U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

OntSPANNING
Marisa als bestuurslid bij Jong Stedin Groep

Rotterdam, 7 februari 2022

In deze nieuwe rubriek ontSPANNING vertellen onze collega’s waar ze naast hun werk bij Stedin energie van krijgen. Marisa Jantasorn trapt deze rubriek af. OntSPANNING vindt ze in sporten, lekker eten met vrienden en het organiseren van evenementen. Want naast haar functie als adviseur privaatrecht, is ze ook bestuurslid van Jong Stedin Groep. 

“Mijn naam is Marisa Jantasorn en ik woon in het Oude Noorden, het oudste deel van Rotterdam-Noord, dat ooit is opgezet om de overvolle binnenstad te ontlasten. En dat maakt het wonen er zo fijn; net buiten de stad, maar gevoelsmatig toch ook weer net niet. Sinds april 2021 versterk ik het grondzaken team bij Stedin, afdeling privaat. De ontwikkelingen in de energietransitie zijn uitdagend. Niet alleen op technisch gebied, maar ook in de wereld die aan de uitvoering vooraf gaat. Ik noem het maar de ‘pre- uitvoeringsfase’. Deze fase is zeer belangrijk, want het garandeert de rechten van grondeigenaren.” 

Marisa JSG

Mijn werk
Ons werk bestaat uit het aanleggen, onderhouden of uitbreiden van ons ondergrondse netwerk van kabels- en leidingen. Dat is een uitdaging, omdat de Nederlandse bodem al vol ligt. We proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van openbare grond, maar dat is niet altijd mogelijk. Als dat niet lukt is er maar één alternatief: werken in particuliere grond, maar dat is zonder toestemming niet mogelijk. Marisa vertelt: “Aan de hand van een technische tekening beoordeel ik of dit daadwerkelijk de enige optie is. Dit noemen we een tracéonderzoek. Hiervoor is technische kennis en inlevingsvermogen nodig. Een transformatorstation of een netkabel zijn kostbaar. Als we het aanleggen, moet het natuurlijk gelijk goed liggen. Niet dat we het na een jaar moeten verplaatsen. Daarom vestigen wij in de regel een recht van opstal of kopen wij de grond. Een recht van opstal begint met het maken van afspraken, samen. Deze afspraken leg ik vast in een overeenkomst om deze vervolgens bij de notaris aan te bieden, zodat onze afspraken vastgelegd kunnen worden in een akte. De akte wordt vervolgens in de openbare registers ingeschreven, zodat iedereen kan nagaan op welk perceel welke rechten rusten. Hierbij gebruik ik mijn juridische kennis, commerciële mindset en affiniteit met het vastgoed. Tot zover in een notendorp (een deel) van mijn werkzaamheden.” 

Mijn ontSPANNING
Marisa is niet alleen adviseur privaatrecht bij Stedin. Ze is ook bestuurslid bij Jong Stedin Groep, kortgezegd JSG. Dit is een vereniging voor jongere medewerkers binnen Stedin of voor iedereen die zich jong voelt. Marisa: “We zijn opgericht om jonge en enthousiaste collega’s van verschillende afdelingen met elkaar te verbinden. Als je wat jonger bent, zoek je vaak nog naar wat je precies wilt met je carrière, hoe je kan doorgroeien en in welke richting. Intern netwerken kan daarbij helpen. Binnen Stedin is er behoefte om met leeftijdsgenoten interesses te delen en elkaar daarin te vinden. We willen namelijk nieuwe ervaringen opdoen en mensen leren kennen. Als bestuur zetten wij ons hier voor in. Voorheen hadden we elke maand meerdere fysieke evenementen zoals netwerkborrels, werkgerelateerde workshops en trainingen. Ook gingen we langs bij andere (maatschappelijke) bedrijven om kennis uit te wisselen. Nu organiseren we vooral online evenementen om die verbinding onderling toch te behouden.” 

“Voor mij was die verbinding en het starten bij een nieuwe baan in coronatijd ook de reden om mijn interesse voor de bestuursfunctie kenbaar te maken. Als bestuurslid leer ik meer over mijn collega’s, onze organisatie en de vele afdelingen die we hebben. Verder vind ik het organiseren van maatschappelijke events ontzettend leuk! Helaas is dit in 2021 niet gelukt, maar ben ik in plaats daarvan vooral bezig geweest met het organiseren van het kerstevent. Vanwege de corona-omstandigheden kon dat helaas niet doorgegaan. We hebben goede hoop dat we in 2022 wel kunnen samenkomen en traditiegetrouw het glas kunnen heffen met elkaar!” 

Marisa heeft dus zeker Genoeg te Doen bij Stedin. Wil jij dat nou ook? Kijk eens bij onze vacatures!