Een zelfherstellend net

in de Rotterdamse regio

  • ‘Slimme’ energienetten voor de energievoorziening van morgen 
  • Storingen van 2 uur naar één minuut 
  • Eerste ondergrondse volledig zelfherstellende net

Energievoorziening van de toekomst

Intelligente (‘slimme’) energienetten helpen om de overlast voor klanten in geval van een storingsonderbreking te beperken, maar zijn ook nodig voor de energievoorziening van de toekomst waar duurzame toepassingen een veel grotere rol zullen spelen. En dat is ons doel: wij willen onze netten zo optimaal mogelijk inrichten en afstemmen op de toekomstige energiebehoefte, zodat klanten altijd energie kunnen afnemen en terugleveren.

Van 2 uur naar 1 minuut

In Rotterdam, Barendrecht en Ridderkerk namen we in februari 2014 een nieuw volledig zelfherstellend elektriciteitsnet in gebruik. Dankzij dit net wordt de duur van eventuele storingen aanzienlijk teruggebracht van gemiddeld twee uur naar één minuut.
Als er een stroomstoring is, willen we die zo snel mogelijk oplossen. Het aantal storingen is lastig te verminderen, de impact en duur met intelligente toepassingen wel.

Wereldprimeur

Wij zijn in 2011 gestart met de fysieke voorbereiding van dit project met een proef van een op afstand bestuurbaar net in een ander gedeelte van Rotterdam: het Lloydkwartier. Dit heeft dezelfde eigenschappen als het zelfherstellende net, alleen wordt de besturing bij een storing daar nog handmatig gedaan. In juni 2012 hadden we een wereldprimeur met de ingebruikname van het eerste ondergrondse volledig zelfherstellende net in Rotterdam Centrum.

Deel dit artikel