Duurzaamheid & energietransitie

Duurzaamheid in uw bedrijf

Zonnepanelen, groen gas, elektrisch rijden: de toekomst van de energie is decentraal. Dit betekent dat bedrijven en particulieren steeds vaker zelf energie opwekken en terugleveren. Als netbeheerder voeren wij vele projecten uit om deze energietransitie te faciliteren. Op die manier bereiden wij u en ons voor op een toekomst waarin we anders met energie omgaan dan nu.

Vragen over duurzame oplossingen?

Neem contact met ons op via energietransitie@stedin.net of via  010 - 8909691.

Aardgasvrij wonen

Binnen 35 jaar wonen we allemaal aardgasvrij. Dit is een van de maatregelen om Nederland duurzaam te maken. Stoppen met aardgas gaat wijk voor wijk. Vaak neemt de gemeente het initiatief om te beginnen. Steeds meer gemeenten gaan hiermee aan de slag en werken intensief samen met Stedin.

Op Hierverwarmt.nl kunt u zien of er in uw buurt al initiatieven zijn. Op de website van Natuur & Milieu vindt u nog meer informatie over gasloos wonen. Bekijk hieronder een animatie met de tien veelgestelde vragen over gasloos wonen.

Inkeerregeling nieuwbouwprojecten

Een nieuwbouwproject aansluiten op het aardgasnet? In de toekomst kan de waarde van deze objecten flink dalen. Duurzame energievoorziening heeft immers de toekomst. Nieuwe woningen kunnen prima zonder aansluiting op het gasnet worden gebouwd. Er zijn goede duurzame alternatieven om zonder aardgas te verwarmen en koken. 

Stedin biedt u als opdrachtgever of uitvoerder van nieuwbouwprojecten die op het aardgasnet worden aangesloten, de kans om gesloten overeenkomsten voor de gasvoorziening open te breken. Dit is afhankelijk van de fase van het nieuwbouwproject. Neem contact op met onze Energietransitiedesk, via energietransitie@stedin.net of 010 890 96 91. Wij bespreken graag de mogelijkheden met u. 

Zelf energie opwekken

Door zelf energie op te wekken, kunt u flink op energiekosten besparen. Bijvoorbeeld met zonnepanelen. Soms heeft u daarvoor een ander type aansluiting nodig. Wij helpen u hier graag bij.

Zelf energie opwekken

Elektrisch rijden

De zuinigste manier van rijden is met een elektrische auto. Wanneer uw bedrijf hiervoor kiest, heeft u natuurlijk toegang nodig tot laadpalen. Deze laadpalen kunt u aanvragen bij uw gemeente of bij een installateur. Soms kunnen wij u helpen bij een nieuwe aansluiting of een aanpassing ervan. Doorloop ons stappenplan en kom erachter bij wie u moet zijn.

Elektrisch rijden

Groen gas

Bij de vergisting van organisch afval of rioolslib komen methaanhoudende gassen vrij met een hoge calorische waarde. Bedrijven met dergelijk afval kunnen met de juiste technische voorzieningen gas produceren dat geschikt is voor levering aan het aardgasnet. Dit ‘groene gas’ wint terrein.

Groen gas wint terrein

Energietransitie

Klanten wekken steeds vaker zelf energie op, bedrijven experimenteren met nieuwe energietechnieken en “game changers” komen met innovaties op de markt. De energietransitie gaat voor een grote verandering zorgen in de manier waarop wij als maatschappij met energie omgaan. Wij zien deze ontwikkeling en zetten in op een toekomst die in het teken staat van duurzaam, decentraal en samen.


Gasaansluitplicht voor nieuwe woningen moet vervallen.Meer over ons standpunt