NIEUWS
Stedin zorgt voor veilige herdenkingsvuren bij oorlogsmonumenten

04-05-2016
Rotterdam, 4 mei 2016 – Op veel plaatsen in Nederland branden op 4 mei en soms ook 5 mei herdenkingsvuren. Stedin heeft de afgelopen jaren bij tientallen monumenten een veilige bediening gerealiseerd of zet storingsmonteurs als wacht in zoals tijdens de grote herdenking op de Haagse Waalsdorpervlakte. Ook herdenkt de netbeheerder elk jaar zelf collega’s die zijn omgekomen of slachtoffer zijn geworden van oorlogsgeweld.


Monteurs van Stedin ondersteunen de organisatie van de 4 mei herdenking
op de Waalsdorpervlakte in Den Haag. Deze wordt live uitgezonden op RTL4.


Stedin heeft waar mogelijk bij monumenten speciale installaties aangebracht waardoor de vlam niet kan uitwaaien. Daardoor is er meestal geen fysieke bewaking vanuit Stedin meer noodzakelijk op het moment dat het vuur brandt. Zonodig wordt deze vlam automatisch opnieuw aangestoken, vergelijkbaar met de elektrische ontsteking van een fornuis. In een kastje nabij het monument zit ook het bedieningsmechanisme voor het herdenkingsvuur. Medewerkers van de gemeente en particuliere organisaties kunnen deze zelf bedienen.

Eigen herdenkingen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn bij de Gemeentelijke Energiebedrijven, waaruit Stedin ontstaan is, tientallen collega’s omgekomen of slachtoffer geworden van oorlogsgeweld. Stedin herdenkt hen op 4 mei met onder andere een kranslegging bij het oorlogsmonument in hoofdkantoor Blaak8 en een herdenkingsceremonie bij de voormalige gasfabriek op het Haagse Trekvlietplein. Daar staan twee monumenten voor het Gemeentelijke Electriciteitsbedrijf en het Gemeentelijke Gasbedrijf Den Haag.


Krans bij het herdenkingsmonument op het hoofdkantoor Blaak8
van Stedin in Rotterdam.


Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 3.100 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.

Deel dit artikel