Wij schakelen de openbare verlichting die direct op onze elektriciteitsnetten is aangesloten. Daarnaast maken we het voor elektriciteitsleveranciers mogelijk om verschillende prijzen voor elektriciteit te gebruiken zoals het piek- en daltarief. Ook elektrische boilers en andere apparatuur kunnen schakelen op onze schakeldiensten. Deze schakeldiensten gebruiken Toonfrequent (TF) signalen. Het TF-signaal stopt vanaf 1 juli 2021. Als u hier gebruik van maakt, kan het zijn dat u zelf stappen moet ondernemen.

WAT DOEN WIJ EN WAT MOET U DOEN

Alle toepassingen die een TF-signaal gebruiken moeten in de toekomst op een andere manier worden aangestuurd. Voor toepassingen die bij onze taak als de netbeheerder horen, regelen wij dit. Wij vervangen in Zuid-Holland en Utrecht de Toonfrequent (TF) schakeling van de openbare verlichting die op onze elektriciteitsnetten is aangesloten voor een andere techniek. En vanaf 1 juli 2021 heeft u een slimme meter nodig om gebruik te maken van het piek- en daltarief.

Voor elektrische boilers of andere apparatuur die schakelen met het TF-signaal moet u zelf stappen nemen als het TF-signaal vanaf 1 juli 2021 stopt. Wij kunnen u hiervoor zelf geen alternatief bieden. In de Elektriciteitswet staat namelijk dat we geen goederen of diensten mogen aanbieden waarmee we concurreren met andere, commerciële bedrijven. Het aan- en uitschakelen van een elektrische boiler of een ander apparaat is inmiddels een dienst die commerciële bedrijven aanbieden. Neemt u hiervoor contact op met een erkend installateur. Hij kan u advies geven over de mogelijkheden in uw situatie.

ZENDSYSTEMEN TF-SIGNAAL VEROUDERD

De TF-zendinstallaties in onder andere Zuid-Holland en Utrecht zijn verouderd. Deze installaties sturen pulsen van bepaalde frequenties uit over het elektriciteitsnet. De TF-ontvangers gebruiken de pulsen om te schakelen. Door de veroudering wordt de techniek op termijn onbetrouwbaar. We kiezen daarom voor een andere techniek en stoppen de TF-signalen. Dat doen we in fases, per gebied en per signaal.

Openbare verlichting

Is de openbare verlichting in uw gemeente aangesloten op door ons geschakelde aansluitingen? Dan hoeft u geen actie te ondernemen; wij vervangen de TF-techniek voor een andere schakeltechniek. Schakelt u zelf (een deel van) uw openbare verlichting via ons TF-signaal? Onderneem dan zelf stappen voor 1 juli 2021.

Opwarmen boiler

Elektrische boilers die ‘s nachts het water opwarmen, schakelen vaak op het TF-signaal. Het water warmt dan op in de uren waarin het daltarief geldt. Als het TF-signaal verdwijnt, warmt de boiler het water op, op het moment dat de watertemperatuur daalt. Neem maatregelen als u dit wilt voorkomen.

Andere schakelingen

Soms schakelen ook andere apparaten aan en uit op het TF-signaal, zoals terrein- of portiekverlichting. Hiervoor wordt dan een TF-ontvanger. Deze pikt het TF-signaal op en zet het apparaat aan en uit. Vanaf 1 juli 2021 werkt deze automatische schakeling niet meer.

VRAGEN OVER "UITSCHAKELEN TF-SIGNAAL