DUURZAAMHEID & ENERGIETRANSITIE

DUURZAAMHEID IN UW BEDRIJF

Zonnepanelen, groen gas, elektrisch rijden: de toekomst van de energie is decentraal. Dit betekent dat bedrijven en particulieren steeds vaker zelf energie opwekken en terugleveren. Als netbeheerder voeren wij vele projecten uit om deze energietransitie te faciliteren. Op die manier bereiden wij u en ons voor op een toekomst waarin we anders met energie omgaan dan nu.

Vragen over duurzame oplossingen?

Neem contact met ons op via ons contactformulier.

ZELF OPWEKKEN

Door zelf energie op te wekken, kunt u flink op energiekosten besparen. Bijvoorbeeld met zonnepanelen. Soms heeft u daarvoor een ander type aansluiting nodig. Wij helpen u hier graag bij.

Zelf energie opwekken

LAADPALEN

Laadpalen kunt u aanvragen bij uw gemeente of bij een installateur. Soms kunnen wij u helpen bij een nieuwe aansluiting of een aanpassing ervan. Doorloop ons stappenplan en kom erachter bij wie u moet zijn.

Elektrisch rijden

GROEN GAS

Bij de vergisting van organisch afval of rioolslib komen methaanhoudende gassen vrij. Bedrijven met dergelijk afval kunnen met de juiste technische voorzieningen gas produceren dat geschikt is voor het aardgasnet.

Groen gas wint terrein

AARDGASVRIJ WONEN

Binnen 35 jaar wonen we allemaal aardgasvrij. Dit is een van de maatregelen om Nederland duurzaam te maken. Stoppen met aardgas gaat wijk voor wijk. Vaak neemt de gemeente het initiatief om te beginnen. Steeds meer gemeenten gaan hiermee aan de slag en werken intensief samen met Stedin.

Per 1 juli 2018 mag Stedin volgens de wet geen nieuwe gebouwen meer aansluiten op het aardgasnetwerk. Dit mag alleen als er een bouwvergunning is aangevraagd voor 1 juli 2018. Deze wijziging geldt voor alle kleinverbruikers (max 40 m3 gas/uur), zoals woningen en kleine bedrijfsgebouwen. Meer informatie.

Op Hierverwarmt.nl kunt u zien of er in uw buurt al initiatieven zijn. Op de website van Natuur & Milieu vindt u nog meer informatie over gasloos wonen. Bekijk hieronder een animatie met de tien veelgestelde vragen over gasloos wonen.

INKEERREGELING NIEUWBOUWPROJECTEN

Een nieuwbouwproject aansluiten op het aardgasnet? In de toekomst kan de waarde van deze objecten flink dalen. Duurzame energievoorziening heeft immers de toekomst. Nieuwe woningen kunnen prima zonder aansluiting op het gasnet worden gebouwd. Er zijn goede duurzame alternatieven om zonder aardgas te verwarmen en koken. 

Stedin biedt u als opdrachtgever of uitvoerder van nieuwbouwprojecten die op het aardgasnet worden aangesloten, de kans om gesloten overeenkomsten voor de gasvoorziening open te breken. Dit is afhankelijk van de fase van het nieuwbouwproject. Neem contact op met ons Kenniscentrum Duurzame Opwek via kdo@stedin.net of via 088 896 37 77. Wij bespreken graag de mogelijkheden met u. 

INFRASTRUCTURELE FOOTPRINT

Infrastructurele footprint (IF) is een door Stedin mede-ontwikkelde methodiek met bijbehorende rekentool. Hiermee is het mogelijk om binnen een afgebakend gebied diverse manieren van energievoorziening met elkaar te vergelijken. Dit gebeurt op basis van integrale kosten, energieverbruik en CO2-emissie.