WattsLocal


Elektrische auto’s, zonnepanelen, warmtepompen, slimme meters, windmolens, salderingsregelingen, slimme thermostaten… De energietransitie en het Klimaatakkoord bieden volop kansen en uitdagingen. Maar hoe kunnen we duurzame energie aantrekkelijker maken én tegelijkertijd knelpunten in het net voorkomen?

Wat is Wattslocal?

Particulieren en bedrijven kunnen op lokaal niveau energie ‘uitwisselen‘ om productie en consumptie van duurzame energie zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Technisch gezien zijn er genoeg oplossingen, maar hoe zorgen we dat lokale energiecollectieven gaan bijdragen aan een open, flexibel en duurzaam energiesysteem? Tijdens WattsLocal geven Stedin en FAN antwoord op de vraag hoe we lokale energiecollectieven kunnen realiseren.

Wij zijn blij verrast door de grote belangstelling voor ons evenement WattsLocal. Het onderwerp energietransitie, en de rol die lokale energiecollectieven daarin kunnen spelen, leeft enorm. Helaas is - om veiligheidsredenen – inmiddels het maximaal aantal deelnemers bereikt en is inschrijven niet meer mogelijk. Meer informatie over ‘flex’ ontvangen? Abonneer je dan op de FAN-nieuwsbrief.

Wat kun je verwachten?

Stedin en Flexiblepower Alliance Network (FAN) zien een belangrijke rol voor lokale energiecollectieven in de energietransitie. Tijdens WattsLocal brengen we je in contact met vernieuwers en energie-experts, en nemen we je mee in de manier waarop lokale initiatieven kunnen bijdragen aan een duurzame leefwereld. Zo laten we aan de hand van cases zien hoe onderlinge uitwisseling van energie in zijn werk gaat. En delen we onze visies over de impact van lokale energie-initiatieven op de transitie. Waar liggen de kansen voor bedrijven op het gebied van duurzame energie? En welke ervaringen hebben we al bij het opzetten van een lokale energiegemeenschap? 

Wat neem je mee?

Aan het einde van de dag ben je geïnspireerd over de kansen die lokale energiecollectieven bieden. Binnen een duurzaam en eerlijk energiesysteem, zonder lock-in. Daarnaast leer je over best practises; hoe een energiegemeenschap als beste op te zetten? Zowel vanuit een technische als sociaal-maatschappelijke insteek. Uiteraard geven wij je de mogelijkheid om uitgebreid kennis te maken en ervaringen uit te wisselen met andere deelnemers. Zowel sprekers als bezoekers, die beiden binnen hun eigen discipline werken aan een duurzame toekomst.

Wie zijn de sprekers?

Op dit moment hebben onderstaande sprekers en organisaties hun deelname aan WattsLocal toegezegd.

 • Olof van der Gaag -  Directeur, Nederlandse vereniging van Duurzame Energie
 • Peter de Pauw – Head of Strategy, Fluvius, België (netbeheer)
 • Stefan Lodeweyckx – Founder, Enervalis, België 
 • Giovanni Oorthuizen – Smart Energy Solutions - ABB
 • Alexander Savelkoul – Manager Transitie Energie Systeem, Enpuls (Enexis) 
 • Paul van Koningsbruggen – Director Mobility, Technolution
 • Michiel Dorresteijn – Senior Energy Consultant, Energy 21
 • Tom Westra – Co-founder Spectral Energy
 • Aart Jan Zwartscholten - Manager Innovatie Stedin
 • Jaap Willem Eijkenduijn - Bestuurslid Energieke Regio

Bekijk het programma

Praktische informatie

WattsLocal brengt de energietransitie letterlijk naar een hoger niveau: het evenement vindt plaats op de hoogste verdieping van het hoofdkantoor van Stedin op de Blaak in Rotterdam.

 • Start netwerklunch om 12.30 uur; deze vindt plaats op de 18e etage. Geef s.v.p. bij je aanmelding aan of je deze lunch wilt gebruiken.
 • Start programma om 13.45 uur;  het programma begint met twee keynotes over lokale energiecollectieven. Daarna volgen twee workshops waarbij je kunt kiezen uit een sociaal-maatschappelijk of een technisch thema.
 • Na de koffiepauze volgen nog twee presentaties, waarna de middag om 17.00 uur wordt afgesloten met een gezellig hapje en drankje.

Locatie en vervoer

Blaak 8, Rotterdam

Stedin is uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer. Het hoofdkantoor ligt tegenover NS-station Blaak. Kom je liever met de auto? Parkeer dan in de garage onder de Markthal die ook tegenover Stedin ligt.

 

Over Flexiblepower Alliance Network

Flexiblepower Alliance Network (FAN) draagt actief bij aan een toekomst van hernieuwbare energie. Hoe? Door het promoten van open-source standaarden voor een flexibele energievraag. Hiermee kunnen we opwek en verbruik op elkaar afstemmen en de weg effenen naar een duurzame toekomst. FAN is een stichting die bestaat uit 13 smart energy partijen, waaronder netbeheerders, startups en TNO.