Lisette Kaupmann

Innovator

Bij Stedin werk je in een interessant speelveld, veel partijen in de energiesector zijn bezig met innovatie en de toekomst
Lisette Kaupman

Wat houdt je werk precies in?

Als Innovator ben ik vooral bezig met pilotprojecten waarin we onderzoek doen naar nieuwe energieconcepten. Die zijn belangrijk voor de toekomst van Stedin; mogelijk gaan we daarmee werken. De projecten doen we samen met de klant en met andere partijen. Ik ben op verschillende manieren betrokken in projecten: van de initiatie- tot de runfase. Daarnaast vertaal ik de resultaten naar wat voor Stedin toepasbaar kan zijn in de toekomst.

Een van mijn belangrijkste projecten is Hoog Dalem. Dit is een “all electric”-wijk van 50 huishoudens in Gorinchem. De huishoudens kunnen hun zelf opgewekte zonne-energie opslaan in een accu en later gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Door de groei van elektrisch vervoer, zonnepanelen en warmtepompen ontstaan er pieken in het elektriciteitsnet. Wij onderzoeken of we met dit concept de pieken in het net kunnen verlagen, zodat we in de toekomst mogelijk investeringen in ons net kunnen vermijden. Mijn taak is het om de projectleider van input te voorzien en verschillende partijen aan elkaar te koppelen, van bewoners tot onderaannemers. Daarnaast zit ik in de stuurgroep.

Ook ben ik verantwoordelijk voor het betrekken van de bewoners. Een belangrijke vraag voor mij is hoe je ingewikkelde techniek laat landen bij bewoners. Ik ben erg trots dat bijna een derde van Hoog Dalem zich heeft aangemeld als deelnemer van het project. Dat is veel, als je bedenkt dat ze deelnemen aan iets onbekends waarvoor ze meetapparatuur en een accu in hun huis laten plaatsen. Daarnaast is het erg leuk om met veel partijen iets neer te zetten; zo’n grote verandering als de energietransitie kun je nu eenmaal niet alleen doen.

Wat trok je aan in Stedin?

Ik werkte eerst bij het ministerie van Infrastructuur &Milieu; ik heb daar een traineeship gedaan. Tijdens het traject kwam ik erachter dat het werk bij de overheid me toch te beleidsmatig is. Ook wilde ik graag wat doen in de energiesector. Het mobiliteitscentrum daar wees me op een aantal vacatures bij Stedin. Nu doe ik precies wat ik leuk vind: het is een interessant speelveld, veel partijen zijn bezig met innovatie en de toekomst. Er gebeurt veel in de energiesector.

Stedin heeft een goede werksfeer, met in mijn directe omgeving betrokken collega’s. De organisatie zelf is soms wat log en processen kunnen lang duren, maar je ziet dat er een sterke wil is om dit te veranderen.

Wat vind je van de opleidings- en groeimogelijkheden?

Ik heb bij Stedin verschillende trainingen gedaan, waaronder een interne training gevolgd voor mensen die maximaal twee jaar in dienst zijn. Dit ging vooral om persoonlijke vaardigheden, zoals communicatie, persoonlijke effectiviteit en netwerken. Daarnaast heb ik een elektriciteitstraining en een coachingstraject gevolgd, met een externe coach.

Als je binnen Stedin wil doorgroeien, moet je dat ook zelf echt aangeven. Maar dan is er ook wel wat mogelijk. Je manager kan je daarbij helpen. Zelf zou ik het leuk vinden om in de toekomst meer de strategie kant op te groeien.

Lisette Kaupmann (29)

Functie:

Innovator

Bij Stedin sinds:
augustus 2012 

Opleiding:
Industrieel Ontwerpen (TU/Delft)