Waarschuwing

Kassa over gasmeters

Een aantal gasmeters uit een bepaalde productieserie van het merk Landis+Gyr voldoet niet volledig aan onze kwaliteitseisen. De meters zijn nog steeds veilig en betrouwbaar. Controleer of de meter in uw pand tot deze productieserie behoort.

SLIMME METER BIJ U THUIS

Wanneer krijgt u de slimme meter? Vul hieronder uw postcode en huisnummer in.

 • Controleer uw postcode
 • Controleer uw huisnummer

WAT IS EEN SLIMME METER?

Een slimme elektriciteits- (boven) en gasmeter (onder)De slimme meter is een moderne, digitale meter die uw energieverbruik op afstand uitleest en doorstuurt naar uw energieleverancier. Uw meterstanden doorgeven hoeft dus niet meer.

Zes keer per jaar ontvangt u een gratis verbruiksoverzicht. Wilt u uw verbruik liever realtime volgen? Koppel de meter dan aan een app, website of slimme thermostaat. Met dit inzicht bespaart u eenvoudiger op uw energierekening.

Handleiding slimme meter

WAAROM EEN SLIMME METER?

Met de slimme meter werken we aan een duurzaam energiesysteem voor de toekomst. Een toekomst waarin steeds meer klanten zelf energie produceren en inzicht tussen vraag en aanbod belangrijk is.

Met dit inzicht kunnen we vraag en aanbod slim op elkaar afstemmen en pieken en dalen in het net vermijden. Zo voorkomen we verdere uitbreidingen van het net met extra kabels en betaalt u niet meer dan nodig. Ook zorgt de slimme meter ervoor dat we storingen eerder opsporen en vaker kunnen voorkomen.

DE SLIMME METER WORDT GRATIS GEPLAATST

Stedin plaatst de slimme meter wijk voor wij. Dit doen wij gratis zolang onze monteurs in uw wijk zijn om oude meter(s) te vervangen door slimme meter(s). Via de postcodechecker bovenaan deze pagina ziet u tot wanneer ons team actief is bij u in de buurt.

Wilt u weten hoe de afspraak in zijn werk gaat en hoe u zich hierop voor kunt bereiden? Lees dan onze praktische tips.

Praktische tips

De Stedin monteur plaatst de slimme meter gratis

DE SLIMME METER EN UW VOORDELEN

Slimme meter - wat makkelijk

MAKKELIJK

 • Geen meterstanden meer doorgeven. Ook niet als u verhuist of overstapt.
 • Een meteropnemer hoeft niet meer bij u langs te komen.
 • Uw eindafrekening is gebaseerd op exacte meterstanden. Schattingen behoren hiermee tot het verleden.
Slimme meter - zuinig

ZUINIG

 • U ontvangt van uw energieleverancier elke twee maanden een gratis overzicht van uw energieverbruik.
 • Meer inzicht in uw verbruik.
 • Bespaar energie en geld door gebruik te maken van een energieverbruiksmanager.
Slimme meter - toekomstgericht

TOEKOMSTGERICHT

 • Klaar voor nieuwe mogelijkheden om energie te besparen.
 • Voorbereid op veranderingen in de energiewereld, zoals het zelf opwekken van energie en elektrisch vervoer.
 • Met de slimme meter houden we het energienet efficiënt en betaalbaar.

 

Wat zegt de Consumentenbond over slimme meters? In de gids van juli/augustus 2017 besteedde zij aandacht aan slimme meters.

SLIMME METER EN PRIVACY

Uw meterstanden zijn zichtbaar voor u, uw netbeheerder en uw energieleverancier. Niemand anders heeft toegang tot deze gegevens, tenzij u daar zelf uitdrukkelijk toestemming voor geeft. Ook is de slimme meter uitgebreid getest en beveiligd tegen inbraakpogingen en hackers.

Meer over uw privacy

SLIMME METER WEIGEREN

Wilt u geen slimme meter? De slimme gas en elektriciteitsmeter zijn niet verplicht. U kunt de slimme meter weigeren. U loopt dan wel een aantal voordelen mis. 

SLIMME METER UITZETTEN

Als u niet wilt dat u meterstanden op afstand door ons worden uitgelezen kunt u dit ook uitzetten. Dit kan pas als de slimme meter bij u is geïnstalleerd. Deze functie later weer aanzetten kan ook.

BESPAAR ENERGIE MET DE SLIMME METER

De slimme meter geeft u meer inzicht in uw verbruik. Dit helpt u met besparen op uw energierekening. Wij zetten een aantal mogelijkheden om te besparen voor u op een rij. Van kleine aanpassingen tot een duurzame woning.

Bespaar energie