Hoog Dalem

Proeftuin bewijst: wijk kan uitstekend zonder aardgas

Zelfopgewekte energie maximaal benutten via energieopslag

Op sommige momenten van de dag gebruik je meer energie dan op andere. Hoe zorg je er nu voor dat je de energie van kalme momenten gebruikt op piekmomenten? In het Gorinchemse Hoog Dalem doen zo'n 42 huishoudens mee aan een nieuw energiesysteem, zonder aardgas. We noemen dat een all electric wijk. Sinds 2014 onderzoeken wij samen met hen hoe we de energie maximaal kunnen benutten via energieopslag bij de woning. Nu alle data en metingen zijn geanalyseerd, weten we het zeker: een energiesysteem zonder aardgas werkt!

Grotendeels zelfvoorzienend

Hoog Dalem is onderdeel van de eerste Nederlandse praktijkproef waarin energieopslag in huis wordt toegepast. De bewoners kunnen hierdoor zelfopgewekte energie gebruiken voor hun huishoudelijke elektrische apparatuur. De huishoudens hebben allemaal een warmtepomp en soms ook zonnepanelen. De zelf opgewekte zonne-energie wordt bij weinig of geen verbruik, opgeslagen in accu’s. De opgeslagen stroom kan vervolgens op ieder moment van de dag worden gebruikt. De huishoudens worden zo voor een groot deel zelfvoorzienend door hun verbruik te monitoren, te plannen en bij te stellen.
Met nieuwe technologieën kunnen bewoners van Hoog Dalem zelf energie opwekken, opslaan en op gunstige momenten gebruiken. Stedin stemt als netbeheerder vraag én aanbod van energie op elkaar af om zo onze klanten altijd te voorzien van veilige en betrouwbare energie.

Voorbereid op duurzame toekomst

De warmtepompen en het terugleveren van zelfopgewekte energie vraagt méér capaciteit van ons elektriciteitsnetwerk. Zeker wanneer een hele wijk zonnepanelen aanschaft, kan een knelpunt in het net ontstaan. Vergelijk het met een drukke invoegstrook op de snelweg. Om dat te voorkomen, zoeken we naar mogelijkheden om duurzame energiestromen op te vangen. Het aanleggen van meer of zwaardere elektriciteitskabels is een optie, maar kostbaar en niet altijd efficiënt. Daarom onderzochten we de mogelijkheden van innovaties zoals energieopslag en het sturen van vraag en aanbod. 

Bekijk de resultaten van proeftuin Hoog Dalem

Resultaten deelnemersmotivatie

De deelnemers in Hoog Dalem hebben zonnepanelen, een accu, een meet- en stuursysteem in de meterkast en een webportal. Met deze portal krijgen ze inzicht in alle data, maar ook de vaatwasser en wasmachine kunnen zo aangestuurd worden. Nu alles draait én werkt, krijgen we de technische data binnen. Maar we leren nog veel meer. Want waarom kiezen deelnemers voor duurzame energieoplossingen? En welke keuzes maken ze daarbij? En hoe ervaren ze het nieuwe energiesysteem? Wat vinden ze eigenlijk van onze rol en aanpak in dit project?


Deel dit artikel