U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Collega Paul Bloemen over zijn huis: een energieneutraal monument
 

Rotterdam, 14 oktober 2020

Bij Stedin doen we niet alleen duurzaam als bedrijf, maar zijn er ook medewerkers die voorop lopen in duurzaam doen. Paul Bloemen heeft zijn huis verbouwd met duurzame materialen en realiseerde zo het eerste energieneutrale monument.

Huis in aanbouw

Paul is verandermanager bij Stedin. Hij wil zoveel mogelijk bijdragen aan de energietransitie, zowel op het werk als privé. In zijn rol bij Stedin is hij druk bezig met hoe Stedin als organisatie zal veranderen op het moment dat we meer naar duurzame en gedecentraliseerde energiebronnen gaan. Ook stimuleert hij duurzaamheidsbewustwording bij collega’s, onder andere door presentaties te geven over de energietransitie. Paul: “Als je zelf begrijpt waar je mee bezig bent, kun je dit ook makkelijker uitleggen aan de mensen om je heen.”

Duurzaam doen buiten werktijd: het eerste energieneutrale monumentale pand

Paul woont in een monumentaal pand dat hij heeft verbouwd zodat het nu energieneutraal is. “De energie die we nodig hebben voor verwarming en voor de douche wekken we zelf op, dus daarop zijn we energieneutraal. We zijn van het gas af, zijn van een G-label naar A++ gegaan, hebben enorm geïsoleerd en wekken energie op met een warmtepomp, zonnepanelen en zonnecollectoren.” 

Het avontuur begon 12 jaar geleden. “We werden verliefd op het huis, dat in het bezit was van de gemeente. Zij wilden hierin een duurzame ambitie verwezenlijken. De gemeente schreef een prijsvraag uit: je moest een bieding doen in geld en een bieding in plan. Thomas Rau en Zecc, architecten gespecialiseerd in duurzaam bouwen, hebben voor ons het plan voor het eerste energieneutrale monument uitgedacht. We hadden toen nog niet door hoeveel werk dit daadwerkelijk zou zijn en in die tijd was het ook nog minder gebruikelijk. Het duurde een jaar voor de vergunningen rond waren en een jaar voordat de verbouwing klaar was.  

Uitdaging

“De grootste uitdaging was om het plan helder en geaccordeerd te krijgen. Er was namelijk nog nooit een monumentaal pand in deze mate geïsoleerd. Waarom het een monument is, is eigenlijk niet zo duidelijk, maar het betekent wel dat iedereen mee wil kijken en dat alle maatregelen die we namen omkeerbaar moesten zijn. Op een avond was er een bijeenkomst en waren er 13 mensen van met name de gemeente over ons huis aan het praten. Dat voelde wel heel gek. Het is een project, maar ook gewoon ons huis. Het werd zo groot. Mensen uit de wereld van monumenten vertrouwden er niet op dat het ging lukken en waren bang voor precedentwerking. 

We hebben het isoleren van het pand aangepakt met natuurlijke materialen: vlaswol, hennepwol, gerecycled glas en leem. De aannemer had nooit eerder met deze materialen gewerkt dus dat was wennen. Leem heeft bijvoorbeeld een veel langere droogtijd dan stuc, en dat zat niet in de planning. Maar de natuurlijke materialen voelen heel prettig, het is fijner voor je huis dan de synthetische materialen van de bouwmarkt. Door de isolatie is het heerlijk warm en het natuurlijke voel je toch terug. Ik raad het iedereen aan!”

Tips om zelf duurzaam te doen

Ik heb het groots en ingewikkeld aangepakt, maar je kan ook klein en dicht bij jezelf beginnen. Probeer bijvoorbeeld vaker met het OV te gaan in plaats van met de auto, minder te vliegen of eet minder vlees. Als je ook wilt verbouwen: nieuwbouw is al makkelijker aan te pakken dan oudbouw en zonnepanelen kunnen eigenlijk altijd. Een warmteterugwinleiding onder je douchebak - waardoor het koude water alvast wordt opgewarmd met het water dat door het putje wegloopt - bespaart veel energie en is relatief makkelijk te installeren. En verdiep je in natuurlijke materialen.”