U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

PIEK- EN
DALTARIEF


Verlichte woning met de bewoonster in de deuropening

Als u gebruikmaakt van piek- en daltarief, ook wel hoog- en laagtarief of dubbeltarief genoemd, dan rekent uw energieleverancier uw verbruik van overdag en ‘s nachts apart met u af. Een Toonfrequent (TF) signaal zorgt ervoor dat uw meter dit verbruik apart bijhoudt. Per 1 juli 2021 verdwijnt dit TF-signaal. U kunt dan alleen van het piek- en daltarief gebruikmaken wanneer u een slimme meter heeft.

WEL OF GEEN SLIMME METER

Als u al een slimme meter heeft, hoeft u niks te doen. Voor u verandert er niets. In uw slimme meter zit een ingebouwde klok en kalender die zorgt voor de schakeling tussen piek- en daltarief. Let wel: om gebruik te maken van dubbeltarief moet u dit wel in een contract met uw energieleverancier hebben afgesproken. Meer weten over de slimme meter?

Traditionele en niet-slimme digitale meters gebruiken een TF-signaal om het verbruik overdag en ’s nachts apart bij te houden. Doordat dit TF-signaal stopt, stopt ook deze registratie. Voortaan wordt uw verbruik overdag en ’s nachts bij elkaar opgeteld. Er loopt vanaf dan nog maar 1 telwerk op.


VERSCHIL TUSSEN
ENKELTARIEF EN PIEK-/DALTARIEF

Bij piek- en daltarief betaalt u een ander bedrag voor de stroom die u overdag verbruikt, dan voor de stroom die u ’s nachts verbruikt. Enkeltarief is één tarief dat u betaalt voor alle stroom die u verbruikt. Dit kan duurder of juist goedkoper zijn dan piek- en daltarief, afhankelijk van uw situatie, maar dit scheelt jaarlijks maar enkele euro’s. Uw energieleverancier bepaalt de hoogte van de tarieven. Uw leverancier kan u ook adviseren welk tarief in uw situatie voordeliger is. Op Energievergelijken.nl leest u hier meer over. Ook de Consumentenbond helpt u met een berekening voor uw situatie. Hier vindt u een indicatie van de kosten, afhankelijk van het verbruik. Weten of u nu gebruikmaakt van enkeltarief of piek- en daltarief? Dit vindt u terug in uw contract met uw leverancier.

ALSNOG EEN
SLIMME METER AANVRAGEN

Bijna alle huishoudens hebben een slimme meter aangeboden gekregen. Heeft u nog geen slimme meter, maar wilt u deze wel? Vraag deze dan hier aan. Heeft u een contract voor dubbeltarief? Uw energieleverancier rekent vanaf 1 juli enkeltarief met u af. Vanaf het moment dat u een slimme meter heeft, kunt u bij uw energieleverancier uw contract weer laten omzetten naar piek- en daltarief.

gerelateerde onderwerpen

Hand onder de kraan

OPWARMEN BOILER

Heeft u een boiler? Lees wat er verandert als deze op een TF-signaal schakelt.


Opwarmen boiler
Verlichte tuin met roze flamingo

ANDERE APPARATEN

Als u een losse TF-ontvanger gebruikt om apparaten aan- en uit te zetten dan moet u deze vervangen.

Andere apparaten