NIEUWS
Veilige herdenkingsvuren bij oorlogsmonumenten

04-05-2017
Rotterdam, 4 mei 2017 – Vandaag branden op veel plaatsen in Nederland herdenkingsvuren. Net als voorgaande jaren maakt Stedin herdenkingen zoals die op de Haagse Waalsdorpervlakte mede mogelijk. We zorgen dat het herdenkingsvuur veilig brandt en de flambouwen niet uitwaaien. Onze monteurs houden tijdens de ceremonie daarvoor wacht. 

Op de Waalsdorpervlakte zijn in de Tweede Wereldoorlog ruim 250 mensen door de Duitse bezetter gefusilleerd. Het ging voornamelijk om verzetsmensen. Elk jaar op 4 mei worden bij het bekende monument de doden herdacht. 

Niet uitwaaien

Bij het monument op de Waalsdorpervlakte branden tijdens de dodenherdenking fakkels en zogeheten flambouwen. Dat zijn grotere fakkels op een hoge stalen buis. Hiervoor ligt een klein gasnet in de grond. Dat wordt gevoed met flessengas, omdat er geen aardgasleiding in het duingebied ligt. Het afstellen van de gasflessen vereist de nodige zorg om te voorkomen dat de vlam dooft. 

WaalsdorpervlakteMedewerkers van Stedin bereiden de fakkels en flambouwen op de Waalsdorpervlakte voor.

Veel andere monumenten in ons verzorgingsgebied zijn voorzien van een speciale installatie waardoor de vlam niet kan uitwaaien. Daardoor is meestal geen fysieke bewaking vanuit ons meer noodzakelijk op het moment dat het vuur brandt. Als het nodig is, kan de vlam automatisch opnieuw worden aangestoken, vergelijkbaar met de elektrische ontsteking van een fornuis. In een kastje bij het monument zit het bedieningsmechanisme dat medewerkers van de gemeente en particuliere organisaties zelf kunnen bedienen.

Stedin herdenkt ook

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn bij de Gemeentelijke Energiebedrijven, waaruit Stedin ontstaan is, tientallen collega’s omgekomen of slachtoffer geworden van oorlogsgeweld. We herdenken hen vandaag met onder andere een kranslegging bij het oorlogsmonument in ons kantoor Blaak8.

De herdenking op de Waalsdorpervlakte wordt live door RTL Nieuws uitgezonden op RTL4 vanaf 19:50 uur. 

Deel dit artikel