U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Andere
apparaten


Een Toonfrequent (TF) ontvanger pikt een TF-signaal op en gebruikt dit om aangesloten apparaten en systemen aan- en uit te schakelen. Denk hierbij aan portiekverlichting en verlichting op eigen terreinen. De TF-signalen zetten we vanaf 1 juli 2021 uit. Aangesloten apparatuur staat voortaan altijd aan of juist altijd uit.

 

WANNEER STOPT HET TF-SIGNAAL
IN UW REGIO

Kijk op de kaart of de lijst wanneer het TF-signaal in 2022 uw buurt stopt.

Kaart ‘Planning stoppen TF-signaal in 2022’

Lijst ‘Planning stoppen TF-signaal in 2022’

 

APPARATUUR DIE MOGELJK
SCHAKELT MET TF 

Aangesloten apparatuur schakelt mogelijk ook met een TF-signaal. De meest voorkomende apparatuur is: 

  • Verlichting in galerijen, portieken en trappenhuizen.
  • Verlichting op uw eigen terreinen.
  • Openbare verlichting voor rijks-, provinciale, gemeentelijke en andere wegen; dijken; waterwegen etcetera die niet direct op ons elektriciteitsnet is aangesloten. Deze schakelt met een TF-ontvanger in de eigen elektrische installatie.
  • Pompen voor waterbeheer.
  • Verkeersregelinstallaties, wegbewijzeringsborden.
  • Warmtekrachtkoppeling die met TF-signaal op een andere stand wordt geschakeld.
  • Mechanische ventilatie die met TF-signaal wordt uitgezet. 

 

AANGESLOTEN APPARATUUR BLIJVEN SCHAKELEN?
BEREID U VOOR 

Als u uw apparatuur in de toekomst automatisch wil laten schakelen, dan kunt u hiervoor een andere oplossing zoeken. Vraag bijvoorbeeld een erkend installateur om een passende oplossing zoals een tijdschakelklok. Een overzicht van erkende installateurs vindt u op de website van Techniek Nederland.

Vind een erkend installateur 
 

KOSTEN VOOR EEN ALTERNATIEF
ZIJN VOOR UZELF 

Het schakelen van een TF-ontvanger was voorheen een extra service van Stedin. Dit hoort echter niet tot onze wettelijke taken. In de Elektriciteitswet staat namelijk dat we geen goederen of diensten mogen aanbieden waarmee we concurreren met andere, commerciële bedrijven. Het aan- en uitschakelen van apparaten en systemen is inmiddels een dienst die commerciële bedrijven aanbieden. Daarom bieden wij geen alternatief aan en zijn de kosten om uw apparaten of systemen aan te passen voor uw rekening.

HERKENNEN VAN
EEN TF-ONTVANGER 

Een TF-ontvanger ziet er in veel gevallen uit als een klein kastje dat u vindt in de meterkast, of in de buurt van uw elektriciteitsmeter. Om u een idee te geven hoe een TF-ontvanger eruit kan zien, kunt u in dit document een groot aantal voorbeeldfoto’s bekijken. Om zeker te zijn raden wij u aan een erkend installateur om advies te vragen.

gerelateerde onderwerpen

Een straat met sfeervolle openbare verlichting

Openbare verlichting

De schakeling van de openbare verlichting verandert. Lees of u zelf voorbereidingen moet treffen.

Meer informatie
Hand onder de kraan

Opwarmen boiler

Heeft u of uw huurder een boiler? Lees wat er verandert als deze op het TF-signaal schakelt.


Meer informatie