typen
aansluitingen


Er zijn verschillende typen aansluitingen van gas en stroom. Uw aansluiting bestaat uit een verbinding van kabels tussen uw binnen installatie, de meter en het elektriciteitsnet. De zwaarte van de aansluiting bepaalt hoeveel Ampère elektriciteit of m3 gas per uur er door de aansluiting kan. Dit wordt aangeduid met aansluitcapaciteit of aansluitwaarde. 

 Stroom

Bij elektriciteit gaat het om de maximaal toegelaten stroomsterkte, die wordt begrensd door zekeringen met een bepaalde doorlaatwaarde uitgedrukt in Ampère (A). Er is verschil tussen een 1-fase aansluiting en een 3-fasen aansluiting.

Bekijk mogelijkheden

 GAS

Bij gas is de aansluitcapaciteit het maximaal aantal kubieke meter gas dat per uur wordt doorgelaten. Deze aansluitcapaciteit wordt uitgedrukt in m³/uur.

 

Bekijk mogelijkheden

AANSLUITINGEN
VOOR STROOM

1-FASE AANSLUITINGEN

Bij een 1-fase-aansluiting komt een elektriciteitskabel met twee draden uw meterkast binnen: de fasedraad en de nuldraad. De spanning op uw stopcontacten is het verschil tussen die ene fasedraad en de nuldraad.

Typen aansluitingen

1 x 10 A

Aansluiting voor apparatuur als een elektrische garagedeur, een elektrische lader of lamp in een garagebox.

1 x 35 A

Kleine huisaansluiting; geschikt voor huishoudens met standaard apparaten en bijvoorbeeld een klein aantal zonnepanelen.

3-fase aansluitingen

Bij een 3-fasenaansluiting komen drie fasedraden van ieder 230 V en de nuldraad uw meterkast binnen. De 3-fasenaansluitingen zijn grotere aansluitingen dan de 1-fase-aansluitingen. Ze leveren een groter vermogen. Een 3-fasen aansluiting is veelal nodig als een installateur of leverancier adviseert om krachtstroom aan te leggen. Krachtstroom kan nodig zijn voor een apparaat dat meer stroom verbruikt dan de standaard 220/230V.

3-fase aansluitingen

Typen aansluitingen

3 x 25 A

Standaard huisaansluiting; geschikt voor een huishouden met standaard apparatuur, bijvoorbeeld zonnepanelen en een inductiekookplaat of een elektrische auto.

3 x 35 A

Grote huisaansluiting voor een huishouden zoals bij 3 x 25 A dat daarnaast nog apparatuur nodig heeft als een warmtepomp.

3 x 50 A

Grote huisaansluiting voor een huishouden met veel apparatuur en bijvoorbeeld een sauna of zwembad.

3 x 63 A

Heel grote aansluiting voor een huis of winkel, met bijvoorbeeld een sauna en zwembad.

> 3 x 63 A

Dit zijn aansluitingen van 3 x 80 A en 3 x 100 A, voor particulieren met veel apparatuur en bijvoorbeeld een eigen bedrijf aan huis. Voor een grotere aansluiting raadpleegt u de informatie op het zakelijke deel van onze site. 

Wilt u weten welke aansluiting geschikt is voor u? Vraag een erkend installateur om advies.

AANSLUITINGEN
VOOR GAS

LET OP!

We mogen volgens de wet alleen nog gas aansluiten als de bouwvergunning is aangevraagd vóór 1 juli 2018.

Typen aansluitingen

G4

Standaard huisaansluiting voor gasverbruik van gemiddeld huishouden. De capaciteit is maximaal 6 m3 per uur.

G6

Grote huisaansluiting voor grotere woningen en kleine winkels. De capaciteit is maximaal 10 m3 per uur.

G10

Kleinzakelijke aansluiting voor winkels en bedrijven. De capaciteit is maximaal 16 m3 per uur. 

G16

Kleinzakelijke aansluiting voor winkels en bedrijven met een maximum capaciteit van 25 m3 per uur. Voor een capaciteit van maximaal 40 m3 per uur kiest u een G25 aansluiting. Informatie over grotere aansluitingen vindt u op het zakelijke deel van onze site.

DE KOSTEN VAN
een aansluiting

Deze bestaan uit:

  • Eenmalige kosten: aanleg of aanpassing van de aansluiting. Wij berekenen de kosten voor u, deze zijn specifiek voor uw situatie
  • Terugkerende kosten voor uw aansluiting. U betaalt deze kosten via uw energieleverancier.