Samen energie opwekken

Ik wil een lokaal energie-initiatief oprichten. Waarvoor kan ik bij Stedin terecht?

Samen energie opwekken kan in een energiecollectief, bijvoorbeeld met zonnepanelen op het dak van een school. U bepaalt de techniek, de locatie en de omvang van het project. 

Hieronder informeren we u over zaken waarbij wij u kunnen helpen. Uitgebreide informatie en een stappenplan vindt u bij Hieropgewekt.nl, partner van Stedin. 

Vragen over duurzame oplossingen?

Neem contact met ons op via energietransitie@stedin.net.

 1. Keuzes over de aansluiting

  • Een erkend installateur kan u adviseren over de capaciteit van de aansluiting. 
  • Wilt u gebruik maken van een bestaande aansluiting en moet de capaciteit daarvan aangepast worden? Bekijk welke stappen u dan moet doorlopen. 
  • Is een nieuwe aansluiting nodig voor het realiseren van uw plannen? Bijvoorbeeld omdat er nog geen aansluiting op de locatie is, of omdat u een tweede aansluiting wilt die alleen het collectief gebruikt (vaak het geval bij Regeling Verlaagd Tarief EB)? Bekijk welke stappen u dan moet doorlopen. 
  Let op! Om uw aanvraag zo goed mogelijk te behandelen, is het voor ons belangrijk om te weten of uw aanvraag een tweede fysieke aansluiting op een adres is. Geef daarom in uw aanvraag in het opmerkingenveld aan dat het om een tweede fysieke aansluiting gaat en waarvoor u deze aansluiting gaat gebruiken.
 2. Inzicht in kosten

  • Wellicht komt u in aanmerking voor subsidie.
  • Bekijk welke periodieke en eenmalige kosten bij de aansluiting van uw keuze horen. Het maakt hierbij uit of u een grootverbruik of een kleinverbruik aansluiting kiest. 
  • Levert u alle energie aan het energienet terug? Voor een kleinverbruik zuivere terugleveraansluiting brengen we slechts een deel van de kosten in rekening: 
   1. periodieke aansluitvergoeding
   2. transportonafhankelijk tarief (vastrecht)
   3. meterhuur 
   Het transportafhankelijke tarief (capaciteitstarief) brengen wij niet in rekening.
 3. Wat voor meter heeft u nodig?  

  •  Welke meter u nodig heeft om het verbruik en/of teruglevering van de aansluiting te meten, is afhankelijk van de capaciteit van de aansluiting.
  • Voor een aansluiting kleiner dan 3x80 ampère zorgen wij voor de meter. De periodieke kosten betaalt u via de energieleverancier. 
  • Voor een aansluiting groter dan 3x80 ampère kiest u een meetverantwoordelijke (ook wel meetbedrijf genoemd). U krijgt van hen de kosten van deze meterdiensten gefactureerd.

 4. Meld dat u energie teruglevert

  • Registreer dat u energie gaat terugleveren via www.energieleveren.nl
  • Nadat u zich heeft geregistreerd, kijken wij of uw meter geschikt is om ermee terug te leveren.

  Let op: Registratie is wettelijk verplicht!

Wilt u Stedin helpen bij het verbeteren van de website?