodig ruim 15 euro extra via de energierekening aan heffende gemeenten. Voor dit jaar verwacht Stedin nog eens een verdubbeling van deze oneigenlijke belasting op kabels en leidingen. Omdat steeds meer gemeenten precario invoeren, komt dit neer op gemiddeld €30,- per klant in 2016. Precario is een heffing aan netbeheerders voor kabels en leidingen in de grond.

De grootste stijgers zijn Gouda van € 697.275 naar € 1.388.445 (+99,1%), Eemnes van € 390.000 naar € 798.750 (+104,8%) en Renswoude van €173.946 naar € 353.892 (+103,4%). De tarieven van de  energienetwerkbeheerders zijn gereguleerd en worden door de toezichthouder vastgesteld. Netbeheerders moeten deze kosten doorberekenen aan alle klanten, ook aan mensen die in een gemeente wonen of werken die geen belasting op de elektriciteitskabels en gasleidingen heft. Ook deze klanten betalen dus mee via hun energierekening. In totaal wordt er in Nederland honderdvijftig miljoen euro precario opgelegd aan netbeheerders.

,,De consumenten betalen de rekening, terwijl het energienetwerk er niets beter van wordt’’, aldus Stedin’s operationeel directeur Frans van de Noort. ,,Naast dat we gebruikt worden als belastingdienst, is er ook een volledige willekeur in de bedragen. Zo berekent de ene gemeente minder dan één euro per meter kabel of leiding terwijl een andere gemeente meer dan het viervoudige oplegt. Daarom moet de minister zo snel mogelijk het door de Tweede Kamer gevraagde wetsvoorstel tot afschaffing indienen.’’ 

Meerderheid Tweede Kamer wil afschaffen precario op kabels en leidingen

De Tweede Kamer heeft eind 2015 nogmaals in meerderheid minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) gevraagd om haast te maken met het wetsvoorstel om precario af te schaffen op gas-, water- en elektriciteitsnetten. Ook de energie- en waternetbeheerders blijven hierop aandringen bij de minister en politiek.    

Voor 2016 hebben al tientallen gemeenten aangekondigd ook precario te gaan heffen. Zo hebben de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard (Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland, Strijen) en de gemeente Molenwaard besloten na het beëindigen van een concessie-overeenkomst met Stedin per 2016 het tienvoudige bedrag (€5,4 miljoen) aan precario te willen gaan opleggen aan de netbeheerder en haar klanten. 

Sommige gemeenten kunnen vanwege afspraken uit het verleden geen precario heffen over kabels en leidingen. Andere gemeenten, zoals bijvoorbeeld Giessenlanden en Stichtse Vecht, kiezen bewust ervoor om geen precario te heffen en hun burgers en die van buurgemeenten niet extra te belasten via de energierekening. 

Het volledig overzicht te vinden is op de website van Stedin: www.stedin.net/tarieven/precario.

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 3.100 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.

Deel dit artikel