Samen energie opwekken

Wat moet ik doen?

In een lokaal energie-initiatief verenigen mensen zich om samen duurzame energie op te wekken. Hiermee kunt u flink op energiekosten besparen en draagt u bij aan een beter milieu. U wilt bijvoorbeeld met elkaar zonnepanelen laten plaatsen op het dak van een ondernemer of een school in de buurt. Wij helpen u graag op weg.

Doorloop onderstaand stappenplan als u samen energie wilt opwekken. U ziet dan eenvoudig waar Stedin u van dienst kan zijn.

Vragen over duurzame oplossingen?

Neem contact met ons op via energiecollectieven@stedin.net of via  088 - 896 3777.

 1. Bepaal de productietechniek

  Het is verstandig om in dit traject een erkend energie-adviseur in te schakelen, die u kan adviseren over de verschillende technieken. Als u na 27 april 2019 een opwekinstallatie koopt moet deze aan nieuwe wettelijke eisen voldoen.

  Vraag uw leverancier hiernaar. Informeer bij uw gemeente of u een vergunning nodig heeft. Mogelijk komt u in aanmerking voor subsidie. Ook zijn er diverse fiscale regelingen. U vindt ook uitgebreide informatie op www.hieropgewekt.nl. Dit is het kennisplatform voor lokale duurzame energie initiatieven.

 2. Kies een erkend installatiebedrijf

  Kies een erkend installatiebedrijf voor een veilige installatie. Uw installateur kan u adviseren over de capaciteit van de aansluiting. Het is belangrijk dat uw energiegebruik en -opwekking samen het maximaal belastbare vermogen van de aansluiting niet overschrijden.

 3. Welke aansluiting heeft u nodig?  

  Voor uw installatie kunt u gebruik maken van een bestaande- of nieuwe aansluiting:

  1. U kunt gebruikmaken van een bestaande aansluiting van bijvoorbeeld uw Vereniging van Eigenaren (VvE) waarvan de capaciteit aangepast moet worden. 
  2. Er kan een nieuwe aansluiting nodig zijn voor het realiseren van uw plannen. Bijvoorbeeld omdat er nog geen aansluiting op de locatie is. Of omdat u een tweede aansluiting wilt die alleen het collectief gebruikt. Voor de tweede aansluiting kan dan het collectief de contractant worden.
  3. Een zuivere terugleveraansluiting kan voor u de juiste optie zijn. In dat geval gebruikt u de nieuwe aansluiting uitsluitend voor het terugleveren van de opgewekte energie. Voor de zuivere terugleveraansluiting kan dan het collectief de contractant worden.
  4. U kunt ook kiezen voor een extra meetpunt (secundair allocatiepunt). Hiermee wordt het mogelijk om op één aansluiting meerdere energieleveranciers te contracteren. Zo wordt het eenvoudiger om een aansluiting te delen en de afgenomen- en opgewekte energie los van elkaar te verrekenen. U kunt kiezen voor een parallelle of seriële aansluiting. 
   Meer informatie over deze aansluitvorm vindt u bij extra meetpunt.
 4. Zorg voor een geschikte teruglevermeter

  U kiest zelf een meetverantwoordelijke. Dit is de instantie die zorgt voor uitlezen van de meters, het doorgeven van de meterstanden en het onderhoud aan de meter. Kies hiervoor een meetverantwoordelijke die gecertificeerd is door Tennet en geregistreerd is in het MV Register Elektriciteit.

 5. Informeer ons over uw teruglevering

  Zo zorgen we ervoor dat het elektriciteitsnet zo efficiënt mogelijk functioneert. Stuur een e-mail naar fm_sdeservicedesk@stedin.net met daarin het vermogen van de pv-installatie, de Hoofd-EAN van de aansluiting en de naam van het bedrijf.

 6. U kunt van start met opwekken!