In- en uitschakelen
boiler


Haalt u of uw huurder warm water uit een elektrische boiler? Dan moet u misschien stappen ondernemen. Het kan zijn dat de boiler het water opwarmt als stroom het goedkoopst is, dus in de avond en de nacht. Een Toonfrequent signaal (TF-signaal) geeft de boiler een seintje dat het water opgewarmd mag worden. Ditzelfde signaal stuurt ook een seintje als de boiler moet stoppen met opwarmen. Vanaf 1 juli 2021 stopt het TF-signaal voor boilers.

GEFASEERD UITSCHAKELEN
TF-SIGNAAL BOILERS  

Tussen 1 juli 2021 en 1 januari 2023 zetten we het TF-signaal voor boilers stop. De boiler schakelt daardoor niet meer tussen de aan- en uitstand. Vanaf dan warmt de boiler het water op, op het moment dat de watertemperatuur daalt. Dit kan in de avond en nacht zijn, maar voortaan ook overdag. De elektriciteitsrekening wordt daardoor mogelijk iets hoger. Neem maatregelen als u dit wilt voorkomen.

WAT KUNT U DOEN

Als u wilt dat uw elektrische boiler het water automatisch verwarmt op het moment dat het u uitkomt, moet u zelf stappen ondernemen. U kunt uw boiler handmatig aan- en uitzetten via een knop op de boiler. Maar een erkend installateur kan u ook helpen door bijvoorbeeld een schakelklokje of tijdschakelaar te plaatsen. Een overzicht van erkende installateurs vindt u op de website van Techniek Nederland.

KOSTEN VOOR EEN ALTERNATIEF
ZIJN VOOR UZELF 

Het schakelen van de boiler was voorheen een extra service van Stedin. Dit hoort echter niet tot onze wettelijke taken. In de Elektriciteitswet staat namelijk dat we geen goederen of diensten mogen aanbieden waarmee we concurreren met andere, commerciële bedrijven. Het aan- en uitschakelen van een elektrische boiler is inmiddels een dienst die commerciële bedrijven aanbieden. Daarom bieden wij geen alternatief aan en zijn de kosten om uw boiler aan te passen voor uw rekening. 
 

HERKENNEN VAN EEN
TF-GESCHAKELDE BOILER 

Het is niet gemakkelijk om te zien of uw boiler gebruik maakt van een TF-signaal. Niet al de TF-geschakelde boilers hebben dezelfde punten van herkenning. Eén van de dingen waaraan u een dergelijke boiler herkent, is een boilerrelais of TF-ontvanger in de meterkast of in de buurt van de boiler. Dat is een klein, zwart kastje in de buurt van uw elektriciteitsmeter. Een boiler kan ook een ingebouwd relais hebben. Dan warmt uw boiler alleen in de avond en nacht op, tenminste als u geen tijdschakelaar heeft geïnstalleerd. In dit document vindt u een groot aantal foto’s hoe een boilerrelais of TF-ontvanger er uit kan zien. Om zeker te zijn raden wij u aan een erkend installateur om advies te vragen.

gerelateerde onderwerpen

Een straat met sfeervolle openbare verlichting

Openbare verlichting

De schakeling van de openbare verlichting verandert. Lees of u zelf voorbereidingen moet treffen.

Meer informatie
Fietsen bij een voordeur

Andere apparaten

Als u een losse TF-ontvanger gebruikt om apparaten aan- en uit te zetten dan moet u deze vervangen.

Meer informatie