Klaaswaal

Investering nieuw elektriciteitsverdeelstation

Investeren in een robuuste energievoorziening

In Klaaswaal in de gemeente Cromstrijen staat een markant nieuw elektriciteitsstation. Dit verdeelstation aan de Julianastraat verbetert de leveringszekerheid in de regio Hoeksche Waard. Door kabels en leidingen te verleggen en vernieuwen, zorgen we voor een robuuste energievoorziening en meer capaciteit van het net voor een zorgeloze teruglevering van decentraal opgewekte energie, zoals bijvoorbeeld van windmolens en zonnepanelen.

  • Verbetert regionale energievoorziening
  • Start zomer 2015, gereed medio 2018
  • Investering van ruim 10 miljoen euro
  • Bijzondere architectuur

Investering van 10 miljoen

We investeren ruim tien miljoen euro in dit project. Een investering die onderdeel is van een groter investeringsprogramma voor de gehele regio. Zo staat het station in Klaaswaal in verbinding met de energievoorziening van Goeree-Overflakkee waar we vanaf 2012 de capaciteit van de bestaande hoogspanningslijn van Klaaswaal naar Middelharnis verdubbelden.

Duizenden huishoudens

Sinds begin 2017 is het elektriciteitsstation in gebruik. De installaties die buiten stonden, zijn naar binnen verplaatst. Het nieuwe zogenaamde 50/13 kV verdeelstation, transformeert de spanning van 50.000 Volt die binnen komt via bovengrondse hoogspanningslijnen, naar 13.000 Volt. Via de bestaande ‘transformatorhuisjes’ wordt de elektriciteit vervoerd naar de duizenden huishoudens in de Hoeksche Waard. Het oude station wordt afgebroken.

Bijzonder ontwerp

Het station in Klaaswaal heeft zowel qua vorm als materiaalgebruik klassieke kenmerken, net als de bebouwing in de omgeving. Door de innovaties en veranderende techniek kan Stedin tegenwoordig de stations veel compacter bouwen en plaatsen in een strak ontworpen gebouw. Het station in Klaaswaal is een van de eerste inpandige verdeelstations die op deze manier wordt vernieuwd.
Artist impression elektriciteitsstation Klaaswaal

Deel dit artikel