U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

50 miljoen euro voor robuust en duurzaam net

Stedin legt tot 2019 nieuwe elektriciteitsnetten aan in Dordrecht en Zwijndrecht. Hiermee vergroten we de leveringszekerheid en is er ook in de toekomst voldoende capaciteit als klanten meer elektriciteit terugleveren. We investeren 50 miljoen euro in het aanleggen van drie nieuwe hoogspanningsverbindingen en het vernieuwen van verdeelstations.

  • Start in 2015, gereed begin 2019
  • Bijzondere en complexe boring onder water bij scheepvaartknooppunt Beneden-Merwede
  • Nieuwbouw 50/13kV elektriciteitsstation Dordrecht Oranjelaan 

Gloednieuw elektriciteitsstation Oranjelaan Dordrecht

Zo staat er nu een gloednieuw 50/13 kiloVolt station aan de Oranjelaan, vlakbij de kruising met de Noordendijk. Dat kreeg bovendien een nieuwe 50 kiloVolt verbinding met het hoogspanningsstation aan de Merwedehaven. In 2017 en 2018 moderniseren we het bestaande station Zwijndrecht Walburg en breiden we de capaciteit uit. Om deze capaciteit optimaal te gebruiken, is een nieuwe verbinding noodzakelijk tussen het station in de Merwedehaven en station Zwijndrecht Walburg.

Onder de rivieren Merwede en Wantij door

Voor deze nieuwe verbinding trokken we kabels onder de Merwede door. Dat gebeurde met een 1350 meter lange gestuurde boring onder het Drierivierenpunt. Dat is met zo’n 150.000 passerende schepen per jaar de drukst bevaren binnenwaterroute van de wereld. Vanuit Dordrecht boorden we 22 meter diep onder de Merwede door naar Zwijndrecht. Geavanceerde meetapparatuur hield daarbij de locatie van de boor nauwkeurig in de gaten. In het geboorde gat ligt nu een buizenverbinding met elektriciteitskabels. Deze kabels zijn aangesloten op de al klaarliggende nieuwe verbinding en zo wordt de verbinding tussen Merwedehaven Dordrecht en Walburg Zwijndrecht een feit.

Nieuwe bestemming voor monumentale panden

Samen met landelijk netbeheerder TenneT verlaten we in 2018 de drie hoogspanningsstations aan de Oranjelaan en de Noordendijk in Dordrecht. Het oudste station dateert uit 1942 en alle drie de gebouwen staan op de gemeentelijke monumentenlijst. In overleg met de gemeente Dordrecht, ondernemers en omwonenden zoeken we naar een passende bestemming voor deze panden.


 We zorgen dat de nieuwe kabels, stations en de diverse vervangingen van ons net decennia meegaan. Consumenten en bedrijven kunnen zo ongestoord energie afnemen en terugleveren.