NIEUWS
Stedin's hennepgeurkaart krijgt vervolg in heel Nederland

07-10-2013

Rotterdam, 7 oktober 2013 - Stedin’s bewustwordingscampagne over de gevaren van energiefraude via illegale hennepteelt krijgt een landelijk vervolg. Stedin introduceerde als eerste netbeheerder drie jaar geleden in Den Haag en Rotterdam de hennepgeurkaart die burgers bewust maakt van de geur van hennepplanten. Tijdens ‘de week van de veiligheid’ (7-14 oktober) wordt de kaart verspreid in Amstelveen, Heerlen, Tilburg en Breda.

Samen met de andere Nederlandse netbeheerders, gemeenten en politie gaat Stedin de strijd aan tegen de onveilige situaties die hennepkwekerijen veroorzaken. Twintig procent van de woning- en bedrijfsbranden heeft energiefraude als oorzaak. Stedin is blij dat ook de andere netbeheerders vanaf dit najaar actief gemeenten in hun gebied benaderen om de hennepgeurkaart in te zetten. 

Stedin: ‘Geknoei met elektriciteit ronduit brandgevaarlijk’

Stedindirectielid Henk Blom: ,,Geknoei met elektriciteit is ronduit brandgevaarlijk. De hennepteler brengt niet alleen zijn directe omgeving in gevaar. Hij zorgt ook met gebrekkige installaties voor stroomstoringen met alle overlast van dien. Stedin wil samen met colleganetbeheerders en gemeenten via de hennepgeurkaart Nederlanders laten realiseren hoe riskant illegale thuiskwekerijen zijn. Omwonenden kunnen zo ook zelf bijdragen aan het voorkomen van deze onveilige situaties.’’
 
De hennepgeurkaart maakt burgers bewust van de geur van hennep én de gevaren van illegale thuiskwekerijen. Ook roept de hennepgeurkaart op om vermoedens van hennepteelt te melden. Om ervoor te zorgen dat mensen hennepkwekerijen herkennen, is de kaart voorzien van een geurstrip. Na het wegkrassen van een laklaag, komt de geur van hennepplanten vrij. 

Succesvolle proef in 2010 met dertigduizend huishoudens in Den Haag en Rotterdam

In november 2010 kregen dertigduizend huishoudens in Den Haag en Rotterdam een hennepgeurkaart. Aan de bewoners werd gevraagd mee te helpen met het signaleren van hennepkwekerijen in hun stad. Uit het onderzoek naar de effecten van deze geurkaart blijkt dat de buurtbewoners het zeer positief vinden dat Stedin en de gemeente wijzen  op de gevaren van illegale hennepteelt. Bovendien vindt men het prettig informatie te ontvangen over hoe en waar een hennepkwekerij gemeld kan worden.
 
Naast de regionale netbeheerders en gemeenten zijn ook de politie, het Verbond van Verzekeraars en Meld Misdaad Anoniem bij dit initiatief betrokken. Meer over dit initiatief op www.stedin.net/hennepgeurkaart

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 1.200 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.

Bron: Stedin

Deel dit artikel