U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Slimme meters plaatsen door derden

Netbeheerders bieden tot en met 2020 slimme meters aan bij alle kleinverbruik klanten in Nederland. Onder bepaalde voorwaarden is het voor derde partijen ook mogelijk om de traditionele meters te vervangen door slimme meters bij klanten die daarom vragen.

U wilt gebruik maken van deze regeling?

Er gelden een aantal voorwaarden om als derde partij slimme meters te mogen plaatsen bij klanten die daarom vragen. U heeft hiervoor erkenning nodig van Sterkin en een aangepast zegelrecht. Lees er meer over in de Regeling zoals Netbeheer Nederland die heeft opgesteld.

Hoe gaat het in zijn werk?

Om als derde partij slimme meters te kunnen plaatsen bij Stedin klanten doorloopt u onderstaand stappenplan om dit zo snel mogelijk te realiseren. Wij proberen u hierbij zo goed mogelijk te helpen.

  1. Zegelrecht aanvragen
    Het zegelrecht is bedoeld om veilig te kunnen werken aan (huis)installaties. Mogelijk heeft u dit zegelrecht al eerder verkregen van Stedin. Voor het plaatsen van slimme meters gelden echter andere regels. Het is daarom nodig een uitgebreider zegelrecht aan te vragen. Dit doet u door het zegelrecht formulier in te vullen. Door middel van een vinkje in het formulier geeft u aan dat het om het plaatsen van slimme meters gaat.
  2. Erkenning Stichting Sterkin
    Als derde partij heeft u erkenning nodig van de Stichting Sterkin. Zij erkennen u als Installatiebedrijf Meterplaatser. Ook moet iedere monteur die slimme meters gaat plaatsen erkenning verkrijgen van Stichting Sterkin als Installateur Meterplaatser. Lees er meer over de erkenningsregeling op hun website.
  3. Plaatsen slimme meters
    Heeft u aangepast zegelrecht verkregen? En bent u erkend door Stichting Sterkin? Vul dan ons aanvraagformulier voor derdenplaatsing in. Wij vragen u in het formulier om uw zegelrecht- en erkenningsnummer. Na het invullen van ons aanvraagformulier nemen wij contact met u op om ervoor te zorgen dat u zo snel mogelijk slimme meters kunt plaatsen.

Vervolg aanvraag

Iedere monteur die slimme meters plaatst op de aansluitingen van Stedin krijgt nadere instructies van Stedin. Wij organiseren periodiek instructies in onze ‘toolbox’ sessies. Uw monteurs mogen slimme meters plaatsen op de aansluitingen van Stedin als zij deze toolbox sessies hebben gevolgd.

Na het invullen van het aanvraagformulier voor derdenplaatsing ontvangt u een welkomstpakket van Stedin. In dit welkomstpakket geven wij u nadere informatie over de instructie voor monteurs, de overeenkomsten die wij met u afsluiten en de terugkoppeling van gegevens.

Aanvraagformulier derden plaatsing slimme meters

Als derdenplaatser kunt u pas slimme meters aanvragen via dit formulier als u eerder het uitgebreidere zegelrecht van Stedin heeft verkregen. Heeft u dit nog niet aangevraagd? Vul dan eerst dit formulier in. Lees ook ons stappenplan hoe de aanvraag van een derden plaatsing in zijn werk gaat.

Bedrijfsgegevens