NIEUWS
Wethouder Borsboom draait symbolisch gaskraan Rijswijks gezin dicht

23-05-2017
Van het aardgas af. Steeds meer van onze klanten beseffen dat we over enkele decennia onze huizen niet meer verwarmen met aardgas. Daarom zijn we bij Stedin met veel gemeenten in gesprek om plannen te ontwikkelen en uit te voeren om klanten 'van het aardgas af' te helpen. Maar er zijn ook individuele klanten die hiervoor kiezen. 

Zo koos de Rijswijker Martin Roders er zelf voor om niet meer van aardgas afhankelijk te zijn. “De energietransitie houdt ons niet alleen beroepsmatig bezig; ook in onze thuissituatie gaan wij ‘van het gas af’”, aldus Martin. “Wij zijn momenteel bezig met de renovatie van onze jaren ’70 woning, waarmee wij naar een aardgasvrije situatie gaan. Hiermee laten wij dat zien dat bestaande woningen aangepast kunnen worden, zonder dat ze gesloopt hoeven te worden, wat materiaalvernietiging tot gevolg zou hebben.” 

Martin en zijn vrouw Ana Pereira hadden daarom de Rijswijkse wethouder duurzaamheid, Marloes Borsboom, uitgenodigd om de gaskraan dicht te draaien. “Mijn vrouw en ik vinden dat de maatschappelijke boodschap van ‘aardgasvrij’ zoveel mogelijk voor het voetlicht gebracht moet worden. Daarom maken wij een bijzonder moment van het dichtdraaien van onze gaskraan.”

Familie Roders en wethouder Borsboom draaien de gaskraan dicht  De familie kijkt toe hoe wethouder Borsboom de gaskraan dicht draait

Ook de wethouder is te spreken over het initiatief. “Wij juichen het toe als inwoners van onze gemeente besluiten niet meer aangesloten te zijn op het aardgasnetwerk. In Nederland hebben we met zijn allen afgesproken om in 2050 niet meer afhankelijk te zijn van aardgas voor de verwarming van onze huizen. Dit betekent dat we uiteindelijk allemaal binnen enkele decennia onze woningen op een andere manier gaan verwarmen. Martin Roders is een voorloper. Als gemeente steunen wij daarom deze actie van harte”, aldus Borsboom.

Deel dit artikel