NIEUWS
Vervangen gasnet en aanbieden slimme meters in Lekkerkerk op schema

15-06-2015
Krimpenerwaard, 15 juni 2015 – Negen kilometer aan vervangen gasleidingen en 2.400 nieuwe energiemeters bij bewoners in minder dan een jaar tijd. Stedin voert in Lekkerkerk, gemeente Krimpenerwaard, sinds vorig jaar zomer grootschalige werkzaamheden uit aan het gasnet om een continue energielevering te garanderen. Alle inwoners van Lekkerkerk krijgen tegelijkertijd een gratis, slimme energiemeter aangeboden door de netbeheerder.


Ondertekening van het convenant door wethouder Ria Boere (Krimpenerwaard)
en Stedin's directeur aanleg & vervanging Koen Verbogt. (FOTO: © Stedin)

In september 2013 raakte een gasleiding van Stedin op de Tiendweg in Lekkerkerk defect. Door kortsluiting was een elektriciteitskabel verhit en is vervolgens een nabijgelegen gasleiding beschadigd. Preventief is daarna over een lengte van ongeveer twaalf meter de gasleiding vervangen. Onafhankelijk onderzoek door KIWA Gas Technology heeft uitgewezen dat er geen gevaar voor de omgeving is geweest. Met de nieuwste materialen voor gasleidingen is de kans op herhaling minimaal.

Overeenkomst Stedin en gemeente Krimpenerwaard

In totaal biedt Stedin op 2.861 adressen slimme meters aan en wordt 18 kilometer gasleiding vernieuwd. Daarnaast vervangt Stedin 2.250 aansluitingen op het gasnet in Lekkerkerk. Stedin organiseerde in de afgelopen maanden diverse inloopbijeenkomsten om bewoners te informeren over planning en voortgang. Het werk moet eind 2015 gereed zijn. Voor het vervangingswerk tekenden Stedin en gemeente Krimpenerwaard een convenant.

,,Veiligheid en continuïteit van de energienetten is de topprioriteit van Stedin. We zijn blij dat de vervanging in Lekkerkerk voorspoedig gaat in goede harmonie met de bewoners en gemeente. Door de combinatie met het plaatsen van slimme energiemeters hebben klanten direct ook inzicht in hun energieverbruik: goed voor het besparen van energie én geld’’, aldus Koen Verbogt, Stedin’s directeur aanleg & vervanging. 

Wethouder Ria Boere, gemeente Krimpenerwaard: ,,De vervanging van gasleidingen door Stedin loopt goed op schema. Dit is belangrijk voor de inwoners van Lekkerkerk. Hiermee is de overlast van het werken aan de gasleiding eind 2015 voorbij. Er ligt dan een robuust gasnet dat klaar voor de toekomst is. Ook hebben de inwoners van Lekkerkerk nu als één van de eerste Nederlanders meteen een slimme energiemeter. Door de samenwerking te verstevigen in een convenant zijn wij er zeker van dat het voor iedereen win/win oplevert: de inwoners, gemeentebestuur én Stedin.’’  

De slimme energiemeter

De zogenoemde slimme meter is een digitale energiemeter die niet alleen automatisch de meterstanden doorgeeft, maar vooral inzicht biedt aan klanten in hun energieverbruik. Uit onderzoek blijkt dat inzicht hierin een forse energiebesparing mogelijk maakt. Naast Lekkerkerk is Stedin in 2015 in onder andere Rotterdam en Nieuwegein gestart met het plaatsen van de slimme meter. Voor 2020 heeft iedere Nederlander een gratis slimme meter aangeboden gekregen van de netbeheerder.

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 3.100 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.

Deel dit artikel