U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Collega Paul Broos over duurzaam wonen

Rotterdam, 30 oktober 2019

Bij Stedin doen we niet alleen duurzaam als bedrijf, maar zijn er ook medewerkers die voorop lopen in duurzaam doen. Paul Broos houdt zich in het dagelijks werk bezig met elektrisch vervoer. Maar zijn fascinatie voor duurzaamheid gaat verder dan alleen elektrisch rijden.

Paul Broos Elektrisch Rijden

Pauls passie voor elektrisch vervoer 

“Ik werkte vroeger in de auto-industrie. 15 jaar geleden dacht ik: dit moet anders. Ik had de eerste film gezien van Al Gore en zag dat het niet helemaal goed ging met de aarde. Toen besefte ik ook dat ik iets wil bijdragen aan deze wereld. Duurzaamheid werd een passie en gecombineerd met mobiliteit werd dat duurzame mobiliteit. Ik werk nu vanuit Stedin bij Stichting ElaadNL dat alles van elektrisch vervoer bestudeert en de netbeheerders informeert over de impact die het op hen heeft.”
Wat doe je buiten je werk om aan duurzaamheid?
“Wat mij betreft is het klimaatakkoord niet genoeg, het gaat niet hard genoeg. De opgave is heel groot. We zijn nu met 7 miljard mensen op aarde, dat worden er komende 30 jaar 9 of 10 miljard en iedereen wil hetzelfde comfortniveau. Dat komt de aarde niet ten goede en daar maak ik me veel zorgen over. 
Om zelf iets bij te dragen ben ik al 15 jaar vegetariër en sinds 2 jaar veganistisch. Ik ga liever niet meer met het vliegtuig op vakantie. Én ik probeer in mijn jaren ’80 huis zo duurzaam mogelijk te wonen. Zo legde ik 9 jaar geleden de eerste 3 zonnepanelen op het dak. Inmiddels heb ik dit uitgebreid tot 18 zonnepanelen en een zonneboiler. Ook heb ik een hybride warmtepomp aangeschaft.”

Wat doen een zonneboiler en warmtepomp?

“Een zonneboiler maakt warm water. Ik heb een zwart paneel en een voorraadvat van 120 liter. Als ik het opnieuw moest doen, zou ik een grotere zonneboiler nemen en minder PV-panelen. Je huis op een andere manier verwarmen is namelijk veel moeilijker dan het verkrijgen van groene stroom. De zonneboiler gebruik ik nu alleen voor warm tapwater. In de zomer volstaat dat, maar in de winter niet. Dan moet de verwarmingsketel naverwarmen. Als de zonneboiler groter was geweest, was het ’s winters ook genoeg geweest en kon ik misschien zelfs mijn huis ermee verwarmen. Dat zou ik nu dus anders aanpakken. 

De warmtepomp zorgt ervoor dat het hele huis warm blijft bij temperaturen tot net iets boven het vriespunt. Ik gebruik hiervoor groene stroom. Met die warmtepomp en zonneboiler samen is mijn gasverbruik gezakt van 1000 kub naar 350 kub. Ik wil het liefst naar 0, maar dat is echt heel moeilijk in een bestaande woning. Dan moet je na-isoleren en dat is ingewikkeld met een individuele woning uit deze bouwperiode. Dit lukt beter bij projecten voor een hele wijk. Ik heb wel HR++ glas laten zetten. 

In de toekomst wil ik graag een volledig duurzaam huis, maar het is dan wel een overweging om nog 10 jaar of langer in dit huis te blijven wonen. Zonnepanelen verdienen zich terug in 8 jaar, maar een zonneboiler en een warmtepomp hebben een terugverdientijd van 15 jaar. Maar los daarvan draagt het wel bij aan een betere aarde. En op de bank levert je vermogen 0% rente op. Zelfs met een terugverdientijd van 15 jaar is dat een financieel rendement van 6%: meer dan bij de bank. De moeite waard om te overwegen.”

Dak zonnepanelen Paul Links 3 PV-panelen en rechts de zonneboiler.

Zelf bijdragen aan klimaatverandering

“Ik kan andere mensen niet motiveren, uiteindelijk moet iedereen zelf inzien hoe hij of zij kan en wil bijdragen aan de klimaatverandering. Dit kan zijn dat je je woning optimaliseert en in sommige opzichten je gedrag aanpast: minder vlees eten, minder vliegen. En als je je huis beter isoleert en vloerverwarming aanschaft, schiet het bijvoorbeeld niet op om dan de verwarming hoger te zetten of langer te douchen. 

Wat al bijdraagt is bewustwording en veel lezen over wat er om je heen gebeurt. Zo vind ik ‘Hoe gaan we dit uitleggen’ van journalist Jelmer Mommers een inspirerend en heel toegankelijk boek over duurzaamheid en wat we hier nog aan kunnen doen. Het boek is ook binnen de organisatie uitgedeeld in de hoop dat er kruisbestuiving gaat plaatsvinden. Er zijn veel collega’s die het heel goed doen. Die hebben hun huis helemaal verduurzaamd, zijn van het gas af, eten minder vlees en rijden elektrisch of reizen met het ov. Ik vind ook wel dat wij als Stedin-medewerkers een voorbeeldfunctie hebben.“

Dé tip van Paul

“Leg niet je hele dak klakkeloos vol met zonnepanelen, maar kijk ook naar de andere opties. Denk een stapje verder. Er zijn ook panelen die warmte vangen én stroom maken. Als je nog 20 jaar in een huis wil blijven wonen is dit een interessante optie. HR+++ glas of een zonneboiler kan meer CO2-reductie opleveren. Hiermee kun je je aardgasverbruik reduceren, in kWh’s is dit veel hoger dan je elektriciteitsverbruik.“