Zelf energie opwekken

Wat moet ik doen?

Doorloop onderstaand stappenplan en kom erachter op welke momenten u bij ons moet zijn. Waar nodig verwijzen wij naar organisaties of installateurs die u verder kunnen helpen.

 

 1. Kies een erkend installatiebedrijf voor een veilige installatie

  • Een overzicht van gekwalificeerde installateurs en installatiebedrijven vindt u hier.

  Vraag uw installateur of de capaciteit van de elektriciteitsaansluiting geschikt is om zelf energie mee op te wekken. Is dat niet zo? Dan kunt u een wijziging van de aansluiting aanvragen.  

  Let op: aan een wijziging van de aansluiting zijn kosten verbonden.  Bereken op deze pagina hoeveel het u ongeveer kost.

 2. Meld dat u zelf energie opwekt

  Let op: registreren is wettelijk verplicht!

  Waarom registreren belangrijk is:

  • U ontvangt van uw energieleverancier de juiste vergoeding voor teruggeleverde energie.
  • U draagt bij aan een duurzamer Nederland.
  • Door te registreren weten wij hoeveel energie er op het energienet komt. Zo zorgen we ervoor dat het elektriciteitsnet zo efficiënt mogelijk functioneert. 

  Wilt u energie terugleveren? Dan is het verstandig om u vóór de installatie van de zonnepanelen te registreren. Zo kunt u sneller van start. U kunt dan ook contact opnemen met uw energieleverancier om afspraken te maken over de terugleververgoeding.

  Registreer nu op energieleveren.nl

 3. Wij controleren of u een geschikte energiemeter heeft

  Binnen enkele minuten na uw registratie krijgt u van ons per e-mail een bevestiging. In de e-mail staat of u een nieuwe meter (elektriciteits- of gasmeter) nodig heeft. U krijgt deze meter gratis van ons en u blijft dezelfde meterhuur betalen. In de e-mail staat hoe u een afspraak met ons maakt om de meter te laten plaatsen.

  Voorwaarden voor een gratis meter

  • U woont in ons verzorgingsgebied. 
  • U heeft zich geregistreerd op www.energieleveren.nl
  • Uw huidige meter is ongeschikt voor het registreren van teruglevering.  
  • Het plaatsen van de slimme meter moet technisch mogelijk zijn.
  • U heeft nog niet eerder een productie-installatie aangemeld op uw adres. Het aanbod voor het plaatsen van de gratis slimme meter is tot 4 maanden na verzenddatum van de bevestigingsmail geldig.  
 4. U kunt van start!

  De energie die u opwekt, kunt u zelf gebruiken en wat u overhoudt, kunt u terugleveren aan het energienet. Over de vergoeding voor de teruggeleverde energie maakt u afspraken met uw energieleverancier.

Wilt u Stedin helpen bij het verbeteren van de website?