U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Collega Nienke Klomp over de energiebank

Rotterdam, 2 december 2019

Bij Stedin doen we niet alleen duurzaam als bedrijf, maar zijn er ook medewerkers die voorop lopen in duurzaam doen. Nienke Klomp houdt zich in het dagelijks werk bezig met de Energiebank. Maar haar fascinatie voor duurzaamheid gaat verder dan alleen dit initiatief.

Nienke duurzaam doen groot

Nienke’s rol bij de Energiebank

"Ik werk op de klantenservice bij Stedin en sinds juni ook één dag in de week bij de energiebank. Energiebank Rotterdam is opgericht in 2017 door Stedin in samenwerking met stichting Samen010. Stedin doneert behalve een jaarlijks bedrag ook mijn uren die ik voor de Energiebank kan werken. Dit werk combineert wat ik leuk vind: de sociale initiatieven in Rotterdam met hetgeen dat nodig is, namelijk de energietransitie. Ik stuur coaches aan en match deze met huishoudens. Daarnaast richt ik me op samenwerkingen met energieleveranciers of sponsoren voor energiebesparende producten (tochtstrippen, radiatorfolie, energiebesparende douchekoppen). Ik kijk ook naar hoe we huishoudens kunnen bereiken. Nu doen we dat door samenwerking met woningcorporaties en sleutelfiguren, per wijk aansluiten bij workshops in het buurthuis en door posters op te hangen bij bijvoorbeeld kringloopwinkels."

Wat houdt de Energiebank in?

"Bij de Energiebank kijken we naar hoe we energie betaalbaar kunnen houden voor gezinnen met een minimum inkomen, die elke maand in de knoop komen met hun energierekening. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ook zij meekunnen in de veranderingen in de energiewereld? Hier heeft Stedin ook een rol in. Er wordt elke dag een huishouden in Rotterdam afgesloten van gas en elektriciteit. Om hier iets aan te doen, is dus de Energiebank opgericht. De Energiebank richt zich op duurzame gedragsverandering. Ze komen meerdere keren langs om dit te coachen. En plaatsen energiebesparende middelen, in tegenstelling tot initiatieven die een keer besparende maatregelen installeren en het daarbij laten. Door het coachen creëer je een andere mindset bij die huishoudens."

energiecoachesDeze energiecoaches van de Energiebank, waaronder Nienke, hebben in november 2019 hun certificaat behaald.

Persoonlijke uitdaging

"Mijn persoonlijke uitdaging om mee te werken aan de energietransitie is hoe je mensen mee kan nemen. Er zijn veel mensen die eigenlijk niet weten wat het belang is van die transitie. Ze hebben vragen als: waarom moet ik van het gas af? Waarom moet ik gaan verduurzamen? Wat zijn de eisen vanuit de overheid? Die mensen hebben óf geen ruimte meer in hun hoofd om hiermee bezig te zijn, óf op dat moment geen financiële middelen. Duurzaamheid staat voor hen gelijk aan duur. 
Ik wil ze meenemen in hoe je duurzaam doet. Om zo te laten zien dat je hier heel veel geld mee kan besparen. 

Ik ben gepassioneerd over duurzaamheid en als ik daarover vertel, willen mensen hier ook wel graag naar luisteren. Ze zijn geïnteresseerd. Bijvoorbeeld mijn familie of vriendinnen: eerst dachten ze nog waar heeft ze het over? Maar nu praten ze er over mee. Zo merk ik dat ik wel invloed heb, ook al is het op kleine schaal. Maar als ik iemand inspireer en die persoon inspireert ook wel iemand anders, wordt het effect steeds groter."

Duurzaam doen buiten werktijd

"Ik vind het leuk om mezelf uit te dagen. Nu daag ik mijzelf uit met voeding. Ik ben gestopt met vlees en vis eten en probeer zoveel mogelijk plantaardig te eten. Vlees heeft namelijk een grote impact op het milieu. Ik probeer het niet te zien als een gemis of iets wat ik niet meer mag, maar als een uitdaging om iets nieuws te proberen. Zo word je veel bewuster wat in voeding zit en welke impact je zelf kan maken. 
Hetzelfde geldt voor kleding kopen, nieuwe kleding maken is belastend. Of onderweg een plastic flesje water kopen in plaats van je fles opnieuw vullen. Reizen is ook een punt van bewustwording. Minder vliegen maar de trein pakken voor een stedentrip. Zo gaat het om elk aspect in je leven, ook al is het klein. Het gaat om bewustwording."

Wat heeft je getriggerd tot die bewustwording?

"Het reizen en de ongelijkheid die je dan tegenkomt. Daardoor ben ik geïnteresseerd in sociale impact. Ik wil weten hoe je die grote verschillen kan opheffen. Daardoor heb ik een master gekozen in duurzaamheid: hoe zorg je dat er in het bedrijfsleven een inclusieve samenleving ontstaat en hoe kun je bedrijven betrekken in dat duurzame perspectief? Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven mee bezig. En moeten we kleine initiatieven ook leren waarderen. 
Ik heb gemerkt dat voor iedereen iets anders belangrijk is. Voor de een is dat gezondheid, voor de ander is dat financiële beloning. Maar op elk punt is er iets te koppelen aan verandering. 
Duurzaamheid is vaak te abstract voor mensen. Als je zegt dat iets een ton CO2 per jaar bespaart, zegt dat niets voor ze. Ze zien het belang dan ook minder. Maar als je het koppelt aan gezondheid (minder kans op ziekte als je geen vlees eet) of aan financiële beloning (je houdt meer geld over als de verwarming 2 graden lager zet) wordt het concreet en is het creëren van gedragsverandering makkelijker."

De tips van Nienke

"Er zijn zoveel documentaires, zoals Cowspiracy en the Game Changers, die over duurzaamheid gaan en die echt goed en inspirerend zijn. Het boek ‘Hoe gaan we dit uitleggen’ van journalist Jelmer Mommers vond ik ook een aanrader. Hij schetst een optimistisch beeld van hoe het ook kan en hij geeft feiten weer van hoe het eruit kan zien als we doorgaan zoals we nu doen. 
Tot slot: als je je gedrag wil aanpassen, probeer dit te zien als uitdaging. En niet als belemmering. Dan heb je veel meer de neiging nieuwe dingen te ontdekken!"