Genoeg te doen
Dankzij data de juiste besluiten nemen

Bij Stedin halen we veel waardevolle informatie uit data van eigen systemen én externe bronnen. Denk aan basisregistraties van gebouwen en weerstations. Maar hoe haal je er de juiste informatie uit? Is deze betrouwbaar? Zo ja, wat betekent het? En hoe nemen we vervolgens data-gestuurde beslissingen? 

Van callcenter
naar smartcenter

Een goed voorbeeld is ons callcenter. De bezetting daarvan was niet altijd optimaal. Te weinig mensen als het druk was, te veel als het rustig was. De data leerde ons in eerste instantie wanneer de meeste telefoontjes binnenkwamen. Tegelijkertijd was er een model nodig dat continu monitort op welke momenten er veel en weinig gebeld wordt. Dankzij dit model hebben we nu 24/7 perfect inzicht in verwachte drukte en matcht de bezetting van het callcenter altijd met de voorspelde belasting. Het resultaat: kortere wachttijden, hogere klanttevredenheid.

Voorspellen van  
graafschade

Een ander issue is graafschade. In onze regio wordt veel gegraven in gebieden waar onze elektriciteits- en gasnetten liggen. Bij graafwerkzaamheden krijgen we vooraf een melding, maar eventuele schade krijgen we vaak later of niet te horen. En dan kan het vervelend worden. Daarom hebben we een model ontwikkeld dat voorspelt bij welke graafwerkzaamheden door externe partijen de kans op schade reëel is. Dit helpt ons enorm. Dankzij deze kennis weten we precies waar en wanneer we preventiemedewerkers mee moeten laten kijken. Zodat we kunnen ingrijpen of adviseren wanneer er schade dreigt te ontstaan.

Investeren op basis 
van data

Wat we met data ook kunnen voorkomen: lekkende gasleidingen. Hoe? Door historische storing-gegevens, sensoren én lekzoekgegevens met elkaar te combineren. We weten nu wanneer een leiding kan gaan lekken. Hier stemmen we onze investeringsplannen op af.

IT & Data

Werken aan de datatransitie
als data-professional

Energie leveren aan 2 miljoen klanten en voorop lopen in de energietransitie vraagt om een wendbare organisatie die slimme keuzes maakt. Data helpt daarbij. 

Onze afdeling bestaat uit drie teams: data-engineers, data-scientists en data-management specialisten. Als data-engineer maak je data toegankelijk. Uit allerlei bronnen genereer, analyseer en presenteer je informatie. Ben je data-scientist, dan bouw je voorspellende modellen en algoritmes en help je ons aan waardevolle inzichten. Als data-management specialist help je bij het organiseren van gezonde data-processen. Maar wat je rol in het data-team ook is, je bouwt mee aan het Stedin van straks.

Je nieuwe collega's
over het werk en de vele mogelijkheden

0:02 / 1:00
0:02 / 1:00