De slimme meter is een digitale meter die uw energieverbruik op afstand uitleest en doorstuurt naar uw energieleverancier. Uw meterstanden doorgeven hoeft dus niet meer. U ontvangt maandelijks een gratis verbruiksoverzicht van uw energieleverancier.

U kunt uw slimme meter ook koppelen aan een energieverbruiksmanager. Hierdoor krijgt u beter inzicht in uw energieverbruik en kosten.

Direct regelen


Afspraak maken, bevestigen of verzetten

Meterstanden automatisch doorsturen

Geen slimme meter


Vraag de slimme meter aan

Bijna alle huishoudens hebben een slimme meter aangeboden gekregen. Heeft u nog geen slimme meter, maar wilt u deze wel? Vraag deze dan aan.

Wanneer u energie gaat terugleveren, hoeft u de slimme meter niet aan te vragen. Als u de zonnepanelen registreert via energieleveren.nl voor teruglevering, voeren wij een metercheck uit. Is de meter ongeschikt voor teruglevering? Dan komen wij kosteloos een slimme meter plaatsen.

Voordelen van de slimme meter

Nauwkeurige eindafrekening

Uw eindafrekening is altijd gebaseerd op exacte meterstanden. Vergat u in het verleden uw meterstanden door te geven? Dan schatte uw energieleverancier uw meterstanden op historisch verbruik. Door de slimme meter kan uw energieleverancier de eindafrekening baseren op exacte meterstanden.

Dag- en nachttarief

De slimme meter schakelt met een ingebouwde klok automatisch tussen het dag- en goedkopere nachttarief. Een traditionele meter heeft deze functie niet meer. U kunt alleen van het dag- en nachttarief gebruik maken wanneer u een slimme meter heeft.

Energie besparen

U ontvangt iedere maand een verbruiksoverzicht via uw energieleverancier. Regelmatig inzicht in uw energieverbruik helpt u besparen. Het is ook mogelijk om een energieverbruiksmanager te koppelen aan de slimme meter. Afhankelijk van het type dat u kiest, kunt u zo zelfs real time uw energieverbruik bekijken. 

Informatie & handleidingen

Wilt u meer weten over de slimme meter? Bijvoorbeeld hoe wij uw meetgegevens beschermen. Of heeft u een specifieke vraag over de slimme meter? In de handleidingen leest u onder meer wat u ziet op het scherm van de slimme meter

Bekijk info en handleidingen

Privacy en de slimme meter

We doen er alles aan om uw gegevens uit de slimme meter zo goed mogelijk te beschermen. In Nederland gelden strenge regels als het gaat om privacy en veiligheid. Vanzelfsprekend volgt Stedin deze wet- en regelgeving. Zo zijn wij wettelijk verplicht om uw dagstanden 24 maanden op te slaan. Hierdoor krijgt u beter inzicht in uw energieverbruik. Uw meterstanden zijn zichtbaar voor u, voor ons als uw netbeheerder en voor uw energieleverancier. Niemand anders heeft toegang tot deze gegevens, tenzij u daar zelf toestemming voor geeft. Bijvoorbeeld aan aanbieders van energieverbruiksmanagers.

Lees meer over uw privacy

Vervangen van de
slimme meter(s)

Heeft u een brief gehad waarin wij aangeven binnenkort bij u langs te komen voor het vervangen van uw slimme meter(s)? Wellicht heeft uw slimme meter dan een communicatiestoring. Het kan ook zijn dat de slimme meter(s) bij u thuis uit een eerdere generatie slimme meters komt die we nu vervangen. 

Bekijk uitleg vervanging

Gerelateerde onderwerpen

Aanmelden zonnepanelen

Heeft u zonnepanelen? Loop uw vergoeding niet mis, meld uw zonnepanelen aan.


Aanmelden zonnepanelen

Slimme meter en
zonnepanelen

De energie die u teruglevert wordt verrekend met uw verbruik.

Wat is salderen
Man op een laptop aan het werk

Energie besparen

Inzicht in uw energieverbruik? Dat kan als u een energieverbruiksmanager aan de slimme meter koppelt. 

Energieverbruiksmanagers
Gekleurde auto aan laadpaal

Gebruik het energienet slim

Door slimmer om te gaan met energie werkt u mee aan het voorkomen van storingen of spanningsproblemen. Wij geven graag tips.

Bekijk de tips