U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

In- en uitschakelen
boiler


Haalt uw huurder of uw klant warm water uit een elektrische boiler? Dan moet hij, of u als eigenaar, misschien stappen ondernemen. Het kan zijn dat de boiler het water ’s nachts opwarmt als stroom het goedkoopst is. Een Toonfrequent signaal (TF-signaal) geeft de boiler een seintje dat het water opgewarmd mag worden én in de ochtend dat de boiler moet stoppen met opwarmen. Vanaf 1 juli 2021 stopt het TF-signaal voor boilers.

MOET MIJN BOILER
WORDEN AANGEPAST?

Volg het stappenplan om er achter te komen of uw boiler werkt met een TF-signaal. En wat u kunt doen als dit het geval is.

Bekijk het stappenplan

WANNEER STOPT HET
TF-SIGNAAL IN UW regio

Kijk op de kaart of de lijst wanneer het TF-signaal in 2022 in uw buurt stopt. Wij adviseren u en uw huurder of klant om op tijd te controleren of de boiler gebruikmaakt van het TF-signaal om te schakelen en maatregelen te treffen. Doorloop hiervoor het stappenplan op deze pagina.

Kaart ‘Planning stoppen TF-signaal in 2022’

Lijst ‘Planning stoppen TF-signaal in 2022’


Boilers in Den Haag
blijven opwarmen

Als het TF-signaal in april 2022 in Den Haag stopt, blijven de elektrische boilers die hiermee schakelen continu aan staan. Dat betekent dat de boiler vanaf dan het water opwarmt op het moment dat de watertemperatuur daalt. Dat kan dan ook overdag zijn. U komt dus niet zonder warm water te zitten. Mogelijk gaat u hierdoor meer stroomkosten betalen.

Het is gebleken dat veel boilers in Den Haag schakelden met het TF-signaal voor het piek- en daltarief. Dit signaal is in Den Haag in september 2021 al gestopt. Boilers die schakelden op dit signaal staan nu continu aan. Boilers die schakelen met het TF-signaal voor de boiler zullen vanaf april 2022 stoppen met schakelen en ook continu aan staan.

AUTOMATISCH OPWARMEN? 
LAAT EEN BOILERKLOKJE PLAATSEN

Wilt u, of uw huurder of klant, dat de elektrische boiler het water automatisch verwarmt op het moment dat het uitkomt zonder dat hiervoor de boiler handmatig aan- en uitgezet moet? Dan moet u, of uw huurder of klant, zelf stappen ondernemen. Gaat het om een huurboiler? Dan moet er contact worden opgenomen met de verhuurder van de boiler. Is de boiler in eigendom? Een erkend installateur kan helpen door bijvoorbeeld een schakelklok of tijdschakelaar te plaatsen. Een overzicht van erkende installateurs is te vinden op de website van Techniek Nederland.

KOSTEN VOOR EEN ALTERNATIEF
ZIJN VOOR UZELF OF UW KLANT OF HUURDER

Het schakelen van de boiler was voorheen een extra service van Stedin. Dit hoort echter niet tot onze wettelijke taken. In de Elektriciteitswet staat namelijk dat we geen goederen of diensten mogen aanbieden waarmee we concurreren met andere, commerciële bedrijven. Het aan- en uitschakelen van een elektrische boiler is inmiddels een dienst die commerciële bedrijven aanbieden. Daarom bieden wij geen alternatief aan en zijn de kosten om uw boiler aan te passen voor uw rekening of voor rekening van uw huurder of klant.

werken aan de boiler
WERKINSTRUCTIE VOOR ERKEND INSTALLATEUR MET ZEGELRECHT

 

Bent u een erkend installateur met zegelrecht? Gaat u een schakelklok plaatsen bij een klant waarbij de elektrische boiler nu nog schakelt met een TF-signaal? U leest in onze werkinstructie welke verschillende situaties u kunt tegenkomen. En welke werkzaamheden u per situatie moet uitvoeren. U kunt deze werkzaamheden alleen uitvoeren als u een erkend installateur bent en zegelrecht met erkenning voor elektrotechniek van InstallQ, Sterkin, KvlNL of SEI heeft. Het zegelrecht is bedoeld voor het veilig werken aan (huis)installaties met een hoofdzekering tot en met 3x80 Ampère. Meer informatie vindt u bijvoorbeeld op de website van InstallQ. U kunt daar ook zegelrecht aanvragen.

gerelateerde onderwerpen

Een straat met sfeervolle openbare verlichting

Openbare verlichting

De schakeling van de openbare verlichting verandert. Lees of u zelf voorbereidingen moet treffen.

Meer informatie
Fietsen bij een voordeur

Andere apparaten

Als u een losse TF-ontvanger gebruikt om apparaten aan- en uit te zetten dan moet u deze vervangen.

Meer informatie