NIEUWS
Wederom meer hennepkwekerijen met energiefraude opgespoord in Randstad

23-01-2015
Rotterdam, 23 januari 2015 – Netbeheerder Stedin strijdt samen OM, politie en gemeenten intensief tegen levensgevaarlijke situaties en energiefraude als gevolg van illegale hennepkwekerijen. Met succes, in 2014 werden in het werkgebied van de netbeheerder, de Randstad, wederom meer kwekerijen opgerold: bijna 1600 in totaal, een stijging van drie procent ten opzichte van 2013.,,De stijgende lijn zet zich gestaag voort door onze proactieve aanpak. Toch zijn de gevaarlijke gevolgen van hennepkwekerijen en het belang van het melden nog niet genoeg doorgedrongen. Het aantal kan en moet nog veel hoger’’, zegt Stedin’s hoofd fraudebestrijding Peter van ’t End. ,,Door gerommel met de energieaansluiting en onveilige elektrische bedrading is de kans op kortsluiting en brand groot. Een op de vijf woning- en bedrijfsbranden ontstaan door geknoei met elektriciteit. Levensgevaarlijk! Niet alleen voor de kweker of bewoner, maar ook voor vaak onwetende buren,’’ aldus van ’t End.


Topje van de ijsberg 

Naar schatting zijn er ongeveer 30.000 hennepkwekerijen in Nederland actief. Stedin ziet graag overal een intensieve samenwerking tussen netbeheerders, gemeenten, politie eenheden en OM. ,,We willen een uniforme aanpak met meer prioriteit en capaciteit. Het is toch onverkoopbaar dat  criminelen vaak niet volledig opdraaien voor hun daden en de schade daarvan? Iedere dag worden omwonenden geconfronteerd met levensgevaarlijke situaties, dat feit mogen we niet negeren!’’

Stedin is hoopvol dat de succesvolle ‘gezamenlijke hennepteams' voor heel Nederland de geldende norm worden nu naast Rotterdam ook Den Haag, Gouda en politieregio Midden Nederland eind 2014 deze werkwijze hebben geïmplementeerd.  

Bewustwording door hennepgeurkaart

Van de in 2010 door Stedin geïntroduceerde hennepgeurkaart als bewustwordingscampagne over de gevaren van energiefraude via illegale hennepteelt zijn er inmiddels ruim 150.000 in heel Nederland verspreid. De kaart maakt burgers bewust van de geur van hennepplanten en de risico’s die gepaard gaan met energiediefstal. Om ervoor te zorgen dat hennepkwekerijen worden herkend, is de kaart voorzien van een geurstrip. Na het wegkrassen van een laklaag, komt de geur van hennepplanten vrij. 
 

Melden draagt bij aan een veilige leefomgeving

Samen met gemeenten en politie zet Stedin zich vol in op een prettige leefomgeving met een veilige en betrouwbare energievoorziening. De netbeheerder roept dan ook op om vermoedens van een hennepkwekerij direct te melden bij politie,  Misdaad Anoniem 0800 – 7000 of Stedin. Niet alleen omdat illegale hennepkwekerijen levensgevaarlijk zijn, de rekening van de gestolen energie -jaarlijks zo’n 200 miljoen euro- betalen we met z’n allen. 

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 3.400 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.

Deel dit artikel