Inzicht in uw energieverbruik
met de slimme meter


Met de slimme meter krijgt u meer inzicht in uw energieverbruik. U leest uw meterstanden gemakkelijk af op het display op de slimme meter.

Hoe meet de slimme meter?

De meter heeft maximaal vier telwerken en legt de verbruikte en teruggeleverde energie in twee tarieven vast. Twee telwerken meten hoeveel elektriciteit u ontvangt. Wanneer u ook energie opwerkt, meten twee extra telwerken de hoeveelheid elektriciteit die u teruglevert. Hoeveel u betaalt en hoeveel uw energieleverancier betaalt, staat in uw contract met de energieleverancier. Er gelden twee tarieven bij het meten. Tarief 1 is het lage tarief. Tarief 2 is het normale tarief. In welk tarief we meten, hangt af van de tijd waarop u energie gebruikt.

De meterstanden leest u gemakkelijk af op het display van de slimme meter. Bekijk de handleiding van de slimme meter om te zien hoe dat werkt.

Tarieftijden

Tarief 1
Laag tarief
Op maandag tot en met vrijdag
van 23.00 tot 7.00 uur
Op zaterdag en zondag
(hele dag) 
Op erkende feestdagen
(hele dag)*

Tarief 2
Hoog tarief

Maandag tot en met vrijdag
van 7.00 tot 23.00 uur
   
* Erkende feestdagen zijn Nieuwjaarsdag, Tweede Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag, Eerste en Tweede Kerstdag.
Meterstanden op de slimme meter

Maandelijks overzicht

Als u een slimme meter heeft, is uw energieleverancier verplicht om u maandelijks een overzicht te sturen van uw energieverbruik en de kosten hiervan. Daarmee kunt u ook uw verbruik met de vorige periode vergelijken en energie besparen.

Is mijn verbruik gemiddeld?

Nu u inzicht heeft in uw energieverbruik wilt u misschien weten of uw energieverbruik hoog, gemiddeld of laag is. Milieu Centraal heeft een adviesmodule om energieverbruik te vergelijken ontwikkeld. Volgens het NIBUD verbruikt een gemiddeld huishouden ongeveer 3000 kWh stroom per jaar en ongeveer 1470 m3 gas.