Hoog Dalem

Een 'all electric'-wijk

Zelfopgewekte energie maximaal benutten via energieopslag

Op sommige momenten van de dag gebruik je meer energie dan op andere. Hoe zorg je er nu voor dat je de energie van kalme momenten gebruikt op piekmomenten? In het Gorinchemse Hoog Dalem doen zo'n 50 huishoudens mee aan een nieuw energiesysteem. In 2016 onderzoeken wij samen met hen hoe we de energie maximaal kunnen benutten via energieopslag bij de woning of in de wijk.

  • Een 'all electric'-wijk. Er is geen gas
  • Zelf opgewekte zonne-energie wordt opgeslagen in accu’s
  • Wij werken samen met onze partners ABB, KPN en Heijmans 

Grotendeels zelfvoorzienend

Hoog Dalem is onderdeel van de eerste Nederlandse praktijkproef naar de toepassing van energieopslag in huis én op wijkniveau. De bewoners onderzoeken hoe zij zelfopgewekte energie optimaal kunnen inzetten voor hun huishoudelijke apparatuur. De huishoudens hebben allemaal een warmtepomp en soms ook zonnepanelen. De zelf opgewekte zonne-energie wordt bij weinig of geen verbruik, op wijkniveau opgeslagen in accu’s. De opgeslagen stroom kan vervolgens op ieder moment van de dag opnieuw worden gebruikt. De huishoudens worden zo voor een groot deel zelfvoorzienend door hun verbruik te monitoren, te plannen en bij te stellen.
Met nieuwe technologieën kunnen bewoners van Hoog Dalem zelf energie opwekken, opslaan en op gunstige momenten gebruiken. Stedin stemt als netbeheerder vraag én aanbod van energie op elkaar af om zo onze klanten altijd te voorzien van veilige en betrouwbare energie.

Voorbereid op duurzame toekomst

Het terugleveren van zelfopgewekte energie vraagt capaciteit van ons elektriciteitsnetwerk. Zeker wanneer een hele wijk zonnepanelen aanschaft, kan een knelpunt ontstaan. Vergelijk het met een drukke invoegstrook op de snelweg. Om dat te voorkomen, zoeken we naar mogelijkheden om duurzame energiestromen op te vangen. Het aanleggen van meer of zwaardere elektriciteitskabels is een optie, maar kostbaar en niet altijd efficiënt. Daarom onderzoeken we de mogelijkheden van innovaties zoals energieopslag en het sturen van vraag en aanbod.      

De eerste resultaten

De deelnemers in Hoog Dalem hebben zonnepanelen, een accu, een meet- en stuursysteem in de meterkast en een webportal. Met deze portal krijgen ze inzicht in alle data, maar ook de vaatwasser en wasmachine kunnen zo aangestuurd worden. Nu alles draait én werkt, krijgen we de technische data binnen. Maar we leren nog veel meer. Want waarom kiezen deelnemers voor duurzame energieoplossingen? En welke keuzes maken ze daarbij? En hoe ervaren ze het nieuwe energiesysteem? Wat vinden ze eigenlijk van onze rol en aanpak in dit project?

Deel dit artikel