U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Collega Rik Verweij over de Energiedragers en efficiƫnt samenwerken

Rotterdam, 20 februari 2020

Bij Stedin doen we niet alleen duurzaam als bedrijf, maar zijn er ook medewerkers die voorop lopen in duurzaam doen. Zo is trainee Rik vanuit Stedin aangesloten bij het initiatief Energiedragers.

Rik Verweij 

Wat doet Rik binnen Stedin?

Rik is trainee en heeft elk half jaar een nieuwe opdracht. Hij begon op de innovatieafdeling, hier verkende hij de potentie op het gebied van warmtenetten. Dit is onderdeel van de energietransitie: we opereren in een groot stedelijk gebied waarbij we moeten kijken naar alternatieve mogelijkheden van gas zodat we daar rekening mee kunnen houden in onze gassaneringsplanning. Daarna werkte hij bij Netbeheer Nederland aan het energietransitieprogramma en onderzocht onderwerpen die alle netbeheerders raken, zoals waterstof. Hij werkte mee aan een informatiestartpakket warmtetransitie voor de gemeentes. Hierin geven netbeheerders antwoorden op vragen die gemeenten hebben over de warmtetransitie. Nu is hij bezig met de facturatiestroom bij het transactiecentrum. Dit raakt vooral aan efficiëntere bedrijfsvoering en hogere klanttevredenheid. Daarnaast is hij gedurende zijn hele Stedincarrière actief bij de Energiedragers.

Energiedragers

Energiedragers is een samenwerkingsinitiatief voor én door trainees van de netbeheerders Tennet GasUnie, Alliander, Enexis en Stedin. Ze hebben elkaar opgezocht omdat er behoefte was aan kennisdeling en het samen kijken naar gezamenlijke vraagstukken. “Voor de evenementen die we organiseren vroegen we collega’s om vraagstukken waar trainees gezamenlijk een maand lang aan konden werken. Om dit werk te beoordelen zijn we afgestapt op de leden van de Raad van Bestuur van de verschillende bedrijven en die omarmden het initiatief. Ook reageerden ze enthousiast op de samenwerking tussen de verschillende bedrijven en waren positief over de uitgewerkte vraagstukken.” 

Energiedragers

Wat was jouw motivatie om je bij de Energiedragers aan te sluiten?

“Het feit dat het door trainees van verschillende netbeheerders zelf is opgericht, vind ik erg leuk. We organiseren veel events, waaronder netwerkevents. Deze krijgen een thema waar we allemaal mee te maken hebben. Het leukst vind ik de samenwerking opzoeken op onderwerpen die elkaar raken, informatie overdragen en elkaar leren kennen. Ik vind het interessant te weten wat er speelt en waar ze bij andere netbeheerders mee bezig zijn. We kunnen ook veel van elkaar leren. Netbeheerders zijn bezig met dezelfde onderwerpen maar toch op andere vlakken innovatief. Het is fijn dat lijnen kort zijn door de Energiedragers, zodat je efficiënt informatie kan opvragen. Ik wist bijvoorbeeld dat een collega bij een andere netbeheerder ergens mee bezig was. Dan vraag ik of ze langs kunnen komen bij Stedin om een demo te geven over wat zij hebben ontwikkeld. 

Energiedragers draagt bij aan duurzame bedrijfsvoering omdat je elkaar sneller kunt vinden als er obstakels zijn. Zo kijken wij bij Stedin hoe we voor de vervangingsplanning van onze gasleidingen rekening kunnen houden met de komst van warmtenetten. In Stedingebied is dat nog niet gebeurt, maar bij Alliander hebben ze hier wel al ervaring mee. Via de Energiedragers kon ik vervolgens snel in contact komen met personen die meer van dit project afwisten.”

Wat betekent duurzaamheid voor jou?

“Voor mij betekent het efficiënt omgaan met je grondstoffen, je materiaalgebruik en energiegebruik, zonder het uit te putten. Sinds mijn studie industrial ecologie ben ik meer met duurzaamheid bezig, ook buiten mijn werk. Ik let bijvoorbeeld bij kleding op waar het vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd. Ik eet 5x in de week vegetarisch. En ik ben bewust bezig met koopgedrag, ik koop geen dingen die ik niet nodig heb en koop het liefst producten uit Nederland. Verder heb ik een tweedehands telefoon. Tot slot reis ik met het OV naar mijn werk, want ik werk ook graag in de trein.”