U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Werkzaamheden tijdens coronavirus
Wij nemen voorzorgsmaatregelen bij onze werkzaamheden, zie ons nieuwsbericht

IN- EN UITSCHAKELEN
BOILER


Vrouw schakelt de boiler in de keuken aan en uit

Haalt u uw warm water uit een elektrische boiler? Dan moet u misschien stappen ondernemen. Het kan zijn dat uw boiler het water ’s nachts opwarmt als stroom het goedkoopst is. Een Toonfrequent signaal (TF-signaal) geeft de boiler een seintje dat het water opgewarmd mag worden én in de ochtend dat de boiler moet stoppen met opwarmen. Vanaf 1 juli 2021 stopt het TF-signaal voor boilers.

GEFASEERD UITSCHAKELEN
TF-SIGNAAL BOILERS

Vanaf 1 juli 2021 zetten we het TF-signaal voor boilers stop. De boiler schakelt daardoor niet meer tussen de aan- en uitstand. Vanaf dan warmt de boiler het water op, op het moment dat de watertemperatuur daalt. Dit kan in de avond en nacht zijn, maar voortaan ook overdag. Uw elektriciteitsrekening wordt daardoor mogelijk iets hoger. Neem maatregelen als u dit wilt voorkomen.

WAT KUNT U DOEN

Als u wilt dat uw elektrische boiler het water automatisch verwarmt op het moment dat het u uitkomt, moet u zelf stappen ondernemen. U kunt uw boiler handmatig aan- en uitzetten via een knop op de boiler. Maar een erkend installateur kan u ook helpen door bijvoorbeeld een schakelklokje of tijdschakelaar te plaatsen. Een overzicht van erkende installateurs vindt u op de website van Techniek Nederland.

KOSTEN VOOR EEN ALTERNATIEF
ZIJN VOOR UZELF

Het schakelen van de boiler was voorheen een extra service van Stedin. Dit hoort echter niet tot onze wettelijke taken. In de Elektriciteitswet staat namelijk dat we geen goederen of diensten mogen aanbieden waarmee we concurreren met andere, commerciële bedrijven. Het aan- en uitschakelen van een elektrische boiler is inmiddels een dienst die commerciële bedrijven aanbieden. Daarom bieden wij geen alternatief aan en zijn de kosten om uw boiler aan te passen voor uw rekening.


HERKENNEN VAN EEN
TF-GESCHAKELDE BOILER

Het is niet gemakkelijk om te zien of uw boiler gebruik maakt van een TF-signaal. Niet al de TF-geschakelde boilers hebben dezelfde punten van herkenning. Eén van de dingen waaraan u een dergelijke boiler herkent, is een boilerrelais of losse TF-ontvanger in de meterkast of in de buurt van de boiler. Dat is een klein, zwart kastje in de buurt van uw elektriciteitsmeter. Een boiler kan ook een ingebouwd relais hebben. Dan warmt uw boiler alleen in de avond en nacht op, tenminste als u geen tijdschakelaar heeft geïnstalleerd. In dit document vindt u een groot aantal foto’s hoe een boilerrelais of losse TF-ontvanger er uit kan zien. Om zeker te zijn raden wij u aan een erkend installateur om advies te vragen.

gerelateerde onderwerpen

Verlichte woning

PIEK- EN DALTARIEF

Geen piek- en daltarief meer door stoppen TF-signaal.


Piek- en daltarief
Verlichte tuin met roze flamingo

ANDERE APPARATEN

Als u een losse TF-ontvanger gebruikt om apparaten aan- en uit te zetten dan moet u deze vervangen.

Andere apparaten