De regels rond afsluiting 

Het is niet prettig om zonder energie te zitten. Daarom helpen wij u graag om afsluiting te voorkomen. Ook leest u wanneer wij mogen afsluiten én hoe u weer elektriciteit en/of gas krijgt als u afgesloten bent.

Hoe voorkom ik afsluiting?

 1. Betaal op tijd
  Zorg dat u op tijd betaalt of een betalingsregeling afspreekt. Voor een betalingsregeling kunt u terecht bij een instantie voor schuldhulpverlening. Ook kunt u met ons in gesprek over een betalingsregeling.
 2. Betaal openstaande kosten
  Betaal openstaande kosten aan ons. En eventueel ook aan de gerechtsdeurwaarder die namens ons heeft opgetreden.
 3. Zorg voor een leverancier
  Sluit een contract af met een energieleverancier. Vind een energieleverancier
 4. Voorkom fraude
  Zorg dat er geen fraude wordt gepleegd in uw huis. Dit geldt ook als u uw huis verhuurt.

Ik wil weer energie. Wat moet ik doen? 

 • Betaal openstaande kosten aan ons. En eventueel ook aan de gerechtsdeurwaarder die namens ons heeft opgetreden.
 • Sluit een contract af met een energieleverancier

Vind een energieleverancier

Heeft u zich aangemeld bij een leverancier?

Neem contact op met onze klantenservice om weer energie te krijgen. Binnen drie werkdagen kunt u weer energie hebben.

Let op! U kunt pas ingeschakeld worden per de ingangsdatum van het contract met uw energieleverancier. Het kost geld om opnieuw aangesloten te worden. Bekijk de tarieven (overige tarieven).

Wanneer mogen wij u afsluiten?

 1. Bij een betalingsachterstand aan ons
  Wij sturen eerst een herinnering en daarna een aanmaning. Als wij daarop geen reactie krijgen, sluiten we af. Let op! Periodieke transport- en aansluitkosten aan ons betaalt u via uw energieleverancier. Een betalingsachterstand aan ons geldt dus alleen voor andere vergoedingen.
 2. Bij fraude
  Dit betekent dat er illegaal energie wordt afgetapt. Wij sluiten bij fraude altijd af. Ook halen we de meter weg en doen we aangifte bij de politie. De kosten hiervan brengen wij in rekening voor de eigenaar van het pand.
 3. Bij onveilige situaties.
 4. Als er geen contract is met een energieleverancier
  Bijvoorbeeld als u verhuist en u heeft nog geen leverancier gekozen. Of als u de rekening van de energieleverancier niet heeft betaald. Let op! Sluit u opnieuw een contract? Een leverancier heeft een paar dagen nodig om een aanvraag te verwerken. Tot de leverancier het contract aan Stedin heeft doorgegeven, loopt u het risico afgesloten te worden.
 5. U wilt zelf geen energie-aansluiting meer
  Dan kunt u ervoor kiezen om de aansluiting(en) vrijwillig te laten afsluiten. Dit doen wij gratis. Bel hiervoor de klantenservice.

Uitzonderingen

In de winterperiode (1 oktober -1 april) mogen we bij strenge vorst niet afsluiten. Wij sluiten niet af wanneer het KNMI in De Bilt twee dagen achter elkaar onder de nul graden Celsius meet. Het gaat hier om de gemiddelde temperatuur in een etmaal. Is de strenge vorst afgelopen? Dan kunnen we wel weer afsluiten.

Bij zeer ernstige gevolgen voor uw gezondheid of die van uw huisgenoten mogen wij ook niet afsluiten. U moet dan een doktersverklaring hebben. De dokter mag niet uw behandelend arts.

Let op! Deze uitzonderingen gelden alleen bij een betalingsachterstand. U moet altijd een contract met een energieleverancier hebben om energie te mogen gebruiken. Hier zijn geen uitzonderingen op. Neem zo snel mogelijk contact op met een instantie voor schuldhulpverlening. Daar kunt u een schuldsaneringsregeling krijgen.

Wij houden ons aan de wet- en regelgeving.

Wilt u Stedin helpen bij het verbeteren van de website?