U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Collega Faysal el Massoudi over zijn winnende idee bij het innovatie event

Onbekend, 10 maart 2020

Bij Stedin doen we niet alleen duurzaam als bedrijf, maar zijn er ook medewerkers die voorop lopen in duurzaam doen. Zo is dataverwerkingsmedewerker Faysal bezig met een businessplan voor zijn duurzame initiatief om alle koffiedrab binnen Stedin te recyclen. 


Wat doet Faysal binnen Stedin?

Faysal werkt bij de afdeling Data Marktpartijen. Hier is hij samen met zijn collega’s verantwoordelijk voor het tijdig verwerken van metermutaties. Dit doen zij door de uitgevallen bonnen op te pakken, volledig te analyseren en informatie te verzamelen bij de monteur, de uitvoerder, aannemer of projectverantwoordelijke, maar ook door informatie op te zoeken in diverse systemen. Verder gaan zij met de verzamelde informatie aan de slag om de complexe bonnen te verwerken in ons systeem, met als doel de juiste administratieve informatie te communiceren naar de markt en onze ketenpartners. Een voorbeeld hiervan is het aan het zo nauwkeurig mogelijk berekenen van het verbruik bij een defecte meter en dit te verwerken. Naast zijn functie is Faysal bezig met duurzaamheid en circulair.

Duurzaam doen: het idee

“Vorig jaar zat ik bij een cursus van Circulair Ondernemen. Dit zette me aan het denken. Achteraf zaten we met collega’s en zagen we de medewerkster van de koffiecorner de koffiedrab steeds weggooien. Ik vroeg hoeveel ze per dag weggooide, maar ze wist alleen dat het veel was. Mijn collega Kristina Bogojawlenskaja bedacht dat we daar misschien wel wat mee konden voor een scrub. Ik ben toen gaan uitzoeken hoe je scrub kunt maken van koffiedrab. Maar dan wel zo duurzaam mogelijk geproduceerd: de koffiedrab is dus een restproduct van Stedin. Daarnaast worden de potjes voor de scrub van gerecycled materiaal gemaakt. Het door Stedin weggegooid materiaal krijgt dus ook weer een nieuwe bestemming. Dit idee heb ik voorgelegd aan de afdeling innovatie en ze waren erg enthousiast. Ik mocht het idee pitchen bij het innovatie-event en heb hier gewonnen. Bij Stedin wordt op alle vestigingen per jaar zo’n 2,5 miljoen kopjes koffie gedronken waarin 7 a 9 gram koffiedrab per kopje vrij komt. 

Het idee heeft veel voordelen: het brengt mensen bij elkaar en het is duurzaam. Het recyclen van de drab heeft een toegevoegde waarde voor mensen om van dode huidcellen af te komen. Er zit ook een stukje social return in: de opbrengst doneren we aan goede doelen. Nadat ik had gewonnen, ben ik het idee concreet uit gaan werken.”

De uitwerking

“Er is samen met de koffiecorner afgesproken om de koffiedrab op te halen. Op mijn afdeling had ik twee kluisjes. Daar zette ik de emmers in. Maar na een aantal weken was ik het vergeten te checken en was het beschimmeld, haha. Ik ben er verder ingedoken en heb testers gemaakt voor mensen met verschillende huidtypes. Die reageerde allemaal erg positief. Ik ben aan de slag gegaan met mijn businessplan. Dit doe ik in mijn eigen tijd en ik had niet verwacht dat er zoveel bij komt kijken. Er zijn nu testpotjes gemaakt van 3D geprint gerecycled materiaal met behulp van protoworkz, hier ben ik erg blij mee. Ik ben nu op het punt dat ze bij het laboratorium uitzoeken wat er precies in de koffie zit. Het is door een apparaat geweest, dus het is niet duidelijk welke stoffen er nu nog over zijn in de koffiedrab. Dit is een grote uitdaging. Ik heb contact gehad met meerdere laboratoria, maar niemand heeft het antwoord of had dit eerder uitgezocht. Ze zoeken dat nu uit, zodat er op de verpakking kan waaruit het product bestaat en ook hoelang dit goed blijft. Dan kan er ook een keurmerk op. De volgende stap is om te kijken hoe de kokosolie hier geproduceerd kan worden, dit is namelijk ook seizoen afhankelijk. De suiker is onbewerkt, dus hiervan weet je precies wat je krijgt. Wanneer het keurmerk er is, kan het product worden verkocht.”

De verkoop

“Het idee is om een pop-up winkel in het hoofdkantoor in Rotterdam te maken. Dit wordt niet alleen mijn stand maar wordt van iedereen die duurzaam bezig is binnen Stedin. Het moet een soort platform worden. Op elk potje zit een marge om te kunnen innoveren, de rest van de opbrengst gaat naar een goed doel. Collega’s kunnen hier een voorstel voor doen, elke maand wordt de verkoop gekoppeld aan een ander goed doel.” Hier vraag je simpel en snel een gratis proefmonster aan! 

Wat betekent duurzaamheid voor jou?

“Ik hecht waarde aan recyclen, dat geeft voor mij passie aan. Mensen willen heel graag dingen, maar gooien het uiteindelijk ook makkelijk weer weg. Daardoor zien mensen niet altijd de waarde. Ik koop zelf vaak spullen tweedehands en ik denk na of ik iets écht nodig heb voordat ik het aanschaf. Ik let ook op hoeveel eten ik inkoop en welke kleding ik koop. Bijvoorbeeld duurzamer geproduceerd of gemaakt van gerecyclede kleding. Eten dat ik over heb, geef ik dat aan buren. Daar maak ik iemand anders blij mee. Eventueel wil ik binnen Stedin ook een ruilactie organiseren met boeken/spulletjes, om bewust te maken van recyclen.”