U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Het schakelen van de
openbare verlichting verandert


Voor gemeenten zorgen wij ervoor dat de straatverlichting en andere openbare verlichting in de straten en wijken aan- en uitgaat. Dat doen we via een Toonfrequent signaal (TF-signaal).  Die schakeltechniek verandert. Gemeenten die de openbare verlichting door ons laten schakelen, merken hier weinig van. Maar gemeenten die zelf hun verlichting schakelen, adviseren we om direct te starten met voorbereiden. Vanaf 1 juli 2021 zetten we het TF-signaal voor de openbare verlichting in fases uit.

Schakelt u zelf?
Vanaf 1 juli 2021 niet meer met TF

Als u zelf uw straatverlichting en andere openbare verlichting schakelt, doet u dat mogelijk via ons TF-signaal. Deze schakeling werkt straks niet meer. Zorg dat u hierop voorbereid bent. Tussen 1 juli 2021 en 31 december 2022 zetten wij dit signaal in fases, per gebied, uit. De beheerder van uw openbare verlichting helpt u hierbij. Voor het schakelen van uw eigen verlichtingsnet zijn inmiddels verschillende commerciële partijen die alternatieven bieden. Een alternatief dat wij u tegen betaling aanbieden, is dat wij voor u gaan schakelen. Uiteraard bent u vrij om te kiezen voor een alternatief dat in uw gemeente het best past. Ons advies is om dit op tijd in orde te maken. Dan weet u zeker dat de verlichting ook na het stopzetten van dit TF-signaal aan- en uitschakelt.

WANNEER STOPT HET
TF-SIGNAAL IN UW GEMEENTE

Kijk op de kaart of de lijst wanneer het TF-signaal in uw gemeente stopt.

Kaart ‘Planning stoppen TF-signaal’

Lijst ‘Planning stoppen TF-signaal’

Schakelen wij al voor u?
Dan hoeft u niets te doen

Is de straatverlichting en andere openbare verlichting in uw gemeente aangesloten op door ons geschakelde aansluitingen? Daar vervangen we de TF-techniek door een andere schakeltechniek. We plaatsen de nieuwe techniek in fases. Voordat we in uw gemeente aan de slag gaan, informeren we u hierover. En pas na plaatsing en verschillende controles zetten we het TF-signaal in uw regio uit. U hoeft geen actie te ondernemen; wij regelen dit voor u.

Nieuwe schakeltijden

Met de nieuwe techniek schakelt het geschakelde net op één moment aan en op één moment uit. Dit moment is gekoppeld aan de astronomische tijd en verschilt per seizoen. De verlichting gaat in de zomer 20 minuten na zonsondergang aan en 25 minuten voor zonsopkomst uit. In de wintermaanden gaat de openbare verlichting 10 minuten na zonsondergang aan en 5 minuten voor zonsopkomst uit. In de herfst en lente schakelt de verlichting ‘s avonds 15 minuten na zonsondergang in en ‘s morgens 15 minuten voor zonsopkomst uit.

gerelateerde onderwerpen

Hand onder de kraan

Opwarmen boiler

Heeft u of uw huurder een elektrische boiler? Lees wat er verandert als deze nu op het TF-signaal schakelt.

Meer informatie
Fietsen bij een voordeur

Andere apparaten

Als u een TF-ontvanger gebruikt om apparaten aan- en uit te zetten dan moet u deze vervangen.

Meer informatie