U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

PIEK- EN
DALTARIEF


Verlichte woning met de bewoonster in de deuropening

Als u gebruikmaakt van piek- en daltarief, ook wel hoogtarief en laagtarief genoemd, dan rekent uw energieleverancier uw verbruik van overdag en ’s nachts apart met u af. Een Toonfrequent (TF) signaal zorgt ervoor dat uw meter dit verbruik apart bijhoudt. Per 1 juli 2021 verdwijnt dit TF-signaal. U kunt dan alleen van het piek- en daltarief gebruikmaken wanneer u een slimme meter heeft.

WEL OF GEEN SLIMME METER

Als u al een slimme meter heeft, hoeft u niks te doen. Voor u verandert er niets. In uw slimme meter zit een ingebouwde klok en kalender die zorgt voor de schakeling tussen piek- en daltarief. Let wel: om gebruik te maken van piek- en daltarief moet u dit wel in een contract met uw energieleverancier hebben afgesproken. Meer weten over de slimme meter?

Traditionele en niet-slimme digitale meters gebruiken een TF-signaal om het verbruik overdag en ’s nachts apart bij te houden. Doordat dit TF-signaal stopt, stopt ook deze registratie. Voortaan wordt uw verbruik overdag en ’s nachts bij elkaar opgeteld. Er loopt vanaf dan nog maar 1 telwerk op.


VERSCHIL TUSSEN
ENKELTARIEF EN PIEK-/DALTARIEF

Bij piek- en daltarief betaalt u een ander bedrag voor de stroom die u overdag verbruikt, dan voor de stroom die u ’s nachts verbruikt. Enkeltarief is één tarief dat u betaalt voor alle stroom die u verbruikt. Dit kan duurder of juist goedkoper zijn dan piek- en daltarief, afhankelijk van uw situatie. Uw energieleverancier bepaalt de hoogte van de tarieven. Uw leverancier kan u ook adviseren welk tarief in uw situatie voordeliger is. Op Energievergelijken.nl leest u hier meer over. Ook de Consumentenbond helpt u met een berekening voor uw situatie. Hier vindt u een indicatie van de kosten, afhankelijk van het verbruik. Weten of u nu gebruikmaakt van enkeltarief of piek- en daltarief? Dit vindt u terug in uw contract met uw leverancier.

DE SLIMME METER
BIEDT OPLOSSING

De slimme meter heeft een interne klok en schakelt daardoor zelf tussen het registreren van uw verbruik overdag en ‘s nachts. Met de slimme meter kunt u gebruik (blijven) maken van het piek- en daltarief. De slimme meter meet namelijk ieder kwartier het verbruik. Daardoor kan uw energieleverancier piek- en daltarief of andere tijdsafhankelijke tarieven hanteren. Natuurlijk kunt u met een slimme meter ook kiezen voor enkeltarief, als dat in uw situatie voordeliger is.

gerelateerde onderwerpen

Hand onder de kraan

OPWARMEN BOILER

Heeft u een boiler? Lees wat er verandert als deze op het TF-signaal schakelt.


Opwarmen boiler
Verlichte tuin met roze flamingo

ANDERE APPARATEN

Als u een losse TF-ontvanger gebruikt om apparaten aan- en uit te zetten dan moet u deze vervangen.

Andere apparaten