Michiel van den Berge

Business consultant

Sommigen in mijn vakgebied kijken verlekkerd naar Google en Silicon Valley. Maar eigenlijk doen we precies hetzelfde hier. 
Michiel van den Berge

Wat doe je precies?

‘In mijn werk houd ik me bezig met toekomstscenario’s. Als Stedin zijn we nu gestart met het aanbieden van de slimme meter aan alle huishoudens in ons verzorgingsgebied. Met collega’s werk ik aan een dynamische processimulatie, samen met professor Akkermans in Tilburg. We kijken vooral naar onze processen en invloedsfactoren hierop. Wat bijvoorbeeld als veel klanten tegelijkertijd met klachten bellen? En wat als alles nog veel soepeler gaat dan verwacht? Dit alles verwerken we in een tool waarmee we verschillende scenario’s kunnen simuleren. Daarover gaan we aanbevelingen doen, zodat we klaar zijn voor de toekomst.

Daarnaast houd ik me bezig met smart grids. Dit zijn technologische oplossingen die een flexibel en slim energiesysteem creëren. Stel, veel huishoudens hebben bijvoorbeeld zonnepanelen en leveren op een zonnige dag terug, terwijl er weinig energievraag is. Waar kan dit overschot naartoe? Smart grids bieden een oplossing. En ze zijn erg belangrijk, want duurzame energie is door het weer vaak onvoorspelbaar, terwijl we als Stedin en als maatschappij betrouwbare, groene energie willen. Ik werk aan een IT-oplossing met Europese partners en ik vertaal de Europese ontwikkelingen die ik zie door naar Stedin. Ik ben er trots op dat ik onderdeel mag zijn van dit soort trajecten.

Wat maakt het werk bij Stedin leuk?

Sommigen in mijn vakgebied kijken verlekkerd naar Google en Silicon Valley: daar leggen ze op een creatieve manier nieuwe verbanden tussen technologieën, bedrijven en mensen. Ze maken als het ware de toekomst. Maar eigenlijk doen we precies hetzelfde hier. Er gaan zo veel dingen veranderen: de energievoorziening, gebruik van ‘smart-devices’, nieuwe verdienmodellen, klanten die onafhankelijker worden en andere eisen hebben aan een (energie)systeem dat al meer dan 100 jaar oud is. Dat maakt dit werk super dynamisch en uitdagend. Als je het leuk vindt om mensen te bewegen en zelf te bewegen, dan vind je bij Stedin die mogelijkheden.

Hoe is de sfeer bij Stedin?

Gemoedelijk, relaxt, al is het met dit soort trajecten regelmatig hectisch en een beetje stressen. Maar dat vind ik juist prettig en zoek ik ook op, omdat ik dan lekker kan knallen!

Wat voor ontwikkelkansen krijg je bij Stedin?

Voor mij is learning on the job het belangrijkste. Ik doe projecten waar het leerniveau ongekend hoog is. Dat zie je niet veel. Daarnaast kun je allerlei cursussen doen, om je bijvoorbeeld persoonlijk verder te ontwikkelen. Ik vind het belangrijk om met mijn leidinggevende een plan te maken, zodat we samen werken aan mijn ontwikkeling. Verder zijn er vele (senior) collega’s die openstaan om je te helpen in je ontwikkeling, dat helpt mij enorm. Het goede bij Stedin is, dat er een combinatie is van veel mogelijkheden met mooie uitdagingen en je de vrijheid krijgt om zelf je koers te bepalen.

Michiel van den Berge (30)

Functie:

Business consultant

Bij Stedin sinds:
2011 

Opleiding:
Innovatie Management, TU Eindhoven