U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Capaciteit
van het elektriciteitsnet

In heel Nederland loopt het elektriciteitsnet tegen z’n grenzen aan. Beschikken over voldoende netcapaciteit is daardoor helaas niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Het is verstandig hiermee rekening te houden voordat u uw plannen concretiseert. Wij geven u graag inzicht.

Kaarten

Op onderstaande kaarten maken wij inzichtelijk wat de actuele netcapaciteit voor teruglevering en afname in het Stedin gebied is. De kaarten zijn indicatief en u kunt hier geen rechten aan ontlenen.

OPWEK

Download kaart

 

Afname

Download kaart

Toelichting

Stedin verzorgingsgebied
De zwarte randen geven de grenzen van het verzorgingsgebied elektriciteit van Stedin weer. Bij gebieden binnen het verzorgingsgebied die niet geel, oranje of rood zijn is netcapaciteit beschikbaar. 

Gele gebieden: Beperkte netcapaciteit is beschikbaar. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Oranje gebieden: Hier loopt een congestiemanagement onderzoek en er is geen netcapaciteit totdat de uitkomst van het onderzoek bekend is. Of hier heeft congestiemanagement uitgewezen dat er beperkte netcapaciteit beschikbaar komt.

Rode gebieden: Congestiemanagement is afgerond en er is geen congestiemanagement mogelijk. Daarom is er geen netcapaciteit beschikbaar.

Elk congestiegebied is anders. Per gebied leest u de aard, impact en consequenties.

Inzicht in uitbreidings-
en vervangingsinvesteringen

In ons investeringsplan 2022 leest u over onze uitbreidings- en vervangingsinvesteringen voor onze elektriciteits- en gasnetten. Het investeringsplan vertelt u hoe wij de komende jaren zorgen voor voldoende capaciteit voor het transport van elektriciteit en gas en hoe dit transport veilig gebeurt. Het concept investeringsplan 2022 omvat de investeringen van Stedin en Enduris die vanaf 1 januari 2022 samen netbeheeractiviteiten uitvoeren onder de naam Stedin. Dit doen we in een groot deel van de Randstad, Utrecht en Zeeland, waaronder de Rotterdamse en Zeeuwse havens. Ook een deel van Noord-Holland en Friesland hoort bij ons verzorgingsgebied. Met het investeringsplan willen we de transparantie over onze toekomstige investeringen en de onderbouwing hiervan, vergroten.

Een betrouwbaar net
voor de toekomst

Het is onze taak de energietransitie mogelijk te maken. Naast het realiseren van nieuwe stations en nieuwe elektriciteitsnetten, werken we daarom graag samen met gemeenten, provincies en andere stakeholders aan het opstellen van Regionale Energie Strategieën. Hierdoor krijgen we beter inzicht in de lange termijn energievraag en aanbod. En we onderzoeken nieuwe oplossingen zoals de mogelijkheden van flexibel energieverbruik. Voorbeelden hiervan zijn de Zuidplaspolder of de lokale energiemarkt in de Gorinchemse wijk Hoog Dalem.

Zie voor meer informatie over de manier waarop Stedin met haar omgeving samenwerkt ook de pagina's over Verduurzaming Gebouwde Omgeving.

Loslaten redundantie

Door het loslaten van storingsreserve benutten we de capaciteit van het elektriciteitsnet optimaal.

Lees meer over loslaten redundantie

Beschikbare netcapaciteit 

Via Netbeheer Nederland krijgt u inzicht in de beschikbare netcapaciteit op landelijk niveau.

Bekijk de beschikbare netcapaciteit