U gebruikt een verouderde browser en daarom werkt de website niet optimaal voor u. Om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, raden we u aan om over te stappen naar een andere browser.

Aardgasvrij wonen

Heeft u geen gasaansluiting meer nodig? Bijvoorbeeld omdat u kiest voor een warmtenet of warmtepomp? Dan verwijderen wij voor de veiligheid de gasaansluiting. 

Heeft u uw gas- en/of elektriciteitsaansluiting een bepaalde periode niet nodig bijvoorbeeld vanwege een verbouwing? Kies dan voor een tijdelijke afsluiting. Binnen 12 maanden maakt u de keuze om opnieuw aan te sluiten of definitief te verwijderen. Dit nieuwe beleid is samen met de andere netbeheerders vastgesteld.

WAt doet stedin
Voor u?

 • Informatie over de aansluiting(en) en de mogelijkheden.
 • Verwijdering van de gas- en/of stroomaansluiting als u geen energie meer nodig heeft.

Veilig
slopen

Wilt u uw gas- en of elektriciteitsaansluiting verwijderen omdat uw pand gesloopt wordt? Veiligheid staat hierbij voorop. Wij moeten de aansluitingen verwijderen voordat u veilig kunt slopen. Dien daarom tijdig een aanvraag in om de aansluiting te verwijderen.

Gasaansluiting verwijderen 
tijdelijk gratis

Wie van het aardgas af gaat, draagt bij aan de energietransitie. Maar voor het laten weghalen van een kleinverbuik-gasaansluiting (maximaal 40 m3 gas/uur) betaalden consumenten en kleinzakelijke klanten kosten (volgens het kostenveroorzakersprincipe dat wij moeten hanteren). Veel mensen ervaarden dit als oneerlijk. De netbeheerders zijn daarom in gesprek gegaan met het Ministerie en de toezichthouder ACM. De minister komt nu deze koplopers tegemoet met een tijdelijke regeling. Deze geldt sinds 1 maart 2021 totdat de nieuwe Energiewet van kracht is. Hiermee worden de kosten van het verwijderen van de gasaansluiting tijdelijk volledig vergoed. De netbeheerders verrekenen de kosten tijdelijk in de gastarieven. Meer informatie over de achtergrond van de regeling leest u in ons nieuwsbericht.

DE AANSLUITING VERWIJDEREN 
IN 6 STAPPEN

 1. Voor het definitief laten verwijderen van de gas- en/of elektriciteitsaansluiting vraagt u een offerte aan via de landelijke website www.mijnaansluiting.nl. Ook nu het verwijderen van de gasaansluiting tijdelijk gratis is, is een offerte aanvragen een noodzakelijke stap. Hierin staat namelijk belangrijke informatie voor u, onder andere wat u zelf tijdig moet regelen.

   

  Let op: Als u niet de eigenaar van het pand/perceel bent, adviseren wij u uw aanpassing aan de aansluiting af te stemmen met de eigenaar. Dit om mogelijke problemen bij verhuizing te voorkomen.

 2. Binnen 10 dagen na uw aanvraag ontvangt u onze offerte. Als wij nog vragen hebben over uw aanvraag, nemen wij voor die tijd contact met u op.

   

  Vanwege de nieuwe regeling hoeft u geen kosten te betalen voor de werkzaamheden die nodig zijn voor het verwijderen van de gasaansluiting. Na acceptatie van de offerte ontvangt u onze opdrachtbevestiging.

 3. Wij nemen contact met u op om de definitieve uitvoeringsdatum met u te bespreken. 

 4. U heeft voor de verwijderde energieaansluiting geen leveringscontract meer nodig met een energieleverancier. Zeg uw contract op. De einddatum van uw contract dient de dag van verwijdering te zijn.

 5. Om de kabels/leidingen te verwijderen, moet u de grond waarin gewerkt wordt vrij (laten) maken van niet-opneembare bestrating (zoals stelconplaten en beton), grind, beplanting en overige obstakels. Eventueel vervuilde grond moet u zelf verwijderen. U moet zelf eventueel niet-opneembare bestrating en sierbestrating na onze werkzaamheden terugplaatsen.

 6. Wij voeren de werkzaamheden uit

  Op de afgesproken datum voeren wij de werkzaamheden uit. Soms schakelen we hier een aannemer voor in.

   

  In een filmpje ziet u welke werkzaamheden we doen bij het verwijderen van een gasaansluiting in laagbouwwoningen.

TARIEVENOVERZICHT

Sinds 1 maart 2021 is er een nieuwe, tijdelijke regeling waarbij u geen kosten betaalt voor het verwijderen van uw gasaansluiting. Lees hierover ook het nieuwsbericht. Deze regeling geldt totdat de nieuwe Energiewet van kracht wordt.

 Werkzaamheden  Hoogbouw of laagbouw Tarief enkelvoudig
(excl. BTW)
Tarief enkelvoudig
(incl. BTW)
 
 Verwijderen gasaansluiting  Hoogbouw  € 0,00  € 0,00
 Verwijderen gasaansluiting  Laagbouw  € 0,00
 € 0,00
 Tijdelijk afsluiten gas of elektriciteit  Hoogbouw en laagbouw  € 86,17
 € 104,27
 Tijdelijk afsluiten gas en elektriciteit  Hoogbouw en laagbouw
 € 129,29
 € 156,44
 Heraansluiten gas of elektriciteit  Hoogbouw en laagbouw
 € 86,17
 € 104,27
 Heraansluiten gas en elektriciteit  Hoogbouw en laagbouw
 € 129,29
 € 156,44

Deze tarieven zijn geldig van 1 januari t/m 31 december 2023.

Gasnet hergebruiken voor
duurzame gassen

We onderzoeken of we het gasnet een tweede leven kunnen geven. Mogelijk kunnen we dit hergebruiken voor toepassing van duurzame gassen, zoals waterstof. Dit is nog in de onderzoeksfase. De verwachting is dat dit niet voor 2030 als mogelijk alternatief voor aardgas gebruikt kan worden. Als alternatieve warmtebron zal het altijd onderdeel zijn van een wijkgerichte aanpak onder aansturing van een gemeente. En dus geen individuele oplossing. Daar waar een alternatieve warmteoplossing (zoals een warmtenet of warmtepomp) is gekozen, zal een duurzaam gas geen logische keuze meer zijn.