Wat is de slimme meter?

De slimme meter is een nieuwe generatie meter en vervangt de traditionele meters. De slimme meter is digitaal en registreert zelf uw energieverbruik. Uw meterstanden worden automatisch doorgestuurd naar uw energieleverancier. 

Twaalf keer per jaar krijgt u van uw energieleverancier een gratis verbruiksoverzicht. Zo kunt u uw energieverbruik nauwkeurig volgen. Door er apparaten aan te koppelen ziet u dit nog eenvoudiger en vaker. Dit kan u energiebesparing opleveren. Alle netbeheerders in Nederland bieden voor 2020 ieder huishouden in Nederland een slimme meter aan. Zij plaatsen deze meter gratis bij u thuis.

Wanneer krijg ik een slimme meter?

{{adres.straat}} {{adres.huisnummer}} {{adres.postcode}} {{adres.stad}}

Waarom krijg ik een slimme meter?

De slimme meter is onmisbaar voor een duurzame toekomst. Huishoudens en bedrijven krijgen met de slimme meter steeds meer inzicht in hun energieverbruik. Dat kan de samenleving een forse energiebesparing opleveren.

Ook komen er steeds meer slimme energienetten. Die kunnen net als de slimme meter informatie versturen en ontvangen. Het net ‘weet’ zo waar er te veel of te weinig energie ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan huishoudens die zelf energie opwekken met zonnepanelen. Dan is er energie over. Of aan het opladen van een elektrische auto: dan is er energie nodig. De slimme netten zorgen dan zelf voor een balans. Zo zijn er minder fossiele brandstoffen én investeringen nodig. Dat is beter voor het milieu en het bespaart geld.

Voordelen van de slimme meter

Slimme meter - wat makkelijk

MAKKELIJK

 • Geen meterstanden meer doorgeven. Ook niet als u verhuist of overstapt.
 • Een meteropnemer hoeft niet meer bij u langs te komen.
 • Uw eindafrekening is gebaseerd op exacte meterstanden. Schattingen behoren hiermee tot het verleden.
Slimme meter - zuinig

ZUINIG

 • U ontvangt van uw energieleverancier elke maand een gratis overzicht van uw energieverbruik.
 • Meer inzicht in uw verbruik.
 • Bespaar energie en geld door gebruik te maken van een energieverbruiksmanager.
Slimme meter - toekomstgericht

TOEKOMSTGERICHT

 • Klaar voor nieuwe mogelijkheden om energie te besparen.
 • Voorbereid op veranderingen in de energiewereld, zoals het zelf opwekken van energie en elektrisch vervoer.
 • Met de slimme meter houden we het energienet efficiënt en betaalbaar.

Hoe verloopt de installatie?

Bekijk onderstaand filmpje hoe wij de slimme meter installeren:

 Ik wil nu al een slimme meter hebben

U kunt de slimme meter nu al laten plaatsen. Een elektriciteitsmeter kost u dan eenmalig € 67,76 inclusief BTW. Voor een elektriciteits- en gasmeter betaalt u eenmalig € 72,60 inclusief BTW.

Ik wil nu al een slimme meter

Automatisch doorsturen meterstanden stopzetten

De slimme meter stuurt uw meterstanden elke maand automatisch door aan uw energieleverancier. U kunt dit kosteloos uitzetten wanneer de meter is geplaatst. Dat betekent dat u nog steeds jaarlijks uw meterstanden moet doorgeven aan uw energieleverancier. Ook ontvangt u geen tussentijdse verbruiksoverzichten van uw energieleverancier.

Automatisch doorsturen stopzetten

Ik wil geen slimme meter

De slimme meter is niet verplicht. U kunt deze kosteloos weigeren. Weigert u en wilt u later toch een slimme meter? Dan gelden hiervoor dezelfde kosten als voor een versnelde aanvraag (elektriciteitsmeter € 67,76 inclusief BTW; een elektriciteits- en gasmeter € 72,60 inclusief BTW).

De slimme meter weigeren

Bespaar energie met de slimme meter

U kunt producten of diensten aan uw slimme meter koppelen zoals websites en apps. Door deze mogelijkheid krijgt u actueel inzicht in uw energieverbruik. Deze ‘energieverbruiksmanagers’ helpen u om energie en geld te besparen. Zo benut u de mogelijkheden van de slimme meter maximaal!

Vergelijk energieverbruikersmanagers

Hoe zit het met mijn privacy?

Waarvoor worden mijn standen gebruikt?

 • Uw jaaroverzicht. Dat ontvangt u van uw energieleverancier
 • Uw verbruiksoverzicht (12 x per jaar). Dat ontvangt u van uw energieleverancier
 • Als u wisselt van energieleverancier
 • Als u verhuist 
 • Het onderhoud van het energienet

Stedin doet er alles aan om uw gegevens zo goed mogelijk te beschermen. In Nederland gelden strenge regels als het gaat om wet- en regelgeving rondom privacy en veiligheid. Dit is vastgelegd in de Wet Bescherming Persoonsgegevens en in de Privacy- en Securityeisen van Netbeheer Nederland. Vanzelfsprekend volgt Stedin deze wet- en regelgeving. De meterstanden die voor ons zichtbaar zijn, worden goed beveiligd. Uw meterstanden zijn zichtbaar voor u, uw netbeheerder Stedin en uw energieleverancier. Niemand heeft verder toegang tot deze gegevens, tenzij u zelf uitdrukkelijk toestemming geeft. Tevens is de slimme meter is uitgebreid getest en beveiligd tegen inbraakpogingen en hackers.

Bekijk hoe wij omgaan met uw meterstanden.

Veelgestelde vragen

Heeft u specifieke vragen over de slimme meter? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen. Hier vindt u antwoord op vragen over onder meer meterstanden, privacy, veiligheid en zelf energie opwekken.


Veelgestelde vragen over slimme meters

Over mijn afspraak

Heeft u een brief ontvangen waarin wij u de slimme meter aanbieden? Dan komen wij binnenkort bij u langs om kosteloos de verouderde meter te vervangen voor een slimme elektriciteits- en/of gasmeter.

Afspraak bevestigen of verzetten

Met uw hulp is het zo geregeld!

Uiteraard doen wij ons best om het vervangen van de meter(s) zo snel mogelijk te laten verlopen. U kunt hieraan meehelpen. Lees hieronder wat u zelf kunt doen:

Wat kan ik met de slimme meter?

U hoeft geen meterstanden meer door te geven

U geeft nu zelf ieder jaar uw meterstanden door aan uw energieleverancier. Dat is met de slimme meter verleden tijd. Deze digitale meter stuurt uw meterstanden automatisch door naar uw energieleverancier. Uw energieleverancier stuurt twaalf keer per jaar een verbruiksoverzicht naar u toe. U krijgt nauwkeurige rekeningen van uw energieleverancier op basis van exacte meterstanden.

De slimme meter helpt u energie en geld te besparen

Aan de slimme meter kunt u producten of diensten koppelen (zoals websites en apps) die u actueel inzicht geven in uw verbruik. Deze ‘energieverbruiksmanagers’ helpen u om energie en geld te besparen. Dit kan oplopen tot zo’n 10%. Kijk voor een uitgebreid overzicht op www.energieverbruiksmanagers.nl.

Slimme meter en uw privacy


Ik wil het automatisch doorgeven van mijn meterstanden stopzetten

De slimme meter stuurt uw meterstanden elke twee maanden automatisch door aan uw energieleverancier. Als u niet wilt dat uw meterstanden automatisch worden doorgestuurd kunt u dit kosteloos stopzetten wanneer de meter is geplaatst. De meter werkt dan niet meer als een slimme meter. U geeft zelf uw meterstanden door voor uw jaarafrekening, als u verhuist of als u overstapt naar een andere energieleverancier. Bovendien ontvangt u geen tweemaandelijks overzicht van uw energieverbruik. U kunt het automatisch doorsturen van uw meterstanden altijd weer aanzetten.

Automatisch doorsturen stopzetten

Heeft u hulp nodig met de slimme meter?

Vind uw handleiding

Vul hieronder de eerste 4 tot 5 cijfers en letters van het meternummer in (staat onder de barcode). Bijvoorbeeld E0002.