U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

IN- EN UITSCHAKELEN
BOILER


Haalt u uw warm water uit een elektrische boiler? Dan moet u misschien stappen ondernemen. Het kan zijn dat uw boiler het water ’s nachts opwarmt als stroom het goedkoopst is. Een Toonfrequent signaal (TF-signaal) geeft de boiler een seintje dat het water opgewarmd mag worden én in de ochtend dat de boiler moet stoppen met opwarmen. Vanaf 1 juli 2021 stopt het TF-signaal voor boilers.

MOET MIJN BOILER
WORDEN AANGEPAST?

Volg het stappenplan om er achter te komen of uw boiler werkt met een TF-signaal. En wat u kunt doen als dit het geval is.

Bekijk het stappenplan

View step-by-step plan

WANNEER STOPT HET TF-SIGNAAL
IN UW BUURT

Op 1 juli 2021 stopt als eerste het TF-signaal waarmee de elektrische boiler schakelt in:

  • Heemstede
  • Waddinxveen
  • Goeree Overflakkee.
    Let op! In Goeree Overflakkee blijven de boilers het water juist opwarmen op het moment dat de watertemperatuur daalt. Dit kan in de avond en nacht zijn, maar voortaan ook overdag. De elektriciteitsrekening wordt daardoor mogelijk iets hoger.

Op 4 oktober 2021 stopt het TF-signaal waarmee de elektrische boiler schakelt in:

  • Capelle aan den IJssel centrum

Het TF-signaal waarmee de elektrische boiler schakelt in andere gemeenten stopt in 2022. Woont u niet in één van de gemeenten die hierboven worden genoemd? Dan heeft u meer tijd. Wij adviseren u tijdig te controleren of uw boiler gebruikmaakt van TF om te schakelen en uiterlijk 1 januari 2022 maatregelen te treffen. Als bekend is wanneer de volgende signalen uitgaan, vindt u dat op deze pagina.

Staat uw woonplaats niet hierboven, maar warmt uw boiler het water niet meer op? Het kan zijn dat uw boiler met een ander TF-signaal schakelt. Doorloopt u dan ook het stappenplan.

AUTOMATISCH OPWARMEN?
LAAT EEN BOILERKLOKJE PLAATSEN

Wilt u dat uw elektrische boiler het water automatisch verwarmt op het moment dat het u uitkomt zonder dat u hiervoor uw boiler handmatig aan- en uit moet zetten? Dan moet u zelf stappen ondernemen. Huurt u uw boiler? Neem dan contact op met de verhuurder van uw boiler. Is de boiler uw eigendom? Een erkend installateur kan u helpen door bijvoorbeeld een schakelklok of tijdschakelaar te plaatsen. Een overzicht van erkende installateurs vindt u op de website van Techniek Nederland.

KOSTEN VOOR EEN ALTERNATIEF
ZIJN VOOR UZELF

Het schakelen van de boiler was voorheen een extra service van Stedin. Dit hoort echter niet tot onze wettelijke taken. In de Elektriciteitswet staat namelijk dat we geen goederen of diensten mogen aanbieden waarmee we concurreren met andere, commerciële bedrijven. Het aan- en uitschakelen van een elektrische boiler is inmiddels een dienst die commerciële bedrijven aanbieden. Daarom bieden wij geen alternatief aan en zijn de kosten om uw boiler aan te passen voor uw rekening.

gerelateerde onderwerpen

Verlichte woning

PIEK- EN DALTARIEF

Geen piek- en daltarief meer door stoppen TF-signaal.


Piek- en daltarief
Verlichte tuin met roze flamingo

ANDERE APPARATEN

Als u een losse TF-ontvanger gebruikt om apparaten aan- en uit te zetten dan moet u deze vervangen.

Andere apparaten