De regels rond afsluiting 

Het is niet prettig om zonder energie te zitten. Daarom helpen wij u graag om afsluiting te voorkomen. Ook leest u wanneer wij mogen afsluiten én hoe u weer elektriciteit en/of gas krijgt als u afgesloten bent.

Hoe voorkom ik afsluiting?

 1. Zorg voor een contract met een energieleverancier
  Het afnemen van elektriciteit en/of gas zonder contract is niet toegestaan. Sluit daarom zo snel mogelijk een contract af met een energieleverancier
 2. Zorg dat u de facturen op tijd betaalt
  Lukt dat niet? De afdeling Facturatie & Incasso helpt u graag. Neem contact met ons op via het telefoonnummer 088 - 896 37 11 of stuur een e-mail naar debiteuren@stedin.net.
 3. Andere vragen over hoe u afsluiting kunt voorkomen
  Neem contact op met onze Klantenservice via telefoonnummer 088 - 896 39 63.
 4. Voorkom fraude
  Zorg dat er geen fraude wordt gepleegd in uw huis. Dit geldt ook als u uw huis verhuurt. Heeft u een vermoeden van energiefraude? Dan kunt u drie dingen doen. Bel de politie om dit te melden via 0900-8844, maak een melding bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of vul het fraudeformulier (anoniem) in.

Ik wil weer energie. Wat moet ik doen? 

 • Betaal alle openstaande facturen en kosten aan ons. En eventueel ook aan de gerechtsdeurwaarder of het incassobureau dat namens ons heeft opgetreden.
 • Sluit een contract af met een energieleverancier

Vind een energieleverancier

Heeft u zich aangemeld bij een leverancier?

Neem contact op met onze klantenservice om weer energie te krijgen. Binnen drie werkdagen kunt u weer energie hebben.

Let op! U kunt pas ingeschakeld worden per de ingangsdatum van het contract met uw energieleverancier. Het kost geld om opnieuw aangesloten te worden. Bekijk de tarieven (overige tarieven).

Wanneer mogen wij u afsluiten?

 1. Bij een betalingsachterstand aan ons
  U ontvangt eerst een herinnering en een aanmaning. Betaalt u niet? Dan sluiten wij af. Let op! Periodieke transport- en aansluitkosten aan ons betaalt u via uw energieleverancier. Een betalingsachterstand aan ons geldt dus alleen voor andere vergoedingen.
 2. Bij fraude
  Dit betekent dat er illegaal energie wordt afgetapt. Wij sluiten bij fraude altijd af. Ook halen we de meter weg en doen we aangifte bij de politie. De kosten hiervan brengen wij in rekening aan de eigenaar van het pand.
 3. Bij onveilige situaties
 4. Als er geen contract is met een energieleverancier
  Bijvoorbeeld als u verhuist en u heeft nog geen leverancier gekozen. Of als u de rekening van de energieleverancier niet heeft betaald. Let op! Sluit u opnieuw een contract? Een leverancier heeft een paar dagen nodig om een aanvraag te verwerken. Tot de leverancier het contract aan Stedin heeft doorgegeven, loopt u het risico afgesloten te worden.
 5. U wilt zelf geen energie-aansluiting meer
  Dan kunt u ervoor kiezen om de aansluiting(en) tijdelijk te laten afsluiten. Aan het tijdelijk afsluiten van de energie-aansluiting zijn kosten verbonden. Neem contact op met de klantenservice om een afspraak te maken met onze monteur.

Uitzonderingen

In de winterperiode (1 oktober -1 april) mogen we bij strenge vorst niet afsluiten. Wij sluiten niet af wanneer het KNMI in De Bilt twee dagen achter elkaar onder de nul graden Celsius meet. Het gaat hier om de gemiddelde temperatuur in een etmaal. Is de strenge vorst afgelopen? Dan kunnen we wel weer afsluiten.

Bij zeer ernstige gevolgen voor uw gezondheid of die van uw huisgenoten mogen wij ook niet afsluiten. U moet dan een doktersverklaring hebben. De dokter mag niet uw behandelend arts zijn.

Let op! Deze uitzonderingen gelden alleen bij een betalingsachterstand.

Wij houden ons aan de wet- en regelgeving.

Vragen over "Afsluiten"