Wendy Sinnema

Operationeel Netcoördinator Gas

Ik heb bij Stedin verantwoordelijkheid gekregen en goede opleidingsmogelijkheden. Dat zijn kernzaken waar ik veel waarde aan hecht
Wendy Sinnema

Wat houdt je werk precies in?

Samen met de andere operationeel netcoördinatoren zijn we verantwoordelijk voor de veiligheid en de continuïteit van het gasnet; voor het elektriciteitsnet zijn er andere netcoördinatoren. Als operationeel netcoördinator heb ik een observerende, besturende en adviserende rol in een eigen gebied.

Het is heel gevarieerd werk. De ene dag sta ik op een complexe storing en ben ik op locatie technisch eindverantwoordelijke voor een efficiënt herstel van het gasnet. Samen met mijn collega’s zorgen we ervoor dat alles zo snel mogelijk weer in orde is.

Gelukkig is er niet elke dag een complexe storing. Ook bij geplande werkzaamheden adviseer ik in het voortraject over het ontwerp van een nieuw net, bijvoorbeeld over de ligging van de leiding en de keuze voor materialen. Ook controleer ik het werkplan van projecten voordat een project start. Ik controleer of de veiligheidsmaatregelen er duidelijk in staan en of we ervoor zorgen dat onze klanten gas behouden tijdens de werkzaamheden. Tijdens de uitvoering voer ik controles uit of er volgens het werkplan gewerkt wordt.

Ik ben nu nog in opleiding tot operationeel netcoördinator, wat betekent dat ik een meerjarig intern opleidingsprogramma volg. Ik voer alle werkzaamheden uit binnen mijn gebied dat deel uitmaakt van het gebied van mijn mentor. Op deze manier leer ik de kneepjes van het vak en kan mijn mentor mijn voortgang bijhouden.

Wat trok je aan in Stedin?

Ik heb bouwkunde gestudeerd, maar aangezien die branche voor lange tijd in een recessie zit heb ik besloten om te werkleren in andere een technische branche. Tijdens mijn studie heb ik me ook met techniek bezighouden, maar dat was heel anders dan gastechniek. Het werk bij Stedin overtreft mijn verwachtingen, het is elke dag is anders. Voor mij zijn nog veel dingen nieuw, maar de meeste energie krijg ik van het verhelpen van een storing.

Wat vind je van de opleidings- en groeimogelijkheden?

Het interne opleidingsprogramma dat ik volg, TOP, is expliciet gericht op één functie. Dit in tegenstelling tot een traineeship waarbij je proeft van verschillende functies. TOP bestaat uit competentietrainingen en verschillende praktijk- en theoriegerichte cursussen. Ik volg dus veel cursussen. Een vereiste was de opleiding Hogere Gastechniek bij Kiwa in Apeldoorn. Daar leer je over gasleidingsystemen, stromingsleer, meettechnieken en kwaliteitszorg.

Daarnaast kan ik het opleidingsprogramma uitbreiden met mijn persoonlijke behoefte, zoals de training ‘werkplekinspectie nieuwe stijl’ of de cursus ‘Kathodische bescherming Surveyor’. Kathodische bescherming gaat over hoe je metalen leidingen kunt beschermen tegen corrosie.

Hoe zou je de sfeer bij Stedin omschrijven?

Het is een open, vriendelijke sfeer. Op de locatie waar ik zit, Delft, staat iedereen voor elkaar klaar, heeft hart voor de zaak en de deuren staan altijd open. Ik heb bij Stedin verantwoordelijkheid gekregen en goede opleidingsmogelijkheden. Dat zijn kernzaken waar ik veel waarde aan hecht.

Wendy Sinnema (26)

Functie:

Operationeel Netcoördinator Gas

Bij Stedin sinds:
September 2013

Opleiding:
Bouwkunde aan de Hogeschool Rotterdam