Dorien Janssen

Adviseur Veiligheid, Gezondheid & Milieu

Ik ben naar Stedin overgestapt vanwege de mentaliteit. Mijn manager wilde theoretische kennis in de praktijk gebruiken. Dat is precies wat ik graag doe
Dorien Jansen

Wat houdt je werk in?

Ik richt me op het verbeteren van de veiligheid binnen Stedin, waarbij de aandacht ligt op het voorkomen en in een zo vroeg stadium mogelijk detecteren van fouten. Concreet doe ik allerlei verschillende zaken. Ik heb gas- en elektriciteitsdagen georganiseerd voor Stedin en haar aannemers, waarbij de hele keten bij elkaar komt om actuele dilemma’s rond veiligheid te bespreken. Daarnaast heb ik met een team een systeem opgericht om veiligheidsincidenten te melden. Ik heb daarvoor collega’s opgeleid en het systeem geoptimaliseerd. Ook heb ik onderzoek gedaan naar de veiligheidscultuur: waar staan we nu, waar willen we naartoe en hoe gaan we dat bereiken, en heb ik een handboek geschreven voor ons veiligheidsmanagementsysteem. Tot slot doe ik ongevallenonderzoek, waarbij ik de achterliggende oorzaken van ongevallen achterhaal.

Wat trok je aan in Stedin?

Ik werkte hiervoor bij een vervoersbedrijf met hetzelfde onderwerp. Het eerste gesprek hier was echt fantastisch, ik ben toen overgestapt vanwege de mentaliteit. Mijn manager wilde achtergrondkennis over veiligheid die praktisch toepasbaar is. Dus theoretische kennis in de praktijk gebruiken. Dat is precies wat ik graag doe.

Wat vind je leuk aan je werk?

Ik vind het heel leuk dat ik veel discussies mag voeren, dat ik verschillende dingen doe en dat ik bijdraag om veiligheid naar een hoger niveau te tillen. Stedin is een professionele organisatie. Dan kun je niet anders dan de veiligheid serieus nemen en weten hoe je daarmee om moet gaan. Ik zie dat steeds meer collega’s zien hoe complex veiligheid is en dat het niet op te lossen is met extra procedures of een technisch systeempje, dat het gaat om dilemma’s. De procedure is bijvoorbeeld dat je niet naar binnen mag in een gebouw dat volstroomt met gas. Maar wat als het een school is met kinderen erin? Wat doe je dan? Ik ben er trots op dat ik een gesprek hierover heb aangezwengeld.

Wat vind je van de opleidings- en groeimogelijkheden?

Goed, er zijn veel mogelijkheden om je te ontwikkelen. Uiteraard moet je wel zelf aangeven wat je wil: het is niet zo dat iemand constant achter je aanloopt. De afgelopen jaren heb ik verschillende trainingen gedaan: Inzicht en invloed, Operationeel leidinggevende, Tripod ongevallenonderzoek en Didactische vaardigheden voor niet-trainers. Doorgroeimogelijkheden zijn er zeker, maar ik ben blij met waar ik nu zit. Ik heb niet de ambitie om door te groeien naar een leidinggevende positie. Wel is een PhD een van de mogelijkheden. Dat kan ook bij Stedin.

Hoe zou je de sfeer bij Stedin omschrijven?

Het is een open cultuur, een cultuur van niet lullen maar poetsen. Collega’s zijn enthousiast en vriendelijk naar elkaar. Ze zijn gedreven om situaties te verbeteren en op de top van hun kunnen te acteren. Mensen hebben hart voor de zaak en zijn trots op dat wat ze leveren.

Dorien Janssen (36)

Functie:

Adviseur Veiligheid, Gezondheid & Milieu 

Bij Stedin sinds:
juni 2011

Opleiding:
Master Applied Cognitive Psychology (Universiteit Leiden)