U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Vertrouwt u de slimme meter niet? Doorloop het stappenplan 'er is iets mis met de meter' en kom erachter wat u kunt doen of bij wie u moet zijn met uw vraag.

IN- EN UITSCHAKELEN
BOILER


Haalt u uw warm water uit een elektrische boiler? Dan moet u misschien stappen ondernemen. Het kan zijn dat uw boiler het water ’s nachts opwarmt als stroom het goedkoopst is. Een Toonfrequent signaal (TF-signaal) geeft de boiler een seintje dat het water opgewarmd mag worden én in de ochtend dat de boiler moet stoppen met opwarmen. Vanaf 1 juli 2021 stopt het TF-signaal voor boilers.

MOET MIJN BOILER
WORDEN AANGEPAST?

Volg het stappenplan om er achter te komen of uw boiler werkt met een TF-signaal. En wat u kunt doen als dit het geval is.

Bekijk het stappenplan

View step-by-step plan

WANNEER STOPT HET TF-SIGNAAL
IN UW BUURT

Kijk op de kaart of de lijst wanneer het TF-signaal in 2022 in uw buurt stopt. Controleer op tijd of uw boiler gebruikmaakt van het TF-signaal om te schakelen en tref maatregelen. Doorloop hiervoor het stappenplan op deze pagina.

Kaart ‘Planning stoppen TF-signaal in 2022’

Lijst ‘Planning stoppen TF-signaal in 2022’


Boilers in Den Haag
blijven opwarmen

Als het TF-signaal in april 2022 in Den Haag stopt, blijven de elektrische boilers die hiermee schakelen continu aan staan. Dat betekent dat de boiler vanaf dan het water opwarmt op het moment dat de watertemperatuur daalt. Dat kan dan ook overdag zijn. U komt dus niet zonder warm water te zitten. Mogelijk gaat u hierdoor meer stroomkosten betalen.

Het is gebleken dat veel boilers in Den Haag schakelden met het TF-signaal voor het piek- en daltarief. Dit signaal is in Den Haag in september 2021 al gestopt. Boilers die schakelden op dit signaal staan nu continu aan. Boilers die schakelen met het TF-signaal voor de boiler zullen vanaf april 2022 stoppen met schakelen en ook continu aan staan.

AUTOMATISCH OPWARMEN?
LAAT EEN BOILERKLOKJE PLAATSEN

Wilt u dat uw elektrische boiler het water automatisch verwarmt op het moment dat het u uitkomt zonder dat u hiervoor uw boiler handmatig aan- en uit moet zetten? Dan moet u zelf stappen ondernemen. Huurt u uw boiler? Neem dan contact op met de verhuurder van uw boiler. Is de boiler uw eigendom? Een erkend installateur kan u helpen door bijvoorbeeld een schakelklok of tijdschakelaar te plaatsen. Een overzicht van erkende installateurs vindt u op de website van Techniek Nederland.

KOSTEN VOOR EEN ALTERNATIEF
ZIJN VOOR UZELF

Het schakelen van de boiler was voorheen een extra service van Stedin. Dit hoort echter niet tot onze wettelijke taken. In de Elektriciteitswet staat namelijk dat we geen goederen of diensten mogen aanbieden waarmee we concurreren met andere, commerciële bedrijven. Het aan- en uitschakelen van een elektrische boiler is inmiddels een dienst die commerciële bedrijven aanbieden. Daarom bieden wij geen alternatief aan en zijn de kosten om uw boiler aan te passen voor uw rekening.

gerelateerde onderwerpen

Verlichte woning

PIEK- EN DALTARIEF

Geen piek- en daltarief meer door stoppen TF-signaal.


Piek- en daltarief
Verlichte tuin met roze flamingo

ANDERE APPARATEN

Als u een losse TF-ontvanger gebruikt om apparaten aan- en uit te zetten dan moet u deze vervangen.

Andere apparaten