U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

In- en uitschakelen
boiler


Haalt uw huurder of uw klant warm water uit een elektrische boiler? Dan moet hij, of u als eigenaar, misschien stappen ondernemen. Het kan zijn dat de boiler het water ’s nachts opwarmt als stroom het goedkoopst is. Een Toonfrequent signaal (TF-signaal) geeft de boiler een seintje dat het water opgewarmd mag worden én in de ochtend dat de boiler moet stoppen met opwarmen. Vanaf 1 juli 2021 stopt het TF-signaal voor boilers.

MOET MIJN BOILER
WORDEN AANGEPAST?

Volg het stappenplan om er achter te komen of uw boiler werkt met een TF-signaal. En wat u kunt doen als dit het geval is.

Bekijk het stappenplan

WANNEER STOPT HET
TF-SIGNAAL IN UW BUURT

Op 1 juli 2021 stopt als eerste het TF-signaal waarmee de elektrische boiler schakelt in:

  • Heemstede
  • Waddinxveen
  • Goeree Overflakkee.
    Let op! In Goeree Overflakkee blijven de boilers het water juist opwarmen op het moment dat de watertemperatuur daalt. Dit kan in de avond en nacht zijn, maar voortaan ook overdag. De elektriciteitsrekening wordt daardoor mogelijk iets hoger. 

Op 4 oktober 2021 stopt het TF-signaal waarmee de elektrische boiler schakelt in:

  • Capelle aan den IJssel centrum

Het TF-signaal waarmee de elektrische boiler schakelt in andere gemeenten stopt in 2022. Heeft u niet in één van de gemeenten die hierboven worden genoemd klanten of huurders met een elektrische boiler die schakelt met TF? Dan hebben u en uw huurder of klant meer tijd. Wij adviseren u tijdig te controleren of uw boiler gebruikmaakt van TF om te schakelen en uiterlijk 1 januari 2022 maatregelen te treffen. Als bekend is wanneer de volgende signalen uitgaan, vindt u dat op deze pagina.

Staat de gemeente van uw huurders of klanten niet hierboven, maar warmt de boiler het water niet meer op? Het kan zijn dat de boiler met een ander TF-signaal schakelt. Laat uw klant of huurder dan ook het stappenplan doorlopen.

AUTOMATISCH OPWARMEN?
LAAT EEN BOILERKLOKJE PLAATSEN

Wilt u, of uw huurder of klant, dat de elektrische boiler het water automatisch verwarmt op het moment dat het uitkomt zonder dat hiervoor de boiler handmatig aan- en uitgezet moet? Dan moet u, of uw huurder of klant, zelf stappen ondernemen. Gaat het om een huurboiler? Dan moet er contact worden opgenomen met de verhuurder van de boiler. Is de boiler in eigendom? Een erkend installateur kan helpen door bijvoorbeeld een schakelklok of tijdschakelaar te plaatsen. Een overzicht van erkende installateurs is te vinden op de website van Techniek Nederland.

KOSTEN VOOR EEN ALTERNATIEF
ZIJN VOOR UZELF 

Het schakelen van de boiler was voorheen een extra service van Stedin. Dit hoort echter niet tot onze wettelijke taken. In de Elektriciteitswet staat namelijk dat we geen goederen of diensten mogen aanbieden waarmee we concurreren met andere, commerciële bedrijven. Het aan- en uitschakelen van een elektrische boiler is inmiddels een dienst die commerciële bedrijven aanbieden. Daarom bieden wij geen alternatief aan en zijn de kosten om uw boiler aan te passen voor uw rekening.

gerelateerde onderwerpen

Een straat met sfeervolle openbare verlichting

Openbare verlichting

De schakeling van de openbare verlichting verandert. Lees of u zelf voorbereidingen moet treffen.

Meer informatie
Fietsen bij een voordeur

Andere apparaten

Als u een losse TF-ontvanger gebruikt om apparaten aan- en uit te zetten dan moet u deze vervangen.

Meer informatie